Bij mij hoog op het wensenlijstje staat een road trip door IJsland. In mijn hoofd staat een reis al gepland voor maart 2022 en ik weet zelfs al een deel van de route. Waar veel mensen kiezen voor de Golden Circle van IJsland gaat deze route juist de andere kant op. Een rondreis IJsland staat in elk geval gegarandeerd voor een koud avontuur vol ruige natuur. In dit artikel lees je meer over de bezienswaardigheden en route de voor een road trip noord IJsland.

Route roadtrip noord IJsland


Door IJsland gaat een grote hoofdweg (ringweg 1) die een rondje over het eiland vormt. Met deze route zie je zowel het noorden als het zuiden, en hier heb je minstens twee  weken voor nodig (in de zomer). Daarom kiezen veel mensen voor een kleiner rondje IJsland. De meeste rondreizen door IJsland beginnen in hoofdstad Reykjavik en vanuit hier kun je een klein rondje door het zuiden maken: ook wel de Golden Circle. Maar je kunt er ook voor kiezen om een road trip noord IJsland te maken door te starten in Akureyri (rechtstreekse vlucht vanuit Rotterdam in de zomer). Dan kun je het er het best voor kiezen om een rondreis te boeken via Voigt Travel. In dit artikel lees je de route voor een roadtrip noord IJsland, en met name de Diamond Circle.

De Diamond Circle

Wanneer je minder lang de tijd hebt is een route van 10 dagen of week door IJsland een prima optie. Hoewel het zuiden van IJsland absoluut prachtig is, vind je in het noorden nog meer het pure IJsland. Een rustiger alternatief voor de bekende Golden Circle is de Diamond Circle, deze route is 260 kilometer lang en komt langs bezienswaardigheden zoals de Asbyrgi kloof, de waterval van Dettifoss en het meer van Mývatn. Officieel hoort Akureyri, de tweede stad van IJsland, niet bij de Diamond Circle maar het is wel de perfecte uitvalsbasis om je rondreis te beginnen. De Diamond Circle ligt ten oosten van deze stad. Je kunt deze route ook nog uitbreiden. Voor meer bezienswaardigheden in noord IJsland kun je alvast op website van Voigt Travel kijken.

➞ De mooiste natuurgebieden van Europa
➞ Ontdek IJsland met een 4x4 en daktent!

vakantie-noord-ijsland

roadtrip-noord-ijsland

roadtrip-ijsland

1. Akureyri - hoofdstad van het noorden 

Akureyri wordt gezien als de tweede stad van IJsland. Het heeft slechts 18.000 inwoners en is omringt door prachtige natuur. Zo is het gelegen in de langste fjord is van het land en heb je er bergen. Een bezoek aan het oudste huis in Akureyri (uit 1795) mag je er niet missen. Verder is er een grote winkelstraat met een universiteit en is er ruim aanbod aan restaurants en cafés. Akureyri is het kloppende hart van het noorden, ook onder het IJslandse volk, er is namelijk veel werk in bijvoorbeeld het toerisme, handel en visserij. In IJsland roept de natuur altijd en Akureyri ligt ingeklemd tussen bergen, je kunt hier zelfs skiën. Hlíðarfjall Ski Resort is hier de beste plek voor. Verwacht geen faciliteiten zoals in de Alpen, maar voor wie van een sportieve uitdaging houdt is dit een fantastische plek.

2. Godafoss waterval

De volgende stop tijdens een roadtrip noord IJsland is de indrukwekkende Godafoss waterval, dat op een half uur rijden vanaf Akureyri ligt. Deze waterval behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van heel IJsland en heeft een behoorlijke reputatie. De waterval is maar liefst 30 meter breed, maar het water valt door de rotsen op verschillende plekken (12 meter) naar beneden. De waterval kun je vanaf ringweg 1 makkelijk bezoeken, je hoeft er maar een klein stukje voor te lopen. Godafoss waterval is onderdeel van de Skjálfandafljót rivier. Net als de andere watervallen Dettifoss en Aldeyjarfoss.

3. Mývatn

Wie denkt dat IJsland alleen maar uit water(vallen) en ijs bestaat heeft het mis. Mývatn is een van de droogste en zonnigste plekken van IJsland en is alles behalve groen. Ondanks dat het van vulkanische oorsprong is en nog steeds activiteit vertoont. Op veel plekken zie je zwavelrook (en je ruikt het ook) uit de grond komen. In het aardse landschap ligt ook het 37² kilometer grote Mývatn meer. Meer dan 115 soorten vogels komen op het meer af. Mývatn is daarom wereldwijd een populaire plek om vogels te spotten. Behalve natuurfans is dit ook een bestemming voor wellnessliefhebbers. In de Nature Baths van Mývatn kun je heerlijk ontspannen in geothermale bronwater van zo'n 38 graden. Het is niet zo druk als de bekende Blue Lagoon en daarom een beter alternatief.

4. Dettifoss

Hierboven noemde ik het al even; Dettifoss is een waterval in het noordoosten van IJsland en een van de meest indrukwekkende watervallen van Europa. De waterval wordt gezien als de meest krachtige waterval van ons continent. Hij heeft een hoogte van 44 meter en is meer dan 100 meter breed, maar vooral de stroming en het volume water (500 m³ per seconde) is enorm indrukwekkend. Dettifoss maak tevens onderdeel uit van het Nationale Park Jökulsárgljúfur. Je kunt goed wandelen bij de waterval en deze van alle kanten bekijken.

➞ Lees ook: de mooiste roadtrips van Europa
➞ Welke wandelschoenen draag je op reis?


5. Ásbyrgi

Ásbyrgi (letterlijk vertaalt ‘godenburcht) is een hoefijzervormige canyon, zo’n 4 kilometer lang, 1 kilometer breed en heeft rotswanden tot wel 100 meter hoogte. De vallei in het 'hoefijzer' bestaat voornamelijk uit groene grasvelden, maar er zijn ook stukken bos en er is een meertje. Het is in elk geval een mooie plek voor een wandeling. Voor wat meer uitdaging kun je naar klif Eyjan hiken. De top van deze 250 meter brede klif bereik je via een zeven kilometer lange trail. Ásbyrgi behoort sinds 2008 tot het Vatnajökull National Park en is vanuit geologisch oogpunt een hele waardevolle plek.

5. Húsavík vissersdorp

IJsland bezoek je in eerste instantie voor de ruige natuur, maar vooral in het noorden is het leuk om de lokale cultuur van IJsland beter te leren kennen. Húsavík is een fotogeniek vissersdorp en de traditie is hier nog duidelijk aanwezig. Het staat er vol met gekleurde huisjes en op de achtergrond zijn de schilderijachtige bergen met sneeuw goed te zien. Húsavík wordt daarnaast veel bezocht omdat vanaf hier walvisexcursies te doen zijn. Door een kolk in het water voor de kust is het een fijne plek voor de walvissen om hier hun jongen op te voeden.

Beste reistijd IJsland

Wat de beste reistijd voor noord IJsland is hangt af van je reisdoel. Wil je de gure winter beleven? Het noorderlicht zien of wil je veel wandelen en walwissen spotten? Het hoogseizoen in IJsland zijn de zomermaanden juli en augustus. De temperatuur is dan gemiddeld 14 graden en de kans op droog weer is het grootst. In deze periode heb je ook garantie op het zien van walwissen en andere dieren zoals bruinvissen en wellicht orka's. In de winter zijn de dagen korter en heb je minder tijd om IJsland te verkennen, maar in de zomer kun je het noorderlicht niet spotten. Wel zijn er in de zomer veel festivals en midnachtzon feesten. In de winter heb je een goede auto nodig voor je road trip noord IJsland, maar het is wel voordeliger om deze periode te reizen.

mooiste-plekken-ijsland

roadtrip-ijsland

warmwaterbronnen-ijsland

bezienswaardigheden-noord-ijsland

roadtrip-ijsland

bezienswaardigheden-noord-ijsland

beste-reistijd-ijsland

watervallen-ijsland

natuur-ijsland

blue-lagoon-ijsland