Spanje staat al jaren stipt om nummer één betreft favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. Elk jaar gaan we in grote getalen naar dit zonnige land toe, en dat is ook niet gek als je bedenkt wat Spanje allemaal te bieden heeft. De stranden zijn absoluut fijn voor een strandvakantie, maar de natuur in het binnenland en het noorden is wat mij betreft vele malen mooier, en ook de steden in Spanje zijn fantastisch. Of je nu kiest voor een paar dagen Spanje, een lange vakantie van drie weken, een bezoek aan de steden of juist het achterland, er zijn talloze toffe road trips te maken. Hierdoor zie je nog veel meer moois van het land. Lees in dit artikel ideeën voor zes mooie autoroutes in Spanje.

Mooie autoroutes in Spanje


Een vakantie Spanje bestaat uit vele hoogtepunten en om deze allemaal te zien heb je minstens een paar weken nodig. Als je houdt van natuur, vriendelijke mensen, zon, authentieke dorpjes en mooie wegen dan is Spanje dé ultieme bestemming. Er zijn meerdere vliegvelden waar je naar toe kunt vliegen en waarvandaan je makkelijk een auto kunt huren.  Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Auto rijden in Spanje is daarbij heel toegankelijk. Alleen in bergachtige gebieden zoals in Andalusië en in de Pyreneeën kan een automaat wel makkelijk zijn.

Huurauto Spanje via:

➞ Lees alles over rijden en autohuur in Spanje

Road trip Andalusië

mooiste-plekken-andalusie

Wil je het veelzijdige Spanje op haar best ontdekken? Dan is een roadtrip Andalusië absoluut een goed idee. Deze streek in het zuiden van Spanje is een van de mooiste. De vele witte dorpjes, ruige natuur en Costa's zijn kenmerkend voor de regio. Met de vele kronkelige weken en fijne tussenstops is het bovendien een perfecte bestemming voor een autovakantie. Sla ook de hoofdtad van de Flamengo Sevilla niet over. Ook de stad Malaga is een goede uitvalsbasis voor een vakantie Andalusië. Andere aanraders zijn Ronda, Cordoba en Granada, In de regio kun je je met gemak twee of zelfs drie weken vermaken, heb je minder tijd dan kun je in een week tijd ook al veel van Andalusië zien. Het is aan te raden om in Andalusië een auto met automaat te huren, dat is bij sommige steile wegen wel zo makkelijk.

➞ Huur een auto vanaf Sevilla of Malaga

Rondreis Catalonië

rondreis-spanje

Spanje heeft meer te bieden dan de welbekende plaatsen, en je kunt de  bekende hoogtepunten combineren met het onbekende. Zo kun je vanuit Barcelona perfect het binnenland in met een huurauto. Wat je dan tegenkomt zijn vooral bergen, kloosters en wijngaarden. Vanuit Barcelona kun je ook langs de kust richting het zuiden rijden, ga je richting het noorden dan kom je uit in het Baskenland. Een road trip door Catalonië is nog relatief onbekend, maar behoort tot een van de mooiste routes van Spanje. Enkele bezienswaardigheden in Catalonië zijn het Middeleeuwse Tarragona, de badplaats Sitges en Girona. Maar je laten leiden door de weg en wel zien waar je uitkomt is ook aan te raden.

➞ Huur een auto vanaf Barcelona

Autoroute Spaanse Pyreneeën

roadtrip-spanje

Een road trip door de Spaanse Pyreneeën staat gelijk aan steile wegen, besneeuwde bergtoppen, admenbenemde uitzichten, meren en bergdorpen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze rondreis. Na de Alpen zijn de Pyreneeën enorm populair onder bergliefhebbers. Bezoek bijvoorbeeld een van de natuurparken, bestaande uit massieven, gletsjers en watervallen. Naast bergen vind je meer dan 200 meren, maar ook kastelen, kerken, kloosters en middeleeuwse plekken. Kortom een road trip met een indrukwekkend en divers landschap waar culturele bezienswaardigheden ook zeker aanwezig zijn. Het is een perfecte plek voor campeerders, er zijn talloze campings vaak op de mooiste locaties in de natuur.

➞ Huur een auto vanaf Girona, Barcelona of Bilbao

Baskenland en Noord Spanje

roadtrip-spanje

Niet veel mensen kiezen voor een road trip noord Spanje, terwijl het misschien wel de mooiste regio is. Het kenmerkt zich door bergen welke ontzettend groen zijn, meren en zelfs watervallen, maar ook veel cultuur in de steden.  Het Baskenland is de regio op de grens met Frankrijk en Spanje, waar onder andere ook Bilbao en het culinaire San Sebastian te vinden zijn. Wie dit gebied bezoekt zal merken dat de cultuur hier anders is dan in de rest van Spanje. En ook de natuur is niet te vergelijken met bijvoorbeeld het zuiden. Het is er groener (met vooral eikenbomen, beukenbomen en naaldbomen) en de Pyreneeën spelen een belangrijke rol. In het uiterste noordwesten van Spanje vind je pelgrimsstad Santiago de Compostella. Tijdens een rondreis door het noorden van Spanje is een speciale auto overigens niet nodig.

➞ Huur een auto vanaf Bilbao

Rondreis Mallorca

vakantie-mallorca

Mallorca staat wellicht bekend als een feest-eiland, wat ook deels klopt, maar het Spaanse Mallorca heeft veel meer dan dat. In een week ontdekte ik met een huurauto dat het eigenlijk een perfect eiland is om te road trippen, tussendoor dorpjes aan te doen en de mooiste stranden te bezoeken. Ik werd groot fan van het groene, bergachtige noorden en het mooie binnenland. Mallorca bleek een ideaal land om een auto te huren. Eerlijk gezegd raad ik ook niet anders aan. De mooiste plekken zijn anders vrijwel niet te bereiken of je bent er ontzettend veel tijd aan kwijt, het openbaar vervoer is er namelijk niet optimaal.

➞ Huur een auto op Palma de Mallorca

Road trip Spaanse Kust

roadtrip-spaanse-kustDe Spaanse kust staat bekend als een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlandse reizigers. Behalve zonnige stranden heeft het oosten en zuiden van Spanje veel meer te bieden. Het stikt er van de mooie plekjes en als je goed zoekt ontloop je de vele toeristen. De mogelijkheden voor een autovakantie langs de Spaanse kust zijn bovendien eindeloos. Vanuit Barcelona kun je bijvoorbeeld richting Valencia rijden, maar ook het stuk tussen Malaga en Alicante kent bezienswaardigheden welke absoluut de moeite waard zijn. Een road trip hier bestaat met name uit bruisende steden en zandstranden. Verder kun je je het best laten leiden door de bergwegen richting het binnenland.

➞ Huur een auto vanaf Alicante of Valencia