Ga je binnenkort op vakantie en wil je daar gaan wandelen? Het maakt niet uit of dat hiken in Griekenland is, een meerdaagse trekking in Finland of gewoonweg op zondag in Nederland, goede schoenen aan je voeten zijn een must. Het is zelfs een van de belangrijkste dingen om mee te nemen tijdens een reis. Niets is zo vervelend om met blaren te moeten lopen. Welke wandelschoen draag je op reis, welke soorten schoenen zijn er en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel lees je er alles over.

Welke wandelschoen draag je op reis?


De afgelopen jaren heb ik meerdere wandelschoenen getest, en zelfs wandelingen op gympen gedaan. Ik vind het zelf altijd fijn om lichte schoenen te dragen, omdat ik wel een beetje van klimmen en klauteren houd en dacht dat altijd makkelijker ging. Toch weet ik inmiddels dat ook wandelschoenen daar geschikt voor zijn en deze zijn daarom niet meer weg te denken uit mijn bagage. Voor elke soort wandeling is een ander soort schoen geschikt. Daarnaast is iedere voet anders dus hangt het er maar net af wat je zelf prettig vindt lopen. Ook speelt mee hoeveel bagage je meedraagt, dit is toch weer extra gewicht dat je meedraagt. Wandelschoenen zijn er dan ook in vier gradaties:

  • A - Lichte wandelschoenen
  • B - Bergwandelschoenen
  • C - Zware trekkingschoenen
  • D - Stijgijzervaste alpine schoenen

Lees ook: Voor je bucketlist: Dit zijn de mooiste hikes van Europa

Welke-wandelschoen

Wandelschoen categorieën

A - Lichte wandelschoenen

De eerste categorie wandelschoen is de meest lichte variant. Sommige schoenen lijken ook wel op een stevigere sneaker. Deze wordt ook wel een lifestyle, all-terrain of travel schoen genoemd omdat deze zo multifunctioneel is. De schoenen heb grip maar zijn niet al te stug. Ze zijn soepel en geschikt voor niet al te ingewikkelde wandelingen. De wandelschoen die ik zelf in categorie A heb zijn The North Face Women Hedgehog Fastpack Lite II GTX, die waterdicht zijn en er niet lomp uitzien. Ik testte ze onder andere uit tijdens het hiken in Tsjechië, Madeira en in Finland.

B - Trekking- of bergwandelschoenen

De ideale wandelschoen voor op reis is wat mij betreft de schoen die in categorie B valt. De constructie van deze schoenen is een stukje steviger dan die van de A-schoenen en geschikt voor langere wandelingen op ruw terrein. De meeste schoenen in deze categorie zijn hoger waardoor je enkels goed worden ondersteund. De schoenen hoeven ook niet al te duur te zijn. Zelf ben ik tevreden over de Tenson Norrberg Outdoorschoenen. Deze hoge, blauwe wandelschoen is dankzij MPC waterproof zonder in te leveren op ademend vermogen. Voor bijvoorbeeld Klettersteigen zijn wandelschoenen voor type B en C geschikt.

beste-wandelschoenen

C - Zware trekkingschoenen

Ben je van plan om bergtochten te maken en staat je vakantie helemaal in het teken van wandelen? Zorg dan dat je zwaardere trekkingschoenen draagt. Deze zijn stevig en stug, en ideaal voor in de bergen, ruige stenen en voor wanneer je van de gebaande af paden gaat. Wandelschoenen in categorie C zijn geschikt voor avonturiers en serieuze wandelaars. De zool is ruwer dat een B-type schoen wat voor nog meer grip zorgt. Ook als je meer bepakking bij je hebt (bij meerdaagse tochten), heb je meer steun nodig en dus stuggere schoenen nodig.

D - Stijgijzervaste alpine schoenen

Voor de echte bergbeklimmers zijn schoenen van categorie D een must. De schacht is hoog en stug voor extra steun en stabiliteit. Ook is de zool zeer stevig. Dit type schoen is namelijk geschikt voor zware alpiene tochten door sneeuw, ijs en voor gebruik met stijgijzers. Deze droeg ik dan ook toen ik zelf ging ijsklimmen in Oostenrijk. Voor uitdagende bergtochten met zware bepakking kun je deze schoenen tevens dragen.

Je kunt de wandelschoen categorieën als het ware stapelen als een berg: A is voor het laag stuk (dal, B en C gaan steeds hoger, type D is geschikt voor mensen die echt de top van de berg gaan beklimmen.

Wandelschoenen of sneakers?

Ben je iemand die het fijn vindt om op sneakers of sportschoenen te wandelen? Heel begrijpelijk, zelf heb ik ook lange tijd gedaan en bovendien zijn ze mulitfunctioneel. Zo draag je gympen bijvoorbeeld tijdens je vlucht ook, iets wat je met sommige wandelschoenen niet snel doet en dus een extra paar schoenen zou moeten meenemen. Voor korte wandelingen en stedentrips zijn de meesten gympen voor veel mensen prima. Op lange termijn zijn wandelschoenen echter beter voor je lichaamshouding. Wandelschoenen kunnen bijvoorbeeld rugklachten voorkomen. Daarnaast zijn wandelschoenen stevig rondom je enkels, dit zorgt er voor dat je enkels minder hoeven te corrigeren. Hierdoor raken ze minder snel vermoeid en kun je langer wandelen.

Onderhoud en comfort

Voordat je je schoenen gaat gebruiken dien je deze sowieso eerst te impregneren. Hierdoor wordt je wandelschoen waterdicht en toch adement. Verder hangt het van het materiaal van de schoen af hoe je je wandelschoen het best kunt onderhouden. Bewaar je schoenen altijd op een droge niet al te warme plek en maak ze schoon voordat je ze opbergt. Wandelsokken aanschaffen is dus geen overbodige luxe.

Wandelsokken zijn belangrijker dan dat je in eerste instantie waarschijnlijk denkt. Het principe is hetzelfde als bij skisokken: ze isoleren en zorgen er voor dat je geen koude voeten hebt. Polsering is het verschil in dikte van de sok. Op sommige plekken heb je wat meer bescherming nodig tegen bijvoorbeeld schuren. Op andere plekken moeten de sokken juist dunner zijn.

Koop je wandelschoenen

Het is slim om naar een winkel te gaan waar je wandelschoenen kunt passen en voor advies wel soort wandelschoen geschikt is voor jouw reis. Loop eens binnen bij een van de volgende winkels:

 

ideale-wandelschoen

wandelschoen-vrouwen

bergwandelschoen-dames

wandelschoen-dames