Sevilla behoort, zoals verwacht, tot een van de mooiste steden die ik bezocht. Als een van de warmste plekken in Europa is hier de Spaanse temperament voor de volle 200 % voelbaar. Een tip is dan ook om de zomer te vermijden, de gemiddelde temperatuur ligt in augustus namelijk op zo'n 37 graden. In Sevilla valt zoveel te beleven; een aantal prachtige bezienswaardigheden kenmerken de stad maar net zo leuk is het slenteren door de wijk Santa Cruz en om tapas op het terras te eten. In dit blog artikel lees je mijn tips en de leukste dingen om te doen in het hart van Sevilla.

Doen in Sevilla


Je kunt van Amsterdam rechtstreeks naar Sevilla vliegen met onder andere Vueling, Rynair, Lufthansa, Easyjet en Transavia. Zelf vloog ik naar Malaga en plakte ik er een road trip door Andalusië in Spanje aan vast. Andalusië strekt zich uit vanaf de Portugese grens tot ver boven Cordoba en Almeria in het oosten. Tip: vliegen naar Malaga is een veelal goedkoper dan vliegen naar Sevilla en bovendien is het ook een goede uitvalsbasis om de kust en het binnenland te verkennen. De reistijd per auto tussen beide steden is twee á drie uur.

De stad kun je zien in een dag, maar leuker is om er minstens drie dagen te spenderen. Sevilla is autoluw en net buiten het centrum vind je meerdere parkeerplaatsen onder de grond. Per uur betaalde we twee euro per uur en dat vond ik zelf reuze meevallen. De afstand tussen het vliegveld van Sevilla en het stadshart is slechts negen kilometer. De buslijn EA Especial Aeropuerto vertrekt 2/3 keer per uur naar de stad (en andersom). De reistijd is ongeveer 35 minuten en een ticket  kost € 4,00.

Huur een auto via Sunny Cars
 Tip: Doe een fietstour met Nederlandse gids!

wat-te-doen-in-sevilla

1. De Giralda toren

Sevilla heeft een aantal highlights welke je van veraf kunt herkennen: De Metrapol Parasol en de Giralda toren bijvoorbeeld. Laatst genoemde is een 104,5 meter hoge klokkentoren en overal waar je loopt komt deze eyecatcher weer tevoorschijn. De Giralda toren staat naast een kathedraal en beide staan sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco! Ik vond het zelf vooral leuk om de oude toren - tussen 1184 en 1195 gebouwd - tussen de straatjes en sinaasappelbomen door te fotograferen, maar je kunt de toren ook beklimmen voor een uitzicht over de stad. Voor de kathedraal en de toren koop je een kaartje van acht euro.

2. Groene stadsparken

Blij verrast ben ik als ik zie dat een warme stad als Sevilla - en dat niet aan zee ligt - een aantal groene stadsparken heeft. Bomen en schaduw zorgen voor verkoeling en bovenal doet het een stad altijd veel goeds, vind ik. In Sevilla vind je meerdere parques en jardines, rijkelijk versiert met gekleurde tegels, fontein en bloemen. Aan het Plaza de España vind je een heerlijk park: Parque de María Luisa, en is misschien wel het beroemdste park van Sevilla. Nog niet zo lang geleden is dit park uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Maar ook binnen de muren van het Alcazar vind je een enorme tuin, ter grootte van een park zo ongeveer.

3. Koninklijk paleis Real Alcázar

Houd je van bijzondere bouwwerken en kleurrijke architectuur? Dan is het Real Alcázar - een vesting-paleis gebouwd in 913 - jouw plek in Sevilla. Deze plek bezoeken was één van de beste Sevilla tips die ik kreeg. Door de eeuwen heen is er veel aan het Koninklijk paleis gesleuteld wat terug te zien in aan het gebouw en de tuin. Nog steeds is het de residentie van zijne majesteit Koning Juan Carlos wanneer hij in Sevilla op bezoek is. De tuin en het paleis zijn enorm en ik raad je aan om een aantal uur uit te trekken voor je bezoek. Het complex bestaat uit vele kamers, patios en zalen, met allemaal een eigen stijl. Van Islamistisch tot Neoclassiek, van Brits tot Romeins. De tuin is versiert met vijvers, fonteinen en pavilioens. Persoonlijk vond ik het Real Alcázar bezoeken één van de leukste dingen om te doen in Sevilla.


Insiders blog tip: Boek je tickets (10 euro) vooraf online zodat je niet in de rij hoeft te staan

doen-in-sevilla

4. Metropol Parasol

Tijdens een stedentrip hop ik de hele tijd van de ene naar de andere kant van een stad. Maar niet voordat ik de stad van bovenaf heb bekeken. Zo heb ik een mooi overzicht van hoe de stad in elkaar zit en weet ik alles sneller te vinden. Sevilla kun je van boven kijken door de Giralda te beklimmen maar ook door naar boven te gaan bij Metropol Parasol. Het Metropol Parasol is een modern bouwwerk (uit 2011) van hout dat vanwege de vorm ook de naam las Setas (de paddestoelen) heeft. Het kunstwerk is bijna 30 meter hoog en lijkt ook een beetje op een grote wafel, vind ik! Onder de grond zijn archeologische vondsten uit de Romeinse en Almohade tijd te vinden. Hoe bijzonder midden in een stad! Metropol Parasol is geopend van 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 23.00 uur. Toegangsprijs is twee euro.

5. De Flamengo

De wijk Triana is het kloppende hart van de Spaanse Flamenco-dans en zang. De beste flamenco barretjes zijn er te vinden en er zijn talloze shows te bekijken. Meestal kun je gratis naar binnen lopen maar is het wel zo gebruikelijk dat je een drankje besteld. De Flamenco is behalve een muzieksoort een hele cultuur dat erg leeft in Andalusië en omgeving. In Zuid-Spanje (Andalusië, Huelva, Extremadura en Murcia) is flamenco feitelijk een 'dagelijkse' aangelegenheid. Een cultureel feestje!

6. Spaanse tapas op het terras

Vrij snel had ik door dat Sevilla een stad is waar je smaakpapillen niet stil zullen staan. Je kunt hier de hele dag wel eten. Fijne is dat er niet alleen traditionele Spaanse restaurants te vinden zijn, maar ook een tal van moderne, hippe plekken en ook vegetariër kom je er prima uit de voeten. Vooral in het oude deel van de stad zijn er leuke pleinen te vinden met heerlijke terrasjes.

7. Plaza de España

We eindigen de dag op het meest beroemde en mooiste plein van heel Spanje. Hoe toeristisch ook, echt heel druk vind ik het er niet en ik heb dan ook alle ruimte om foto's te maken en rond te lopen over het plein. De hoogtepunten van Sevilla liggen voornamelijk in het oostelijke gedeelte van de stad, en zo ook dit plein. Het halvemaanvormige Plaza de España is te vinden in het Maria Luisa park. Om het plein staan gebouwen - nu voor het merendeel gebruikt door de overheid - en daar onder zo'n 50 rijen met tegelmozaïeken. Deze fresco´s zijn gemaakt met typische Andalusische tegeltjes en alle Spaanse provincies met hun wapenschild en geografische ligging zijn er op afgebeeld. Midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt door vijf bruggetjes verbonden met de zijkant. De bruggen symboliseren de vier oude Spaanse Koninkrijken in de tijd van de Katholieke Koningen, zo´n vijf eeuwen geleden.

8. De wijk Santa Cruz

Op het terras kun je goed zitten in de oude wijk Santa Cruz, het stadsdeel waar ik het meest enthousiast over ben! De wijk met kleine straatjes, smalle steegjes en pleintjes is te vinden in het hart van Sevilla. De Joodse wijk voert ons door het mooiste deel van Sevilla, en de plek waar de leukste restaurants, kleine tapasbars en winkels te vinden zijn. Neem vooral de tijd om hier een tijdje te verdwalen. Het valt me op dat de banken en muren allemaal versiert zijn met Azulejos, kleurrijke keramische tegels die typisch zijn voor dit deel van Europa en Marokko. Kijk hier voor accommodaties in de wijk Santa Cruz

9. Casa de Pilatos

Een van mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheden in Sevilla is Casa de Pilatos, in tegenstelling tot Real Alcazar is dit paleis juist typisch Andalusisch en minder toeristisch. Het paleis is een mix van Italiaanse Renaissance en Spaanse Mudéjar stijlen. En ook hier zijn de prachtige Azulejos uitgegroeid tot kunst. Oorspronkelijk hebben de Moren deze tegeltjes naar Spanje gebracht vanuit het Perzische Rijk. Ook hier zit de tuin vol geurige sinaasappelbomen en een enorme diversiteit aan bloemen en planten. Voor een bezoek aan het hele paleis betaal je acht euro. Het paleis staat bekend als één van de best bewaard gebleven panden uit de 16e eeuw in Sevilla.

10. Road trip Andalusië

Sevilla is de perfecte uitvalsbasis voor een road trip door Andalusië. Bezoek bijvoorbeeld de kust bij Cadiz en de witte dorpjesroute is ook een aanrader. Omdat het zuiden van Spanje warm is had ik van de natuur geen torenhoge verwachtingen. Maar ik weet sinds kort wel beter. Man wat is het het landschap hier prachtig en divers. Ik verbleef een aantal dagen in de groene bergen bij Malaga, maakte een spannende wandeling door de Gran Canyon van Spanje en zag de meest blauwe meren. Een roadtrip door Andalusië bleek een hele fijne verrassing. Huur vanuit Sevilla een auto en trek het binnenland in. Perfect voor een paar dagen maar ook na twee weken ben je nog niet uitgekeken. Ook Marbella, Cordoba en Ronda zijn een must visit.

Je vakantie Sevilla

Zoals gezegd kun je rechtstreek vliegen naar Sevilla of er voor kiezen om naar Malaga af te reizen. Een van de leukste wijken in Sevilla om te verblijven is Santa Cruz. Andere opties zijn El Arenal en Casco Antiguo. In Sevilla is alles op loopafstand, maar fietsen door de stad is ook een aanrader. Mijn accommodatie boekte ik via Booking.com. Sevilla is één van de warmste plekken in Europa. De stad heeft een mediterraan klimaat met erg hete zomers. Temperaturen boven de 40 graden zijn er niet dan ongewoon. De lokale bevolking houdt dan siësta en toeristen liggen kilometers verderop aan het strand of zwembad. De beste reistijd voor Sevilla is het voor en na-jaar of zelfs in de winter.

Boutique hotels in Sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

wat-doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla

doen-in-sevilla