Mensen boeken deze zomer massaal een vakantie in eigen land. En hoewel een boshuisje in de natuur of een avontuurlijke camping heerlijk is, geeft een vakantie op het water misschien nog meer het buitenland gevoel. Direct een eigen boot aanschaffen is een stap te groot, maar je kunt ook een boot huren in Nederland. De afgelopen jaren waren de zomers warm en zonnig en ook dit jaar beloofd het een goede zomer te worden. Met een boot kun je afkoelen op het water en tegelijk is het een fijn vervoersmiddel. Zo kun je aanmeren in de leukste plaatsen van Nederland. In dit artikel lees je meer over een boot huren in Nederland, en dat is wellicht makkelijker dan je denkt.

Boot huren in Nederland

Afhankelijk van het type boot dat je kiest kun je er voor kiezen om een dagje te varen in eigen land, of zelfs een vaarvakantie van een week of langer te doen. Voor de eerste keer een boot huren kan spannend zijn, en welke type boot kies je dan eigenlijk uit? Een sloep, zeilboot of iets heel anders? Deze beginnersgids helpt je op weg met een boot huren in Nederland. Voordeel van een boot huren, ook wel charteren, is dat je kunt uitproberen wat voor soort boot je het prettigst vindt. Kleine zeilboten en sloepen kun je vaak voor een dag huren, grotere boten met kajuit (binnen ruimte met slaapplek) voor een weekend of een paar dagen. Voor een paar honderd euro per week kun je al een boot huren. Zeker met meerdere mensen is dit dus goed te doen! Verder zijn ligplaatsen in Nederlandse haven niet duur, je betaald meestal rond de 10 euro voor een plek en kan je gebruik maken van een wasbak, stroom en sanitair. Zelf heb ik de meeste ervaring met een zeilboot, maar ook wel eens een sloep gehuurd in de Biesbosch, Amsterdam en Zeeland. Tip: Volg metvollezeilen op Instagram voor zeil-verhalen.

Wanneer kan en mag je een boot huren?

In principe mag iedereen boven de 18 jaar een boot huren in Nederland. Toch is varen niet zomaar iets. Zeker als je het nog nooit gedaan hebt kun je je beter eerst verdiepen voordat je het water op gaat. Varen moet je leren, helemaal wanneer je de grotere wateren op wilt gaan of plannen hebt voor een lange watervakantie. Een van de belangrijkste dingen die je moet kunnen is aanleggen. Hiervoor moet je goed kunnen sturen en feeling hebben met de boot. Daarbij speelt de wind een grote rol. Bij gastplekken in de haven kun je vaak wel geholpen worden met aanmeren, en de verhuurder zal je haarfijn alles uitleggen. Daarnaast moet je om kunnen gaan met stroming, golven, andere boten en de wind. Uiteraard is het handig als je weet hoe de boot in elkaar zit, wanneer je de boeien buiten boort hangt, hoe de motor start en wat de borden bij het water betekenen. Kortom: lees je van te voren in voordat je een boot gaat huren. Schaf bijvoorbeeld het watersport vaarboek van de ANWB aan.

Vaarbewijs

Heb je dan helemaal geen vaarbewijs nodig als je een boot wilt huren? Is sommige gevallen wel. Wil je een boot huren die groter is dan 15 meter en sneller kan dan 20 kilometer per uur dan is een vaarbewijs verplicht. Een vaarbewijs toets leg je af bij het CBR. Boeken voor je vaarbewijs schaf je hier aan.

Verzekering

In eerste instantie is het belangrijk dat de verhuurder verzekerd is voor de boot. Een goede verhuurder heeft een pleziervaartuigverzekering of bootverzekering. Daarnaast is het slim om jezelf ook te verzekeren tegen bijvoorbeeld schade. De aansprakelijkheidsverzekering die vrijwel iedereen heeft dekt alleen schade veroorzaakt door kano’s, roeiboten of zeil- en surfplanken, dus niet voor grote boten. Hiervoor moet je casco verzekerd zijn. Raak je per ongeluk de kant dat wordt dit wel gedekt.

Waar huur je een boot?

Er zijn talloze plekken waar je in Nederland een boot kunt huren. Elke provincie heeft kleine en grote verhuurbedrijven en watersportverenigingen. En elke particulier mag zelf een boot verhuren. Het is in elk geval slim om te checken of de verhuurder verzekerd is. In de zomer (en zeker komende periode) is het erg druk bij botenverhuurders. Reserveer daarom zo vroeg mogelijk als je zeker wilt zijn van een boot. Ook wanneer je een boot een langere periode wilt huren. Houd bij het huurbudget rekening met bijkomende kosten zoals voor schoonmaak, havengeld en elektriciteit.

Enkele bedrijven waar je in Nederland een boot kunt huren zijn:


➞ Lees ook: de mooiste natuurgebieden van Nederland
➞ De leukste strandtenten van Nederland

zeilboot-huren

boot-huren-nederland

zeilboot-huren

Welk type boot kan ik het best huren?

De meest populaire boot voor een vaarvakantie in Nederland is een sloep. Een sloep (een soort badkuip vorm) is met name geschikt voor kortere tochten over smalle wateren en grachten. Deze boten zijn bijzonder comfortabel (je kunt er bijvoorbeeld lekker zitten en borrelen) en zijn ideaal voor een rustige boottrip. Kies voor een sloep wanneer je de wateren van Friesland en in steden wilt verkennen. Wil je echte wateravonturen? Kies dan voor een zeilboot en neem bij voorkeur eerst les. Met een zeilboot vaar je over het IJsselmeer en andere grotere wateren. Op een zeilboot ervaar je de kracht van het water en de wind, maar met een weinig wind ervaring je ook de stilte zonder motor. Met een motorboot zou ik zelf geen lange tochten maken, maar is leuk voor wanneer je een dagje weg wilt of van snelheid houdt. Wil je overnachten op de boot? Een boot met kajuit is dan in elk geval wat je zoekt.

Mooie plekken om te varen in Nederland

Nederland is een echt waterland en in elke provincie kun je varen. Het meest populair is en blijft Friesland, bijna 70% van alle bootverhuur is hier. Het staat dan ook niet voor niks bekend als het watersportparadijs van Europa. In Friesland kun je de Elf Steden tocht varen en een watervakantie afwisselen met het bezoeken van leuke dorpen. Woon je in de randstad? Dan is het Hollandse Plassengebied mooi om te varen. Het bestaat uit vele meren, plassen, riviertjes en sloten. Het gebied (ontstaan door turfwinning ) strekt zich uit van Utrecht tot aan de kust van Den Haag tot Amsterdam. Denk aan de Vinkeveense plassen, de Vlietlanden, Reeuwijkse plassen en Loosdrechtse plassen.

Het IJsselmeer is een mooie uitdaging voor zeilers en heeft van alles te bieden. Nieuwe eilanden van de Markerwadden, vissersdorpen als Urk en Enkhuizen maar ook Forteiland Pampus en Marken. Bijzonder om te varen over de voormalige Zuiderzee. Ook Zeeland kan niet ontbreken als mooie bestemming om te varen in Nederland. Zeeland is een paradijs voor liefhebbers van watersport. Op de vele meren wordt het hele jaar door fanatiek gezeild en de kleinere meren zijn geliefd bij kajakkers. Vanuit Goes kun je rechtstreeks naar de Goese Sas en het Veerse Meer. In het grootste natuurpark van Nederland kun je dolfijnen en zeehonden zien. Vanuit Zeeland ben je ook zo in de groene Biesbosch.

Fijne hotels aan de kust in Nederland
➞ Tips voor een vakantie naar de Waddeneilanden

boot-huren

zeilen-nederland

bootvakantie-nederland