De Algarve is verreweg de meest popualire bestemming in Portugal. En ondanks dat dit voor drukte in het hoogseizoen kan zorgen, wordt de hoofdstad van de regio nog wel eens overgeslagen. Volledig onterecht wat mij betreft. Want met name het oude deel is absoluut een plaatje. Neem daarom minstens een dag de tijd om Faro te verkennen, op het terras te zitten en misschien wel een boottocht te doen. Lees hier waarom deze stad een aanrader is en wat je allemaal kunt doen in Faro en omgeving.

Wat te doen in Faro?


Reis je met het vliegtuig naar de Algarve dan kom je aan in Faro, en binnen een half uur sta je midden in het centrum. Niet iedereen bezoekt deze plek, terwijl de binnenstad tot een van mooiste plekken in de Algarve behoort. Deze bestaat namelijk uit witte muren, vele rond poorten, leuke pleinen, sinaasappelbomen en heeft een fijn sfeertje. Vergeet niet omhoog te kijken, want er zweven vele ooievaars door de lucht. Vanuit de stad kun je dagtrips maken naar onder andere Tavira, de stranden, het nabijgelegen natuurgebied en naar Loulé. Op zoek naar de leukste tips en bezienswaardigheden voor Faro?

 1. Bezienswaardigheden in Faro

Veel bezienswaardigheden zijn er niet in Faro en hierdoor kun je op je gemak door de straatjes dwalen. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd de stad hoofdstad van Portugals zuidelijkste provincie. De oude binnenstad loop je binnen via een indrukkende grote poort waarna je in een wirwar van witte straatjes terecht komt. Faro kun je prima in een dag of zelfs in een paar uur verkennen.

➞ Huur een auto in de Algarve
➞ Lees alle artikelen over de Algarve

bezienswaardigheden-faro

oude-stad-faro

eten-in-faro

natuurgebied-faro

 2. Beklim de Kathedraal

De Kathedraal van Faro vond ik van binnen persoonlijk niet de allermooiste kathedraal in Portugal. Toch is een bezoek en de paar euro die je er voor betaald het absoluut waard. De binnentuin bij de kathedraal is mooi om te zien, maar met name het uitzicht dat je hebt wanneer je de kathedraal beklimt is adembenemend. Behalve de daken van stad en de pleinen zie je met een beetje geluk ontelbaar veel ooievaars. Bovendien zie je natuurgebied Ria Formosa van boven af. Bij de kathedraal staat ook een kleine kapel, gemaakt van menselijke botten.

 3. Plof neer op een terras onder de sinaasappel bomen

De Algarve staat er om bekent dat hier de meest sappige mandarijnen en sinaasappels vandaan komen. Zelfs in de stad vind je op elke straathoek bomen die volhangen met sinaasappels. Op een zonnige dag in het voorjaar is je ideale dagbesteding lekker op het terras zitten in de oude stad. Plof bijvoorbeeld neer bij het sfeervolle Old Tavern. Maar eigenlijk zijn alle terrasjes - het zijn er niet veel - perfect om te proeven van het Portugese leven.

 4. Doe een wijnproeverij

De Algarve is niet de aller beste wijnregio van Portugal, maar kent toch een aantal goede wijnen. Bij EPICUR - Wine Boutique & Bar kun je deze en andere Portugese wijnen proeven. EPICUR is een wijnbar en boetiek in het centrum van Faro. Het heeft ongeveer 250 Portugese labels en er is altijd een geweldige selectie per glas. Je kunt er ook een fles kopen, om direct te drinken, of om mee naar huis te nemen. Bij een proeverij kun je kiezen voor lekkere tapas. Tip: Het is ook tof op een excursie te doen en het platte land op te gaan voor een wijnproeverij!

 5. Relax aan het strand van Faro

Faro heeft een haventje waar vele vissersboten en toeristen boten liggen. Vanuit de stad kun je niet direct naar het strand, dit met name vanwege het natuurgebied. Maar vanuit de haven gaan er meerdere ferry's naar diverse eilanden voor de kust van Faro. Bijvoorbeeld naar Ilha Deserta, Culatra en Farol. Laatste is het goedkoopste strand van Faro, maar ook het drukste. Je betaald €5,- voor een retourtje. Met een auto kun je naar Quinta do Lago Beach en Faro beach.

oude-stad-faro

vakantie-Algarve

faro-bezienswaardigheden

 6. Natuurgebied Ria Farmosa

Bezoek tijdens een stedentrip Faro ook het natuurgebied van Faro: De lagune Ria Formosa. Dit gebied strekt zich uit van Faro tot Tavira en heeft een lengte van maar liefst zestig kilometer. De lange lagune bestaat uit vele eilanden, schiereilanden, stranden, zandbanken en duinen. De grote eb en-vloed verschillen zorgen voor veel bijzondere vogels in het gebied en het is een walhalla voor vogel spotters. Je kunt het een beetje vergelijken met onze Waddenzee. Het wordt gerekend tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Dit dankzij de unieke flora en 1500 verschillende diersoorten. Je ontdekt het best per boot.

 7. Overnachten in Faro

Faro is de perfecte plek om te overnachten wanneer je een vroege vlucht heb. Spendeer een dag in het centrum, ga er op uit in de natuur en ga na een Portugees diner naar je accommodatie om de volgende dag op tijd (helaas weer) naar huis te gaan. In Faro zijn genoeg fijne hotels en andere accommodaties te vinden. Zo kan ik Hotel Eva (groot hotel aan de haven) bijvoorbeeld aanraden. Maar ook Faro Town House of Martinhal Quinta Family Resort buiten de stad.

 8. Maak een road trip door de Algarve

Tijdens een vakantie in de Algarve kun je perfect genieten van zon, zee en strand. Maar de regio kent te veel moois om alleen maar op een handdoek te liggen. Zo heb je er een van de mooiste wandelroutes van Europa, pittoreske dorpen en bergen begroeit met wijngaarden en kurkeiken. De zuidelijke provincie van Portugal is ideaal om een road trip te maken. Met een auto kun je eenvoudig naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Algarve rijden. Om de bezienswaardigheden van de Algarve te zien kun je het best een vliegticket boeken naar Faro en vanuit daar een auto huren.

➞ Huur een auto in de Algarve
➞ Boek een vakantie naar de Algarve via De Vakantiediscounter

doen-faro

faro-algarve

mooiste-plekken-Algarve

faro-tips