De hoofdreden om Bretagne te zoeken is de mooie kustlijn met perfecte stranden. Maar ook qua sfeervolle dorpjes zit je in Bretagne gebakken. Sterker nog, één van de mooiste dorpen van heel Frankrijk is te vinden in Bretagne. Daarnaast zijn er aan zee talloze kleine vissersplaatsen en kun je er ook op stedentrip. Een selectie mooiste dorpen in Bretagne lees je in dit artikel.

De mooiste dorpen in Bretagne


Bretagne is een streek met een heel eigen karakter, perfect voor een roadtrip! Zo heeft het bijvoorbeeld een eigen taal. Het eigenzinnige komt met name doordat de provincie tot aan de Franse revolutie onafhankelijk was. Ook is het lange tijd in bezit geweest van de Kelten, wat je nog aan alles merkt. Engeland ligt op steenworp afstand en met de ferry ben je er zo. Geen wonder dat hier de mix van Frankrijk en Engeland zo sterk is. Ze zeggen niet voor niks 'de Bretons komen uit Bretagne, hun voorouders uit Groot-Brittannië (Grand-Bretagne)'. Je ziet het aan kastelen, prehistorische overblijfselen en middeleeuwse dorpjes.

Hoofdstad van Bretagne is Rennes maar er zijn talloze leuke stadjes. Van vissersdorpjes tot aan oude stadjes in het binnenland. Dit zijn de mooiste dorpen in Bretagne.

➞ Vakanties Bretagne

mooiste-dorpen-frankrijk

mooiste-dorpen-bretagne

Dinan-frankrijk

steden-dorpen-bretagne

1. Saint-Malo

Niet ver van Mont Saint Michel (icoon van Normandië) ligt Saint-Malo. Saint-Malo is een oude havenstad dat al in de 1e eeuw v. Chr. is ontstaan. Helaas is het stadje meerdere keren verwoest (waaronder in de tweede wereldoorlog) maar weer in oude staat opgebouwd. De stadsmuur is nog wel origineel, deze is bijna twee kilometer lange muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Je kunt er helemaal overheen lopen. Zeker doen want je ziet de mooiste uitzichten over de zee, Dinard en over eilandjes. De binnenstad van Saint-Malo wordt ook wel Intra-Muros genoemd, wat letterlijk ‘binnen de muren’ is. en binnen deze muren vind je gezellige Franse straten, grijs gekleurde gebouwen en terrasjes. vanuit Saint-Malo kun je met de ferry naar Jersey, een van de Kanaaleilanden.

2. Dinard

Pal naast Saint-Malo ligt Dinard, een typisch Franse badplaats zoals je die in films ziet. Vanuit Saint-Malo gaat er een dagelijkse veerdienst naar Dinard. Zo kun je stad en strand perfect combineren. Hoewel Saint-Malo ook een strand heeft is Dinard een stuk gemoedelijker. Je hebt er veel accommodaties aan het strand maar gelukkig geen flats. Hier heb je veelal Bretonse villa’s met de klassieke sfeer van vroeger. Net als de blauw witte strandtentjes op het strand. Dinard heeft zichzelf gekroond tot parel van de Côte d’Emeraude.

3. Canacale

Cancale is de oesterhoofdstad van Frankrijk. Voor een prikkie koop je hier een schaal verse oesters op het dagelijkse vismarktje. Langs de boulevard zitten talloze visrestaurants die altijd bomvol zitten. Het vissersstadje ligt nabij Saint-Malo en op een heldere dag kun je aan de overkant van het water ook Mont Saint-Michel zien liggen. Cancale is met name geroemd om de oesters en schelpdieren en heeft zelfs een prijs gewonnen als bijzonder smaakvolle stad.

3. Locronan

Een van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk is Locronan en het behoort dan ook tot de zeer besloten clubs van “petites cités de caractères” (karakteristieke stadjes) van Frankrijk. Geheel terecht, dat zie je al snel wanneer je er door heen loopt. Het stadje is piepklein en vaak hartstikke druk. Behalve de mooie architectuur van granieten huizen bekijken, de kerk bezoeken, steegjes inslaan en te leren over de geschiedenis kun je er souvenir shoppen in een van de boetiekjes.

Accommodatie Saint-Malo: Villa Athanaze
Accommodatie Vannes: Patern Moines

mooiste-straat-dinan

bezienswaardigheden-bretagne

cancale-bretagne

4. Rennes

In de Bretonse steden zie je een mix van stenen gebouwen en houten vakwerk huizen. Vooral in Rennes zijn deze te bezichtigen. De hoofdstad van Bretagne is leuk voor wie zin heeft in een stedentrip, lekker uit eten wilt of zin heeft te winkelen slenteren door een grotere stad. Met name het oude centrum is met de vakhuizen en monumentale gebouwen een lust voor het oog. De kathedraal is een aanrader om te bezoeken vanwege de grootte en het zeldzame marmer. Rennes telt verder twee mooie stadsparken waar je kunt ontspannen op de warme dag.

5. Dinan

Een bezoek aan Dinan brengt je weer even terug in de tijd. De stad is hooggelegen en dat is niet zonder reden. Zo stond het 14e eeuws kasteel van Dinan beschermd en kon de vijand in alle verte al gesignaleerd worden. De stad wordt verder omringt door drie kilometer aan stadswallen en beneden ligt een kleine haven. Dinan kent een aantal mooie steile straatjes. Rue du Jerzual is hét mooiste straatje van de stad. Door de houten vakhuizen  en huizen met erkers is het net alsof je door de Middeleeuwen loopt.

6. Locquirec

Een van de leukste vissersdorpjes in Bretagne is Locquirec. Heel veel meer dan een klein dorp met plein en restaurants aan zee is het niet, maar je kunt er in elk geval verrukkelijk uit eten. De omgeving en het uitzicht op de baai zijn hoe dan ook prachtig. Het verschil van eb en vloed heeft een groot effect op de sfeer hier. Tussen Plestin-les-Grèves en Locquirec loopt een rivier (Le Douron) die bij eb grotendeels droog staat. Je kunt er dan lopen, picknicken, vliegeren en zeekraal plukken. Thermes du Hogolo ligt aan de rivier en is nog een badhuis van de Romeinse tijd.

7. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre ligt in het zuidelijk deel van Bretagne en is in 2017 benoemd tot mooiste kerstdorp. Niet getreurd wanneer je in de zomer Bretagne bezoekt, want ook dan is het om dorp door een ringetje te halen. Je ziet er oude granieten huizen van eeuwen geleden, een mooi kasteel, in het midden een dorpsplein en ook wat houten vakhuizen. In het voorjaar staat het er vol met bloemen wat absoluut ten goede komt van de sfeer.

➞ Bekijk campings in Bretagne

vissersdorpjes-bretagne

leukste-steden-bretagne

Dinan-bezienswaardigheden

Bretagne-tips

mooie-plekken-bretagne

leuke-dorpen-bretagne

mooiste-dorp-bretagne

Bretagne-bezienswaardigheden