Chios is een van de onbekendere Griekse eilanden. Je zult denken dat er veel gebouwen wit geverfd zijn en blauwe accenten hebben, maar dan kom je bedrogen uit. Het is totaal anders dan de standaard bestemmingen met wit/blauwe dorpjes, en dat is juist wat Chios zo bijzonder maakt. Het ligt op zo’n zeven kilometer van Turkije af en is een van de meest onontdekte eilanden van Griekenland, ideaal voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Dat er op het eiland geen typische wit/blauwe dorpjes te vinden zijn betekent niet dat er geen mooie dorpen zijn. Integendeel juist. In dit artikel delen we dan ook de zes mooiste dorpjes van Chios.

Mooiste dorpjes van Chios


Gaat er niet direct een belletje rinkelen als je Chios hoort? Niet zo gek, veel mensen weten niet van het bestaan af (Griekenland heeft ook té veel eilanden om ze allemaal te kennen), terwijl het wel een van de grootste eilanden is. Het behoort tot de oostelijke Egeïsche eilanden met ondere andere Lesbos en Samos. Vliegen vanuit Nederland kan niet rechtstreeks, maar dat is een goed excuus om het eiland te combineren met een stedentrip Athene. Chios heeft een aantal unieke dorpen die allemaal een eigen karakter hebben. Chios-stad is de levendige hoofdstad, en daarbij zijn er een paar spookachtige verlaten dorpjes te vinden…

Een auto huren in Griekenland: tips en ervaringen
Wat te doen op Kreta?

1. Pyrgi

Je kan Griekenland niet verlaten zonder kennis te hebben gemaakt met mastiha. Want maak je kennis met mastiha, dan maak je kennis met Chios. Uit bomen die vrijwel alleen op Chios groeien wordt hars gewonnen, het wordt schoongemaakt en verwerkt in allerlei producten. De hars smaakt zoet en er worden bijvoorbeeld cocktails mee gemaakt of in koekjes verwerkt. Pyrgi is een van de mastiekdorpen op Chios. Er zijn er meerdere, maar Pyrgi is zo bijzonder door de geometrische motieven, die Xystra heten. Muren en wanden worden grofweg met zwart/grijs zand en witte kalk bedekt. Daarna schraapt men de kalk er weer af in geometrische motieven. Nergens anders ter wereld zijn deze bijzondere tekeningen te vinden. Alleen de mensen wonend of afkomstig uit Pyrgi mogen de Xystra-techniek gebruiken. Indrukwekkend om te zien!

2. Anavatos

Anavatos is een verlaten drop op Chios met een bijzonder triestig verhaal. In het Grieks betekent dit ‘onbereikbaar, het is dan ook op een rots gebouwd en diende als schuilplaats. Maar in 1822 vond Turkije de plek toch en zette de aanval in. Het dorp werd in brand gezet en mensen sprongen het ravijn in. Overlevenden bouwde het stadje op, maar na een grote aardbeving aan het einde van de 19e eeuw verlieten de mensen Anavatos voorgoed. Het is het meest historische dorp van Chios. Vanaf de enige weg die je er naar toe leidt zie je het dorp van ver af aan. Er is een oudere vrouw die permanent in het dorp woont, verder komt men hier vooral voor een vakantie.

3. Avgonima

Centraal gelegen op Chios ligt het slaapstadje Avgonima, ideaal voor rustzoekers. Zoek je de oud-Griekse cultuur? Dan is dit je plek. Wanneer je denkt dat alleen een schattig dorpje is, heb je het mis. Het dorp is stokoud en waarschijnlijk bestond het al voor de Middeleeuwen. Archeologische logische opgravingen in het gebied verraden de geschiedenis. Avgonima is een goede uitvalsbasis om zowel de oostkust als het binnenland van Chios te verkennen.  Tip: vraag bij het restaurant aan het plein in het dorp naar een kookcursus.

4. Chios stad

Op steenworp afstand van het kleine vliegveld ligt de hoofdstad van Chios. Wij vonden Chios-stad, – door de Grieken Chora genoemd – niet direct een hele mooie stad. Het is grootste deel is vrij modern en niet per se heel Grieks. Maar het is er wel levendig en gezellig. De stad telt vandaag de dag zo’n dertigduizend inwoners (de helft van het eiland woont hier) en beschikt over de grootste haven van het eiland. In het nieuwe deel van de stad kun je goed uitgaan en winkelen, maar wat ik zelf het leukst vond was de oude vesting. Binnen de kasteelmuren bevindt zich een kleine wijk met smalle staatjes en leuke terrassen. Het is er intiem en ontzettend knus. Net buiten het centrum aan zee staan vier windmolens die het symbool zijn van Chios.

Boek een vakantie Chios
Lees meer over de De mastiekdorpen van Chios

5. Lagada

Lagada is een klein vissersdorpje gelegen in een diep baai. Je kunt deze plek met de auto bereiken maar leuker is om vanuit de haven van Chios stad op de boot te stappen en hier heen te varen. Met Blue Sailing Chios zat ik heerlijk op het voordek van een zeilboot en je vaart tussen de mooie kust van Chios en Turkije in. Lagada is amfitheatrisch gebouwd, als een soort ronde trap, waardoor het aanzicht vanuit zee heel mooi is. Het dorp heeft een fijne boulevard aan het water met restaurants en tavernes, een kiezelstrandje en is omringt door heuvels. Nabij ligt een de Gios Isidoros Chapel, dat via een een pad mooi in het water ligt.

6. Mesta

Mesta is een middeleeuws dorpje, ongeveer vijfendertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Het is een van de beroemde mastiekdorpjes, en bovendien enorm pittoresk. Ik vond Mesta echt een van de meest idyllische plekken van wat ik tot nu toe van heel Griekenland gezien heb. Mesta is een speciaal dorp omdat het als een vesting ommuurd is. Je vind er smalle steegjes, veel bogen, gebouwen van oude stenen en balkons met veel groen.

7. Lithi

Lithi is een uniek dorp omdat het bestaat uit twee delen: het lage deel aan zee dat bestaat uit een boulevard met restaurants en drie hotels, en het hoger gelegden deel, dat het centrum is. Ik verbleef aan het rustige strand van Lithi en dit bleek totaal geen straf te zijn. Je moet er een stuk voor rijden, maar dat is tegelijk de beste manier om het eiland te ontdekken. Langs de boulevard zitten Tavernes waar het ’s avonds echt tot leven komt.  Het enige wat ik in dit dorpje moet doen is relaxen en lekker genieten.


Huurauto Chios
Bezoek het schilderachtige Symi

mooiste-dorp-chio

De bijzondere Xystra tekeningen in Pyrgi

Lagada ligt een een mooie baai en aan de overkant zie je Turkije liggen

Het tweede Mastiha dorp Mesta

stadjes-chios

Het kustplaatsje Lithi

Het gezellige Avgonima

En tot slot het verlaten dorp boven op een rots: Anavatos