Frankrijk is al jaren vakantiebestemming nummer één. Geen wonder want het is niet ver rijden en er is zo veel moois te zien. Neem bijvoorbeeld Bretagne, de regio in het midden en uiterste westen van Frankrijk. Bretagne bezoek je voor de mooie stranden, verse schelp -en schaaldieren, pittoreske kustplaatsen, granietrotsen, eindeloze graanvelden en oude steden. In dit artikel zie je onze route voor een road trip Bretagne, met name de noordkust een beetje binnenland.

Roadtrip Bretagne


Bretagne is een schiereiland in het westen van Frankrijk, onder Normandië en is een heerlijke vakantiebestemming in de zomer. De regio loopt nog niet over van de toeristen, hoewel de Parijzenaren en Britten er graag naar toe gaan. Vanaf de hoofdstad rijdt je er in ongeveer 5 uur naar toe. Vanuit Utrecht is het wat langer, maar prima te doen in één dag. In Bretagne zelf is het ook prettig rijden, je kunt kiezen voor rustige landwegen en van de steden af is het er sowieso rustig. Over het algemeen kun je op bonnefooi reizen in Bretagne. In het hoogseizoen kun je beter wel vooruit reserveren, je bent dan ook vaak voordeliger uit. Lees hier tips voor accommodaties in Bretagne.

Rijden vanuit Nederland

Vanuit Utrecht kun je in ongeveer 8 á 9 uur naar naar Bretagne rijden. Afhankelijk van de periode en het verkeer. Het is slim om niet via Parijs te gaan en bij Antwerpen en Brussel is het altijd druk op de weg. Vermijd in de zomer altijd de zaterdag om te rijden in Frankrijk. Ga je verder Bretagne in dan ben je natuurlijk meer tijd kwijt. Vanaf bijvoorbeeld Dinan hebben wij er op een donderdag (eerste week zomervakantie) 9 uur over gedaan. Op de heenweg maakten we in tussenstop in Normandië.

Tol en mee nemen in de auto

In Frankrijk moet je tol betalen en ook in Bretagne kom je regelmatig de welbekende tolpoortjes tegen. Geen zin om elk keer te stoppen? schaf een tolbadge zodat je kunt doorrijden bij de poortjes. De rekening kun je thuis betalen. Verder is het verplicht om een aantal dingen in je auto te hebben liggen voor het geval dat. Het gaat om een gevarendriehoek en veiligheidshesje. Voorheen was een alcoholtest tevens verplicht, maar sinds mei 2020 niet meer. Houdt verder rekening met flitsers in Bretagne en in Bretonse steden moet je veelal betaald parkeren.

➞ Ideeën roadtrip Noord Frankrijk
➞ ANWB rondreis Bretagne

doen in Bretagne

Bretagne

mooiste dorpen Bretagne

Rondreis Bretagne 10 dagen

Stop 1: Étretat in Normandië

In één stuk doorrijden naar Bretagne kan wellicht wat te lang zijn. Bovendien kent ook Normandië prachtige plekjes. Zo staat het bekend om de hagelwitte krijtrotsen die mijlenver over de zee uitkijken. Goede redenen om hier te stoppen dus. De eerste avond eten we dan ook een zeevruchtenschotel in Étretat met uitzicht op de beroemde olifantenslurf (vorm van de rots). De haven van Étretat ligt ingeklemd tussen hoge witte kalkrotsen, Je kunt naar boven wandelen voor het mooist uitzicht en de botanische tuinen van Étretat bezoeken.

Accommodatie: Les Sous Bois

Stop 2: Mont Saint Michel

Op de grens met Normandië en Bretagne ligt een icoon van Frankrijk: Mont Saint Michel. Dit is een grote abdij (haast een dorp zo groot) dat op een eiland vlak voor de kust ligt. Het is een waar sprookje om te zien. Bij eb kun je er naar toe 'wadlopen', maar er loopt ook een brug naar toe. Wanneer je met de auto naar Bretagne rijdt is het Middeleeuwse klooster al te zien vanaf de weg (en ook vanuit Canacale), maar een bezoek is eigenlijk een must.

Tip: houd je van wandelen? Langs de kust loopt een wandelpad Sentier des douaniers genaamd (Wandelroute GR34). 

roadtrip Bretagne

Bretagne Normandië roadtrip

Stop 3: Saint-Malo en Canacale

Niet ver van Mont Saint Michel liggen Saint-Malo en Canacale. Saint-Malo is een oude havenstad dat al in de 1e eeuw v. Chr. is ontstaan. Helaas is het stadje meerdere keren verwoest (waaronder in de tweede wereldoorlog) maar weer in oude staat opgebouwd. De stadsmuur is nog wel origineel. De bijna twee kilometer lange muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Je kunt er helemaal overheen lopen. Zeker doen want je ziet de mooiste uitzichten over de zee, Dinard en over eilandjes. De binnenstad van Saint-Malo wordt ook wel Intra-Muros genoemd, wat letterlijk ‘binnen de muren’ is. en binnen deze muren vind je gezellige Franse straten, grijs gekleurde gebouwen en terrasjes. Wil je een bijzonder uitstapje maken? Vanuit Saint-Malo kun je de ferry nemen naar het Britse Kanaaleiland Jersey.

Cancale is de oesterhoofdstad van Frankrijk. Voor een prikkie koop je hier een schaal verse oesters op het dagelijkse vismarktje. Langs de boulevard zitten talloze visrestaurants die altijd bomvol zitten. Cancale is met name geroemd om de oesters en schelpdieren en  heeft zelfs een prijs gewonnen als bijzonder smaakvolle stad.

Stop 4: Noordkust

Tijdens een road trip Bretagne kun je op je gemak langs alle mooie plaatsen van de noordkust rijden. Na elke tien kilometer komt er wel weer een prachtig strand tevoorschijn. Soms met een handjevol restaurants, soms is er bijna niks anders dan de ruige kust en de zee. Nabij Saint-Malo ligt Cap Fréhel, een kaap bestaande uit leisteen en roze zandsteen. De kliffen zijn zo'n zeventig meter hoog, en na een pittige beklimming heb je van de mooiste uitzichten van Bretagne. Zin om het water op te gaan? Huur dan een kajak bij Plage de Tresmeur en peddel tussen de rotsen in het water. Plestin-les-Grèves is een mooie en rustige uitvalsbasis om het noorden van Bretagne te verkennen. Zo kun je hier wandelen, naar het strand en lekker eten. Ook is er een Romeins badhuis te vinden. Locquirec is de plek voor heerlijke visschotels, al eet je die vrijwel overal in Bretagne.

Roze graniet kust

In het noordwesten van Bretagne ligt de zogenaamde roze Granietkust. De indrukwekkende stenen strekken zich uit van Louannec tot aan Plestin-les-grèves en is absoluut een van de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne. Dit gebied is de nummer één bestemming voor wandelaars, maar ook strand en-watersportliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. De enorm stenen kleuren bij het juist licht roze en zijn maar liefst 300 miljoen jaar oud.

Accommodatie: hôtel les Panoramas

Saint Malo Bretagne

Bretagne rondreis 4 dagen

vakantie-bretagne

Bretagne oesters

Stop 5: Centraal Bretagne

De mooiste plekken van Bretagne vind je wat mij betreft met name aan de kust, maar ook in het binnenland kun je je goed vermaken. In het midden van Bretagne zie je veel landbouw en dat is niet bepaald een hoogtepunt, de eindeloze graanvelden, struiken vol hortensia's, slaperige dorpen en smalle wegen door het groen zijn dat wel. Het bos van Huelgoat is niet alleen een bijzonder natuurgebied om te bewandelen, maar is ook het gebied van feeën en Keltische legenden. De grote rotsen waar je soms tussendoor moet klimmen doen in elk geval sprookjesachtig aan.

Een van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk is Locronan en het behoort dan ook tot de zeer besloten clubs van “petites cités de caractères” (karakteristieke stadjes) van Frankrijk. Geheel terecht, dat zie je al snel wanneer je er door heen loopt. Het stadje is piepklein en vaak hartstikke druk. Behalve de mooie architectuur bekijken, de kerk bezoeken en te leren over de geschiedenis kun je er souvenir shoppen in een van de boetiekjes.

Accommodatie: La Maison de Marie

Stop 6: Dinan

Wat je zeker niet wilt missen tijdens een road trip Bretagne is Dinan. Een bezoek aan deze stad brengt je weer even terug in de tijd. Dinan ligt hoog op een heuvel en dat is niet zonder reden. Zo stond het 14e eeuws kasteel beschermd en kon de vijand in alle verte al gesignaleerd worden. De stad wordt verder omringt door drie kilometer aan stadswallen en beneden ligt een kleine haven. Dinan kent een aantal mooie steile straatjes. Rue du Jerzual is hét meest bekende straatje van deze stad. Door de houten vakhuizen  en huizen met erkers is het net alsof je door de Middeleeuwen loopt.

➞ De mooiste steden en dorpen van Bretagne

Bretagne stranden

Cancale Bretagne

stranden-bretagne

ultieme roadtrip door Bretagne

eten in Bretagne

Bretagne bezienswaardigheden

mooiste plekken Bretagne

bretagne temperatuur zomer

Bretagne noordkust

typisch Bretagne

Bretagne tips

Bretagne ANWB

Bretagne kust