Het zuiden van Portugal, de Algarve, bezoek je met name voor het aangename klimaat en voor de stranden. Van maart tot november kun je hier genieten van de zon en de zee. De Algarve beschikt over de mooiste stranden van Europa, maar kent ook leuke dorpen en steden die een bezoek zeker waard zijn. Met het vliegtuig kom je bijvoorbeeld aan in Faro, een stad die wel eens wordt overgeslagen maar ik zelf fan van ben. Ook Lagos, Tavira zijn enkele voorbeelden voor leuke steden en dorpen in de Algarve.

Mooiste steden en dorpen Algarve


Overal in Portugal vind je authentieke dorpjes. Soms verlaten of waar de oude mannetjes bij elkaar op straat zitten. Op elke straathoek kun je een koffie drinken en een Pastel de Nata eten. Steden in de Algarve zijn al wat toeristischer. Zeker Faro en Lagos zijn niet onontdekt meer, maar wel heel gezellig. In dit artikel deel ik zes van mijn favorieten betreft leuke dorpen en steden in de Algarve.

➞ Huur een auto in de Algarve


- Inhoud mooiste steden en dorpen in de Algarve -

Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve maar geen hele grote stad in Portugal. Het is de toegangspoort tot het zuiden van Portugal, gelegen in het oosten van de regio. Met name de oude stad van Faro is een aanrader om te bezoeken. Deze bestaat namelijk uit witte muren, vele rond poorten, leuke pleinen, sinaasappelbomen en heeft een fijn sfeertje. Vergeet niet omhoog te kijken, want er zweven vele ooievaars door de lucht. Heel veel bezienswaardigheden zijn er niet in Faro en hierdoor kun je op je gemak door de straatjes dwalen, aan leuke restaurants en barretjes is in elk geval geen gebrek. Faro ligt aan het water en ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd de stad hoofdstad van zuid Portugal. De stad ligt nabij lange zandstranden en je kunt boottrips maken naar natuurgebied Ria Formosa.

mooiste-dorpen-algarve

Tavira

Tavira is een stad dat met name geliefd is onder de kunstenaars uit de het zuiden van Portugal. Het stadje ligt in het oosten en bestaat uit twee gedeelten, gescheiden door de rivier de Galâo. Tavira staat ook wel bekend als het Venetië van de Algarve omdat de rivier zo'n prominente rol heeft en overal duidelijk aanwezig is. Het plaatsje is nog omringd door de restanten van een stadswal. In het midden van de stad staat het vervallen kasteel kasteel van Tavira. Hier kun je op klimmen en heb je een mooi uitzicht. Als je Portugese kerken wilt bezichtigen is Tavira de stad waar je moet zijn. In het verleden was Tavira een broedplaats voor geestelijken en ondanks dat er niet zo hee veel iwoners zijn, staan er toch 20 kerken en meerdere kloosters. Moorse invloeden zie je ook hier volop.

Loulé

Ongeveer een half uur ten noord-westen va Faro ligt de stad Loulé. Ben je een liefhebber van de lokale Portugese keuken dan is Loulé een plek die je wilt bezoeken. Deze stad is namelijk beroemd vanwege de grote overdekte markthal en de populaire weekmarkt op zaterdag. Zeker een aanrader om een bezoek aan te brengen en lokale lekkernijen uit te proberen. Je vindt in Loulé ook een van de oudste cafés van de Algarve. Niet gek, want het is tevens een van de oudste plekken. Loulé werd gesticht door de Moren en dat zie je er nog steeds terug. Naast een grote winkelstraat zijn er ook smalle, bijzonder sfeervolle straatjes. Daarnaast zie je ook bezienswaardigheden zoals de Igreja Matriz en Capela dos Almas. Een foodtour kun je overigens ook in andere steden van de Algarve doen.

mooiste-steden-portugal

mooiste-dorpen-portugal

mooiste-dorpen-algarve

Lagos-tips

Alcoutim

Alcoutim is een bijzonder dorp tegen de grens van Spanje aan. Het enige dat Portugal en Spanje afscheid is een rivier. Alcoutim is dan ook een dorpje dat door de eeuwen heen een belangrijke rivierhaven werd. Terwijl het een stuk van de zee af ligt. Tegenwoordig ziet men er meer plezierjachten dan handelsschepen maar de omgeving is prachtig bergachtig en groen. Het rustige plaatsje ligt aan de grensrivier Guadiana welke naar het zuiden bij in de Atlantische Oceaan uitmondt. De vestigingsmuren van vroeger zijn er nauwelijks meer, maar het authentieke sfeertje is gebleven. De smalle straatjes, terrassen eeuwenoude huizen en de kerk Igreja da Misericórdia zijn de bezienswaardigheden in het kleine Alcoutim.

Lagos

Lagos is een stad vrij centraal in de Algarve en een goede uitvalsbasis om Zuid-Portugal te verkennen. Zowel in de stad zijn er talloze accommodaties beschikbaar. Belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt en Lagos zelf is een leuke, bruisende stad nabij de zee. In het oude centrum van Lagos zijn vele restaurants, terrasjes, souvenirshops en barretjes te vinden. De haven en het strand liggen op loopafstand. Niet ver van de stad ligt Ponta da Piedade, een van de hoogtepunten van de Algarve. Dit is een uitzichtpunt met een fantastisch uitzicht over de mooiste gele rotsen in de kraakheldere blauw zee.

lagos-algarve

Silves

Alcoutim is verreweg de kleine plek van dit lijstje en tegenwoordig niet eens een dorp te noemen. Het heeft meer wat weg van een ruïne. Silves is van veraf te herkennen. De stad was eeuwen lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio en is daarom gelegen op een hooggelegen plek en heeft een ford. Het roodkleurig ford en de rest van het stadje is de moeite waard om te bezoeken. Het was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting en heeft hier de architectuur aan te danken. De stad was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen. Silves is verder de toegangspoort tot de bergen van Monchique.

➞ De mooiste road trip route door de Algarve
➞ De mooiste plekken van Portugal

roadtrip-portugal