Wildkamperen is voor de natuurliefhebbers het ultieme vakantie gevoel. Kamperen op zich is al fijn, maar wanneer je helemaal in je eentje wakker worden in niemandsland is dat nog mooier. Helaas mag je niet zomaar overal je tentje uitzetten, daar zijn speciale regels voor. In bijvoorbeeld Nederland mag je niet zomaar wildkamperen, in veel Scandinavische landen wel. Zelf kampeerden we in onder andere Schotland en Zweden. Hoe avontuurlijk wildkamperen ook is, er zijn soms wat ongemakken waar je mee te maken krijgt. Gelukkig zorgt de juiste voorbereiding en goede spullen dat het kamperen nog comfortabeler wordt. In dit artikel vind je een enorme lijst met onmisbare spullen als je gaat kamperen. In dit artikel delen we de paklijst voor wildkamperen.

Paklijst (wild)kamperen

Onmisbare spullen als je gaat kamperen


De overtreffende trap van buiten zijn is wildkamperen. Je bent nog vrijer en nog meer met de natuur. Of je nou gaat kamperen in Italië, in eigen land of naar Noorwegen gaat, voor elke trip heb je bepaalde kampeerspullen altijd nodig. Afgezien van een beschutte  plek en misschien een beekje heb je tijdens het wildkamperen vrij weinig. Daarnaast is het wel relevant in welk klimaat je gaat kamperen en in welke omstandigheden. Ga je een trekking maken en ben je een paar dagen in de middle of nowhere? Of sta je op een plek en is er een markt in de buurt? Doordat je op verschillende manieren kunt kamperen en ook ieder mens anders is, is een paklijst kamperen samenstellen is niet altijd eenvoudig.

➞ Lees hier in welke landen je mag wildkamperen
➞ De Balkan Trail, meerdaagse hike in Montenegro en Albanië 


Basisregels van het wildkamperen

Controleer altijd als eerst of je ergens wel mag staan. Ken het verschil tussen bijvoorbeeld het allemansrecht en bivakkeren. Kijk ook wat de regels zijn van het land. In Amerika mag je net als in IJsland of Turkije wildkamperen, toch zijn de regels er anders. Kies je plek goed uit. Water is handig, maar bij een stilstaand meer heb je last van muggen. Een boom als beschutting is fijn, maar niet als er beestjes op lopen. Zo is het ook belangrijk om de ondergrond te controleren op harde stukken of ongewenste dieren. In geen enkel geval mag je zomaar zelf ergens een vuurtje aanleggen, alleen op de daarvoor aangewezen plekken.

Regel nummer een van kamperen is om de natuur te respecteren en goed achter te laat. Maak dus niks stuk en neem al je spullen, inclusief afval, mee. Gebruik daarom ook geen chemische middelen. Afwasmiddel, shampoo en zonnebrand kun je alleen zelf maken, of van biologisch materiaal kopen. Kamperen in bijvoorbeeld Canada of ander berengebied? Lees dan hier wat je moet doen.


Paklijst wildkamperen

Hieronder vind je een paklijst met spullen die handig zijn voor als je gaat kamperen. Wildkamperen voor beginners of ervaren kampeerders. Met deze spullen heb je in elk geval een volledige kampeer uitrusting. Lees hier meer over duurzame reisproducten.

paklijst-wildkamperen

balkan-trail-travelbase

kamperen-scandinavie

Spullen voor in/nabij de tent

In je Packpack

Keukenspullen

In je toilettas

Voor extra luxe

  • Buitendouche
  • E-reader
  • Klamboe
  • Kurkentrekker
  • Kruiden
  • Navigatie
  • Muziekbox
  • Hangmat

Merken, winkels en website's kampeerspullen

wildkamperen

kamperen-tips

wildkamperen-tips

tips-wildkamperen

Paklijst huttentocht

wildkamperen-Europa