Op zoek naar een lekker en origineel mossel recept? Traditionele mosselen zijn altijd goed, maar soms heb je zin in meer. Een Aziatische variant of een mossel recept met venkel of pasta bijvoorbeeld. Het Zeeuwse dorp Bruinisse laat niet alleen zien dat je de beste mosselen bij de bron eet, maar bewijst ook dat de culinaire diversiteit van mosselen geen grenzen kent. Bij zes lokale restaurants - aangesloten bij het Mosselgilde - zijn de schelpdieren vanzelfsprekend (in het seizoen) vaste prik op de menukaart. De eigenaren van deze restaurants laten hun gasten maar al te graag proeven hoe goed de mossel zich leent voor verschillende smaaksensaties en delen ook hun favoriete recepten om zelf thuis te maken.
Mossel recept door chefskoks van Zeeuwse restaurants
De Nederlandse mossel leeft met name in de Waddenzee of de Zeeuwse Oosterschelde. Mosselen kun je tegenwoordig bijna het hele jaar eten - van juli tot april - maar de lekkerste mosselen zijn er wanneer de R in de maand is. Dit is ongeveer van september maar het hangt ook af van het weer en het water. Lees snel verder voor 6x een origineel mossel recept uit Zeeland.
➞ Ontdek Goes vanaf het water
➞ Koop het Het Zeeuwse Mossel kookboek
Portugese mosselen van Restaurant De Meeuw
Eigenaresse Henny komt uit een typische mosselvissersfamilie waarbij mosselen eten er met de paplepel in is gegoten. Bij Restaurant de Meeuw is dat goed terug te zien: van mosselkroketten en gebakken mosselen tot gekookte mosselen bereid op verschillende wijzen. Dat maakte het dan ook extra lastig om een favoriet recept uit te kiezen, maar voor Henny staan uiteindelijk toch de Portugese mosselen op nummer 1!
Bereiding
Verhit de olijfolie in de mosselpan en voeg de knoflook, tomaat, ui, chorizo en piri-piri toe. Zet de pan op hoog vuur en blus het na enkele minuten af met witte wijn. Haal de pan van het vuur en doe de mosselen erbij. Zet vervolgens het deksel op de pan en zet het terug op het vuur. Wanneer het deksel wat wordt opgelicht door het vocht schud je de mosselen om, zodat de mosselen die onderop liggen naar boven komen en andersom. Herhaal dit tot het vocht 3x ‘omhoog’ komt. De mosselen zijn nu bijna klaar om op te eten. Je hoeft alleen nog wat koriander, zout en peper toe te voegen. Bom apetite! Zoals de Portugezen zouden zeggen.
Wat heb je nodig (2 personen)?
2 kg mosselen
2 el olijfolie
1 knoflook
50 g chorizo (worst)
125 g tomaten
1/2 ui
30 g piri-piri
125 ml witte wijn
Koriander, zout en peper naar wens
Gewokte mosselen in venkelbouillon van BRU 17
Zeg je BRU 17, dan zeg je vis! Of beter gezegd: vis uit de buurt. BRU 17 is een restaurant dat volledig gespecialiseerd is in vis, schaal- en schelpdieren uit de regio. Waar je eigenaar Niels voor wakker kan maken? Gewokte mosselen in venkelbouillon. Een verrassend, puur gerecht met verse venkel, venkelgroen, sjalotjes én natuurlijk de allerbeste mosselen uit Bruinisse! En een goede portie mosselen is als het aan Niels ligt niet compleet zonder een lekkere wijn.
Bereiding
Snijd het sjalotje in dunne ringen, de venkel in lange repen en de knoflook in plakjes. Zet de knoflook en sjalotten goed aan in een koekenpan met olijfolie en voeg vervolgens de venkel en een schijfje citroen toe. Blus dit af met een scheut Pernod (anijsdrank) en een scheut groentebouillon. Voeg de mosselen toe op hoog vuur en laat ze circa 5 minuten openstomen met het deksel op de pan. Voeg wat fijn geplukte dragon en venkelgroen toe en breng het gerecht op smaak met wat peper uit de pepermolen. Serveer vervolgens de mosselen in een diep bord en giet als laatst wat vocht uit de koekenpan over het gerecht.
Eetsmakelijk!
Wat heb je nodig (2 personen)?
2 kg mosselen
1 sjalot
1/2 citroen
Paar takjes dragon
1/2 venkel + venkelgroen
2 tenen knoflook
Scheut Pernod
Scheut groentebouillon
Kerriemosselen van Restaurant Grevelingen
Lekker eten is belangrijk, maar het oog wil ook wat. En daar staat Restaurant Grevelingen ook om bekend: dit is het adres in Bruinisse voor het mooiste uitzicht. Kijk uit over de Oosterschelde, het strand en de hangcultuurmosselen en lik je vingers af bij een overheerlijke portie mosselen of een van de andere visgerechten. De favoriet van eigenaresse Margot staat (helaas) nog niet op de kaart: kerriemosselen. Maar wat niet is, kan nog komen!
Bereiding
Verhit de olijfolie in een ruime pan en voeg de ui, dungesneden bleekselderij, knoflook, currypasta, kardemom en komijn eraan toe. Laat dit mengsel zo’n 5 minuten op laag vuur bakken en vergeet zo af en toe niet te roeren. Voeg de mosselen en kokosmelk toe en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Tip: schep de mosselen geregeld om, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Staan alle mosselen open? Dan is het tijd om de mosselen op een mooi bord te serveren. Strooi er als finishing touch nog wat koriander overheen et voilà, je kerriemosselen zijn klaar! Enjoy.
Wat heb je nodig (2 personen)?
2 kg panklare mosselen
1 gesnipperde ui
2 el olijfolie
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
2 el gele curry pasta
2 kardemompeulen
Snuf komijnpoeder
120 ml kokosmelk
Koriander naar wens
Pasta met mosselen, kokkels en zeekraal van Brasserie Sailor’s Inn
Met een uitzicht op een van de mooiste jachthavens van Nederland is het niet gek dat je bij het eten van de internationale gerechten van Brasserie Sailor’s Inn bijna een vakantiegevoel krijgt. En ben je niet alleen fan van mosselen, maar ook van al het andere lekkers uit de zee? Dan is het favoriete mosselrecept van chef-kok Marco echt iets voor jou. Dit is namelijk een heerlijke pasta met mosselen, kokkels en zeekraal.
Bereiding
Kook de linguini beetgaar en snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen en de knoflook, bladpeterselie en Spaanse peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit de knoflook, sjalot, Spaanse peper in een ruime pan met 1/3 van de olijfolie en voeg vervolgens de mosselen en kokkels toe. Nadat ze 10 seconden in de pan hebben gezet, blus je ze af met de wijn. Leg gedurende 20 seconden het deksel op de pan en voeg vervolgens de beetgare linguini en tomaten toe. Plaats nu het deksel weer terug en wacht ongeveer een halve minuut. Zijn alle schelpen open? Dan is het tijd om de zeekraal en de overige olijfolie toe te voegen en meng het geheel voorzichtig door. Tenslotte strooi je wat bladpeterselie over het gerecht en maak je het af met wat peper en zout naar smaak.
Wat heb je nodig (2 personen)?
200 gr linguini
18 panklare mosselen
18 panklare kokkels
50 gr zeekraal
18 cherrytomaten
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 halve Spaanse peper
20 gr bladpeterselie
1 dl arbequina olijfolie
1 dl droge witte wijn
Mosselen op traditionele wijze van Restaurant Storm
Hoewel al deze spannende bereidingswijzen de smaakpapillen triggeren voor een nieuwe culinaire ontdekkingsreis, moet de smaak van mosselen bereid op traditionele wijze uiteraard niet onderschat worden. Zonder na te denken is dit dan ook het favoriete recept van Stoffel van Restaurant Storm. Hij gebruikt een recept wat in zijn familie van generatie op generatie al 125 jaar lang is doorgegeven en hij al sinds 1982 in het familierestaurant gebruikt. Zoveel vakmanschap, dat proef je terug!
Bereiding
Was de mosselen onder koud stromend water en verwijder de kapotte schelpen. Snijd de uien in ringen en de bleekselderij in boogjes. Zet de (mossel)pan op hoog vuur en voeg de mosselen met de ui, bleekselderij en wat peper en zout toe. Kook de mosselen met de deksel op de pan. Wanneer de deksel wordt opgelicht door het kookvocht schud je de pan, zodat de mosselen die onderop liggen boven komen en andersom. Laat het vocht vervolgens drie keer opkomen. De mosselen zijn nu gaar. Eetsmakelijk!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
2 kilo mosselen
1 ui
4 stengels bleekselderij
Zwarte peper
zout
Fregola met mosselen en escabeche van Brasserie De Cleenne Mossel
De Cleenne Mossel is de culinaire parel van Bruinisse waar je verrassende smaken kunt verwachten. En chef-kok Nando zou Nando niet zijn om ook een verrassend mosselgerecht als grote favoriet te hebben. Fregola met mosselen en escabeche om precies te zijn. Gaat er nog geen lampje bij je branden? Maakt niet uit, Nando maakte een toegankelijk recept zodat iedereen dit waanzigge gerecht op tafel kan toveren.
Bereiding
Kook de fregola en spoel af met koud water. Snijd de chorizo in kleine blokjes, hak de knoflook, venkel en peterselie fijn en snijd de bleekselderij, sjalot, wortel en tomaat (zonder zaden) in fijne blokjes. Verhit 1,5 el olie in de pan en voeg de chorizo, bleekselderij en de helft van de knoflook en sjalot toe. Doe de mosselen met 100 ml witte wijn in de pan en dek deze af. Schud de mosselen regelmatig om. Wanneer de mosselen bijna klaar zijn voeg je de fregola en crème fraîche toe. Verwarm de fregola goed en laat de crème fraîche een beetje inkoken. Verhit een olie in de pan en fruit de overgebleven groenten tot ze licht glazig zijn. Blus de groenten vervolgens af met de 100 ml witte wijn en laat de escabeche voor de helft inkoken. Voeg daarna de azijn en citroen toe. Schep je de mosselen met fregola in een bord en voeg de escabeche toe. Maak af met peper, zout, peterselie en tomaat.
Wat heb je nodig? (2 personen)
1 kg panklare mosselen
200 gr fregola pasta
100 gr chorizo
25 gr venkel
25 gr wortel
50 gr witte balsamico azijn of sushi azijn
1 teen knoflook en 1 sjalot
0,5 tomaat
1 stengel bleekselderij
2 el crème fraiche
1,5 el olie en wat citroensap
200 ml witte wijn
0,5 bosje peterselie
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Hi Bianca,
Leuk artikel is het geworden! Dankjewel daarvoor 🙂
Grt,
Bianca 😉