De zomers is voor mij de periode om er op uit te gaan in eigen land. Ik ben fan van Drenthe, de Veluwe en de kust, maar ook van mijn ‘eigen’ Flevoland. Normaal heb ik niet heel veel met steden, maar in Almere woon ik al 25 jaar en het is er ontzettend ruim en groen. Laatst ging ik op ontdekking in de polder.  Ik sliep in het Apollo hotel waar ik altijd langs fiets, vaarde over het Gooimeer waar ik regelmatig zeil, bezocht de havenkom waar ik vaak een terrasje pak en deed ook een aantal nieuwe dingen. In dit artikel lees je wat er zoal kunt doen in Flevoland!

Dit is er te doen in Flevoland

Flevoland staat misschien bij velen nog niet heel bekend als een bruisende provincie. Terwijl er ontzettend veel te doen is. Houd je van watersport? Van natuur of moderne architectuur? Ik vind het dan ook heerlijk om er te wonen. Waarom? Ik heb het groen overal om me heen, woon 2 minuten van het water, van het bos, ik kan overal lekker hardlopen & skeeleren, en er is genoeg groen om zelf bramen te plukken, of vlierbloesem om daar champagne van te maken… En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik geef een aantal tips over wat je kunt doen in Flevoland en ik laat zien waarom het zo’n fijne provincie is!

Meer leesmateriaal: 12 uitstapjes in Nederland: In elke provincie (minstens) een


Neem de veerpont over het IJsselmeer

Woon je buiten Flevoland en kom je bijvoorbeeld vanaf Amsterdam? Dan is het leuk om bij IJburg de pont naar het eiland Pampus, dat in het IJsselmeer ligt, te nemen. De veerpont vaart in de zomer 6 dagen per week naar het Muiderslot en door naar Pampus en vertrekt op enkele dagen ook vanaf Almere Muiderzand. Tijdens onze boottocht zie ik groepen aalscholvers jagen op vissen en heb ik een weids uitzicht over het IJmeer (Markermeer), met aan de horizon Almere, Muiderberg, Muiden, Amsterdam, Durgerdam & Vuurtoreneiland. Bovendien ben je er vanaf Amsterdam dus heel snel! Het eiland Pampus is zelf ook leuk om te bezoeken.

wat-te-doen-in-flevoland

Veerdienst Amsterdam naar Forteiland Pampus en het kasteel Muiderslot
Adres:  Krijn Taconiskade 124. IJburg, Amsterdam

Bezoek Forteiland Pampus

Wist je dat ‘voor Pampus liggen’ niet alleen betekend dat je lui op de bank ligt? Pampus is een forteiland in het IJmeer, aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de vaargeul Pampus te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Maar de zandbank bezorgde zwaarbeladen schepen veel last. Het kwam vaak voor dat schepen voor eiland Pampus lagen, en een tijd moesten wachten voordat het vloed werd en ze Pampus konden passeren.

Behalve een eiland met een fort is Pampus een leuk eiland om met een bootje aan te leggen. Zo is er deze zomer een pop-up restaurant op het eiland. Voor het eerst in zijn roemruchte geschiedenis ’s avonds geopend voor publiek om op zwoele zomeravonden te genieten van een bijzonder diner. Pampus heeft misschien wel het mooiste terras van Nederland en dat willen ze graag delen. Voor de Drijf In Bioscoop, de jaarlijkse openluchtcinema in de haven van Pampus, kom ik ook graag eens terug. In een bootje, dobberend op het water genieten van de films die bij maanlicht op een groot scherm worden vertoond bij Pampus Paviljoen. Hoe leuk is dat?!

Adres Pampus Paviljoen: Fort Pampus, 1398 PX Muiden

te-doen-in-flevoland

Lekker eten in de Havenkom van Almere Haven

Mijn lievelingsplek in Almere: De Havenkom van Almere Haven. Niet alleen liggen hier zomers veel bootjes en zit je direct aan het Gooimeer, er zijn ook een bescheiden aantal restaurants te vinden. De beste restaurants van heel Almere wat mij betreft. Restaurant het Indisch Veerhuys, Brasserie Bakboord en Krab aan de haven om er aan paar te noemen. Almere Haven is het oudste deel van de stad (nog steeds jong) en dat geeft toch extra sfeer af. Italiaans restaurant  Pulcinella is een begrip in Flevoland en was er nog eerder dan de stad zelf. De kaasboer in Almere Haven wint meerdere prijzen en ook ijssalon Mariola trekt mensen van ver.

Lees meer: Eten en drinken in Almere haven en stad: mijn favoriete restaurants


Varen op het Gooimeer

Op het Gooimeer ben ik regelmatig te vinden: met een beetje wind zeilend over het water, hardlopend langs de dijk of met een handdoek op het strand. Deze keer ging het er een tikeltje ruiger aan toe. Vanaf het eiland Pampus vaar ik supersnel naar Almere, met de snelle rib-boot. Met soms snelheden van 100 kilometer per uur was ik echt in n0-time op plaatst van bestemming. Jammer want zo’n racegevoel over het water is toch wel ontzettend cool.

Lees ookOvernachten & roadtrippen in een vintage Volkswagenbusje

wat-te-doen-in-flevoland

Picknicken tussen Land Art 

Land Art. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik wist dat er in Flevoland zo veel van is. Land Art is kort gezegd kunst gebaseerd op iets uit de natuur. Gemaakt mét de natuur of de connectie er mee. Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra en Daniel Libeskind zijn aan de slag gegaan met Flevolandse Land Art. Ik bezocht een van de zes kustwerken in Flevoland; De groene kathedraal vlakbij de Kemphaan. Een kunstwerk in de vorm van een kathedraal neergezet door bomen. Er worden wel eens voorstellingen gegeven en ook een groot feest met lange eettafel lijkt me hier een plaatje.

Bezoek Stadslandgoed de Kemphaan

Al jaren een plek waar ik graag kom, de Kemphaan. En er is ook veel te doen. Elke zaterdagochtend is er boerenmarkt waar de lekkerste, lokale producten verkocht worden (en je kunt er pannenkoeken eten, kruiden plukken en knuffelen met de diertjes!). Verder is er een klimbos, zit stichting AAP vlakbij en kun je aapjes kijken, is er een pannenkoeken-restaurant, zijn er fantastische lodges om te overnachten, is er een tropische tuin en winkel, sprinkhanen zijn er te proeven bij bosrestaurant Buitengewoon Lekker, zijn er tal van evenementen en ligt landgoed de Kemphaan in een groene omgeving om fijn te wandelen. Veel te doen dus en lekker midden in de natuur.

Adres: Kemphaanlaan 4


Openlucht theater Vis à Vis

Het openlucht theater (spektakel eigenlijk) Vis à Vis is echt een van de leukste dingen om te doen (al hoef je alleen maar te zitten en vooral te kijken) en mensen van ver buiten Flevoland komen hier elk jaar in grote getalen weer op af. Het theatergezelschap van Vis à Vis maakt er elke keer weer zo’n show van dat je ogen te kort komt. De voorstelling is buiten en ze maken ontzettend creatief gebruik van materialen (iets met hijskranen, ondergrondse gangen, water & vuur). Voorafgaand kun je een hapje eten en op vrijdag en zaterdagavond is er na de voorstelling live muziek bij het kampvuur. Vanaf 2017 zullen ze het hele jaar door gaan spelen!

doen-in-flevoland

doen-in-flevoland

Adres: Muiderzandplaats 1, 1361 Ak Almere

Op Safari in de Oostvaardersplassen

Ronddwalen door de natuur en dieren spotten. Gelukkiger kun je mij niet maken. Het uitkijkpunt van de Oostvaardersplassen in Almere heb ik twee keer eerder bezocht, maar echt het gebied in gaan nog niet. Vanaf het bezoekerscentrum in Lelystad ging ik met een jeep en met een boswachter op pad. Op zoek naar de wilde dieren. En wat hadden we geluk! Runderen die net voor ons overstaken, enorme roedels van edelherten (en zelf eentje die heel dichtbij bleef staan!), een klein vosje dat zijn kop net boven de boomstronk uitstak, wilde paarden met veulens. Dan heb ik nog niet eens over alle soorten vogels in dit gebied gehad. Lees hier meer over een safari in de Oostvaardersplassen.

Adres: Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad

doen-in-flevoland

Meer informatie over dingen doen/zien in Flevoland vind je terug op de website van Flevoland!

13 thoughts on “Dichtbij huis: dit zijn de leukste uitstapjes in Flevoland”

 1. Wat leuk om gewoon je eigen omgeving te ontdekken! Toen wij nog een auto hadden gingen we veel naar de oostvaardersplassen heerlijk wandelen daar!

 2. Oh wow, wat een boel dieren heb je gezien bij je excursie aan de Oostvaardersplassen. Heel gaaf. Dit is niet gebruikelijk zo neem ik aan? Ik heb eigenlijk nog heel weinig van Flevoland gezien (eigenlijk alleen wat je vanaf de snelweg door de polder ziet, ahum), dus deze tips kan ik goed gebruiken. Leuk!

  1. Dit was met een fotosafari (dan zie je al meer) maar we hadden inderdaad ook heel veel geluk! Een vosje zie je bijvoorbeeld bijna nooit!

 3. Pingback: July Pleasures: zomer & eetdates -
 4. Leuke blog, maar Flevoland is zoveel meer dan alleen Almere. Voor de vuist weg een aantal tips in de rest van Flevoland: het Waterloopbos in Marknesse met zijn bijzondere waterloopkundige modellen, werelderfgoed Schokland, het pittoresque Urk, shoppen in Bataviastad (neem dan ook meteen een kijkje bij Exposure, aka de hurkende man, een van de andere imposante landschapskunstwerken) voor kinderen de Aviodrome in Lelystad en in het voorjaar (medio april/begin mei) ruim 200 kilometer aan tulpenroutes dwars door Flevoland.

  1. Bedankt voor de aanvullingen! Ik ben laatst in het Waterloopbos geweest en zag daar ook een ijsvogel! In de Noordoostpolder is zeker ook van alles te doen!

 5. Was me er nooit van bewust dat er zoveel te doen is in flevoland. Meestal trek je toch meer naar Almere. Er zitten een aantal dingen tussen die ik zeker op mijn lijstje zal gaan zetten.

  1. Wat leuk! En inderdaad, ik woon zelf in Almere en ook ik blijf er soms te veel hangen. Maar voor qua buitenactiviteiten is er van alles te doen in de hele provincie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.