Portugal is een heerlijk vakantieland en inmiddels hebben we de Algarve meerdere keren bezocht. Beide keren maakte we een rondreis met een huurauto en ontdekte zo de mooiste plekjes. Van de indrukwekkende rotsen, baaien en stranden, maar de ook de sfeervolle dorpen en het groene binnenland. Wil je ook een road trip Algarve maken? Lees dan de route langs de zuid Portugese kust.

Road trip Algarve

Bezienswaardigheden en mooiste route langs de Portuguese zuidkust


De Algarve is de zuidelijkste en populairste provincie van Portugal. Het omvat de volledig zuidkust van het land en een deel daarboven. Met een auto en in een week tijd kun je de meeste plekken van de Algarve bezoeken. De regio heeft in elk geval alle ingrediënten voor een ontspannen zonvakantie, waar je tegelijk dorpen kunt bezoeken, lekker uit eten kunt, maar ook wandeltochten kunt maken en wateractiviteiten kunt ondernemen. Zuid Portugal staat bekend om de 200 kilometer mooie kustlijn. In het oosten met langgerekte zandstranden, voor de rest met goudkleurige rotsen. Tussen de hoge kliffen vind je verstopte grotten en privé strandjes. Ook hoofdstad Faro is een bezoekje waard. Net als Tavaira, Lagos en Loulé. De mooiste bezienswaardigheden tijdens een road trip Algarve lees je in dit artikel. De beste reistijd voor de Algarve is april - juni en september - oktober. Je vakantie Algarve boek je via Eliza Was Here of TUI.


Inhoud Roadtrip Algarve

Huurauto Algarve
Faro
Tavira
Loulé
Albufeira
Portimão
Seven Hanging Valleys
Lagos
Silves
Sagres

Huurauto Algarve

De Algarve is een geweldige bestemming voor een autovakantie. Zo rijd je door de bergen, op slingerwegen langs de kust en je kunt stoppen op alle mooie plekken die je tegen komt. Neem wanneer je gaat auto rijden in Portugal altijd je verzekeringspapieren, paspoort of ID, kentekenbewijs en groene kaart mee. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur in Portugal? De afgelopen jaren huren wij een auto via Sunny Cars, TUI Cars, Avis of via EasyTerra gedaan.

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Bekijk vakanties via TUI

portugal-bezienswaardigheden

hoogtepunten-algarve

Faro - 2 dagen

Grote kans dat je 's ochtends vroeg aankomt in Faro en aan het einde van je road trip Algarve ook weer terug komt. De binnenstad van Faro behoort tot een van de mooiste plekken in de Algarve. Deze bestaat namelijk uit witte muren, vele rond poorten, leuke pleinen, sinaasappelbomen en heeft een fijn sfeertje. Vergeet niet omhoog te kijken, want er zweven vele ooievaars door de lucht. Vanuit Faro kun je makkelijk naar het strand en naar de lagune Ria Formosa.

Accommodatie: Lemon Tree Stay

Tavira - 1 dag

Tavira is een stadje dat vooral geliefd is onder de kunstenaars en artiesten van de Algarve. Het stadje bestaat uit twee gedeelten en wordt gescheiden door de rivier de Galâo. Tavira staat ook wel bekend als het Venetië van de Algarve omdat de rivier zo'n prominente rol heeft en duidelijk aanwezig isIn het midden van de stad staat een vervallen kasteel kasteel van Tavira, van hieruit heb je een mooi uitzicht. Vlak bij dit kasteel staan 2 kerken. Ondanks dat er niet zoveel mensen woonden staat er toch 20 kerken en meerdere kloosters. Moorse invloeden zie je hier volop.

Rijd je vanuit Tavira verder naar het oosten dan kun je uit in Alcoutim, een dorpje dat door de eeuwen heen een belangrijke rivierhaven werd. Tegenwoordig ziet men meer plezierjachten dan handelsschepen maar de omgeving is prachtig groen. Het rustige plaatsje ligt aan de grensrivier Guadiana welke naar het zuiden bij in de Atlantische Oceaan uitmondt. Aan de overkant van deze rivier zie je Spanje liggen.

Loulé - 1 dag

Ongeveer een half uur vanaf Faro ligt de stad Loulé. Ben je een echte foodie dan is Loulé een plek die je wilt bezoeken. Deze stad staat vooral bekend om zijn grote overdekte markthal en de populaire weekmarkt op zaterdag. Je vindt er een van de oudste cafes van de Algarve. Wil je deze culinaire stad echt ontdekken dan is een foodtour absoluut een aanrader. Daarnaast zie je ook bezienswaardigheden zoals de Igreja Matriz en Capela dos Almas. Een foodtour kun je overigens ook in andere steden van de Algarve doen.

Accommodatie: Vidamar Resort Algarve

roadtrip Algarve

autovakantie-portugal

Albufeira 1 dag

Albufeira staat bekend als de uitgaan-stad van de Algarve. Wanneer je geen zin hebt in feestende jongeren kun je deze plek beter vermijden maar buiten het hoogseizoen om is de stad wel de moeite waard om te bezoeken. Voordat het een toeristische hotspot werd was het een typisch Portugese vissershaven. Het oude centrum is nog steeds mooi en ook op het strand is het aangenaam vertoeven. Een aangenaam strand in de buurt is Praia da Falésia. Ook vind je hier vele golf resorts.

Portimão - 1 dag

Portimão is de havenstad van de sardines, gelegen aan de Rio Arade rivier. De dagelijkse vismarkt wordt gehouden aan de voet van de 337 meter lange ijzeren brug, die Portimão verbindt met Ferragudo. Deze smalle brug zat steeds verstopt doordat de Nl25 er overheen liep. Er is nu een nieuwe, moderne brug. Het strand Praia da Rocha nabij is een van de mooiste badplaatsen van Portugal dat bekend werd doordat er zich tussen 1930 en 1950 een groep engelse schrijvers en intellectuelen vestigden.

Accommodatie: Rio Arade Algarve Manor house

Seven Hanging Valleys - 2 dagen

De Seven Hanging Valleys is een van de mooiste wandelroutes ter wereld en een van de hoogtepunten tijdens een roadtrip Algarve. Gedurende deze wandeling zie je de meest indrukwekkende rotsen. De wandelroute wordt Seven Hanging Valleys genoemd omdat je boven hangende rotsformaties loopt zoals bij de Benagil, de bekendste grot van de Algarve. Er zit een gat in de grot waardoor je er net doorheen kunt kijken en er is een klein strandje. Deze bereik met een boot of kajak. Je kunt de wandeling het best beginnen bij Praia da Marinha nabij Lagoa (niet te verwarren met Lagos), en na een paar uur kom je uit bij Praia da Vale Centeanes. De lengte van dit wandelpad is 12 kilometer en kun je in vier tot zes uur lopen. Je kunt de route zelf ook inkorten.

bezienswaardigheden-algarve

loule-portugal

eten-algarve

monchique-algarve

Lagos - 2 dagen

Met een indrukwekkende geschiedenis, stranden met gele krijtrotsen gecombineerd met schattige straatjes en mooie gebouwen, dat is Lagos. De stad stond eeuwen lang onder Moorse overheersing en heette toen Zawaia. In de 13 eeuw werd de stad door de Portugese koning Alfons de II van Portugal heroverd en kwam de stad langzaam aan tot grote bloei. De stad had als een van de eerste in Europa een overdekte slavenmarkt en Lagos werd het centrum voor de ontdekkingsreizen in Portugal. In de stad vindt je nog vele oude kerken, de oude stadsmuren en mooie oude patriciërs huizen.

Ponta da Piedade is een indrukwekkende verzameling van gele rotsen in het water. Op veel plekken langs de kust zie je grotten en rotsformaties, maar hier bij Lagos zijn ze op hun best. helemaal in combinatie met de soms ruige blauwe zee. De kustlijn met een kajak of boot verkennen is eigenlijk een must.

Accommodatie: Casa Mãe

Slives en Monchique gebergte - 1 dag

Monchique is een begrip bij de Portugese bevolking. Het kleine dorp, geklemd tussen twee de bergen Foia en Picota, staat bekend om haar kurk en fruitbomen. Vanaf Foia, op 902 kilometer hoog, heb je een adembenemend uitzicht. Monchique is een dorpje met witte huizen, smalle straatjes en een oud waterrat. Serra de Monichique is het gebergte eromheen waar je prachtige groene natuur ziet.

Silves is van veraf te herkennen. De stad was eeuwen lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio en is daarom gelegen op een hooggelegen plek en heeft een ford. Het roodkleurig ford en de rest van het stadje is de moeite waard om te bezoeken. Het was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting en heeft hier de architectuur aan te danken. De stad was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen. Silves is verder de toegangspoort tot de bergen van Monchique.

Accommodatie: Hotel Quinta do Mar - Country & Sea Village

Sagres en omgeving - 1 dag

Sagres is een plaats met een rijke historie, juist omdat dit het het laatste stukje vast land van Europa is. Dit was in de 15e eeuw was het startpunt voor een wereldreis. En het punt waar indringers het eerst binnen kwamen. Cabo de São Vicente is écht het meest zuidwestelijke punt van europa met z'n duizelingwekkende kliffen van maar liefts 75m hoogte biedt de kaap een gigantisch uitzicht, vooral bij zonsondergang. Het fort dat hier stond is verbouwd tot vuurtoren. Bij Ponta de Sagres staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort (fortaleza).

Carrapateira is een mooi strand en een walhalla voor surfers. De kleuren op deze plek zijn indrukwekkend, het rode van de rotsen in contrast met het groen, het gele zand en de blauwe zee.

➞ De mooiste steden en dorpen in de Algarve

road-trip-algarve

hoogtepunten-algarve

autovakantie-portgal

bezienswaardigheden-algarve

faro-portugal

rondreis-algarve