Europa heeft een oppervlakte van 10.180.000 km en is daarmee het derde grote continent van onze aardbol. Daarbij bestaat Europa uit maar liefst 50 landen, landen met een eigen identiteit, én waanzinnige natuur. Van hagelwitte stranden, puntige bergen, groene oerbossen en de mooiste meren. Voor de nodige dosis natuur hoef je helemaal niet ver te reizen. De mooiste natuurgebieden van Europa? Hieronder mijn favorieten. Genoeg inspiratie voor je volgende reis.

De mooiste natuurgebieden van Europa


Op Bookatrekking.com vind je de (meerdaagse) trekkings die je reis onvergetelijk zullen maken. Van Schotland en Noorwegen tot aan de Dolomieten, Zwitserland, Slovenië en Montenegro.


Isle of Skye Schotland

mooiste-natuur-europa

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Schotland is het schiereiland Isle of Skye. Skye is het grootste en bekendste eiland van de Binnen-Hebriden, dat qua natuur het hoogtepunt is. Gelegen in het noord-westen van het land en terecht bestempeld als een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde. Door een aardverschuiving is The Quiraing (Meall na Suiramach) ontstaan. Dramatische kliffen afwisselend met groene vlaktes en sprookjesachtige watervallen zijn het resultaat.  The Old Man of Stor is het icoon van Schotland. Deze rotsformatie is vooral herkenbaar vanwege zijn spitse vorm. In het noordelijkste deel is de natuur van Schotland op haar best, met Isle of Skye als kers op de taart.

➞ Bekijk vakanties naar Schotland
➞ Trektochten in Schotland

De Plitvice meren in Kroatië

mooiste-natuur-kroatie

Plitvice is een groots en spectaculair watervallen gebied in Kroatië. De oppervlakte van de Plitivce meren is 266 km2, en bestaat uit maar liefst 16 meren en meer dan 90 watervallen. De hoogste waterval is met zijn 78 meter gigantisch. En je zult er niks van merken, maar er leven wilde dieren in het park zoals beren, wolven en lynxen. Maar ook vogels en 30 procent van alle vlinders in Kroatië leeft hier. De watervallen komen tussen het groen door en is een waar spektakel om te zien. Je kunt je hier met gemak drie dagen vermaken en is een must tijden een roadtrip Kroatië.

➞ Bekijk vakanties naar de Plitvice meren
➞ Wandelvakanties Kroatië 

Meteora Griekenland

natuur-griekenland

Hoog op mijn bucketlist staat het bezoeken van Meteora, dat niet alleen bestaat uit steile rotspartijen, maar waar ook klooster óp zijn gebouwd. Zeven Orthodoxe kloosters zijn open voor publiek: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora (Metamorfosis), Roussanou, Agia Triada (Holy Trinity) en Agia Stefanou. Monniken zochten lange tijd geleden een veilige plek en omdat de rotsen zo kaarsrecht omhoog staan, zijn deze niet eenvoudig te bereiken. Eenmaal boven heb je een wondermooi uitzicht. Dit bijzondere gebied vind je ten noorden van Athene.

➞ Bekijk vakanties naar Meteora
➞ Rondreis Griekenland Meteora

Cíes eilanden noord Spanje

Meerdaagse wandeltochten Europa

Dat Spanje mooie eilanden en natuur heeft wist ik, maar de Cíes eilanden in Spanje waren mij nog onbekend. Deze Cíes eilanden vormen met de eilanden Cortegada, Sálvora en Ons een Nationaal Park. De eilandengroep in het noorden van het vaste land, voor de kust van Galicië, wordt ook wel omschreven als de tropische verrassing van Europa. Deze naam heeft het te danken aan de witte zandstranden en het heldere blauwe water. Meer dan 85% is beschermd natuurgebied, dit vanwege het kwetsbare ecosysteem.

➞ Bekijk vakanties naar de Cíes Eilanden
➞ Bekijk vakanties noord-Spanje

Slovenië Lake Bohinj

natuur-europa

Een van de mooiste natuurgebieden van Europa is te vinden in Slovenië. Lake Bohinj is met circa 3,18 km² het grootste meer van het kleine land, en zo ontzettend mooi vanwege haar omgeving. Bohinj ligt ingeklemd tussen Julische Alpen, in de regio Gorenjska, helemaal in het noordwesten in Slovenië. Zomers kun je hier hiken, paragliden, zwemmen en varen. Slovenië is een schitterend land vol indrukwekkende natuur en bezienswaardigheden, maar toch is dit stuk absoluut mijn favoriet.

➞ Bekijk vakanties naar Slovenië
➞ Op reis naar Slovenië

Naeroyfjord Noorwegen

natuur-noorwegen

Alle fjorden in Noorwegen kunnen zo op het lijstje met mooiste natuurgebieden in Europa. Lysefjord, Geirangerfjord en Sognefjord bijvoorbeeld. Toch is er één de allermooiste; Naeroyfjord. Het is een van de smalste fjord in Noorwegen, maar met kliffen die tot aan de hemel lijken te rijken, het ijzige water, het vele groen en zelfs besneeuwde bergtoppen, maken het een indrukwekkend stuk natuurschoon. Omdat het een van de meest  spectaculaire fjorden is staat deze  op  UNESCO Werelderfgoedlijst.

➞ Bekijk vakanties naar de Fjorden
➞ Doe de Norway Trail!

Zuid Tirol Italië 

Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en ligt tegen de grens van Oostenrijk aan, Oostenrijkse invloeden zijn nog duidelijk voelbaar. Hierdoor pak je ook het onderste deel van de Alpen mee, en deze bergen zijn ook in de zomer wondermooi. De Dolomieten is een van meest bijzondere gebergtes, Lago di Braies (Pragser Wildsee) is met het helder blauwe water en bergen op de achtergrond misschien wel een van mooiste meren ter wereld.

➞ Bekijk vakanties naar Zuid-Tirol
➞ Bekijk (meerdaagse) hikes in de Dolomieten

kliffen van Moher in Ierland

mooiste-natuurgebieden-van-europa

De hoogste klifkusten van Europa? Dat zijn die van Moher in Ierland. Het zijn de hoogste kliffen die direct vanuit zee komen, en zo de kustlijn vormen. Deze Kliffen, te vinden aan de westkust, rijzen gemiddeld 120 meter op uit zee. De allerhoogste klif is maar liefst 214 meter hoog. De kliffen bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer, tussen de dorpen Doolin en Liscannor.

➞ Wandelvakanties in Ierland
➞ Bekijk vakanties naar Ierland

Boheems Paradijs Tsjechië

boheems-paradijs-tsjechië

In het noorden van Tsjechië vind je een wondermooi natuurgebied dat met niks anders te vergelijken is: het Boheems Paradijs, Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier sowieso als de beste; het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je ineens heel klein voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder.

➞ Bekijk reizen naar Tsjechië
➞ Op vakantie met Tsjechoreizen

Faeröer eilanden

mooiste-natuurgebieden-van-europa

Met zo'n 300 regendagen per jaar zijn de Faeröer eilanden niet voor iedereen de ideale vakantie bestemming. Maar dat is wel een van de redenen waarom het er zo ongerept is. De eilandengroep ligt in het noordelijk deel van de Atlantische Ocean, behoort tot Denemarken en heeft wel wat weg van Schotland en IJsland. Je ziet er zulke mooie uitzichten dat je het gezien moet hebben om het te geloven. De eilanden zijn ontzettend groen, bestaan uit enorme rotsen en kliffen, en je ziet er meer schapen dan mensen. En met een beetje geluk papegaaiduikers.

➞ Bekijk rondreizen naar de Faeröer eilanden
➞ Beleef de Faeröer eilanden met Voigt-Travel

El Chorro Spanje

mooiste-natuurgebieden-spanje

In het diepe hart van Andalusië is de natuur Spaanse natuur op haar mooist. Op een uur rijden met de auto van Malaga ligt de indrukwekkendste kloof van het land waar ooit een van de gevaarlijkste paden ter wereld door heen loopt. Dit pad wordt de Caminito del Rey genoemd en is inmiddels vernieuwd waardoor iedereen kan nu tussen de enorme zandkleurige kloof wandelen. Tijdens de wandeling zul je je door alle prachtige uitzichten zeker niet vervelen. De directe omgeving is hier tevens fenomenaal mooi, het rondreis door het zuiden van Spanje is absoluut een aanrader.

➞ Bekijk vakanties naar El Chorro
➞ Vakantie Malaga

De Azoren

mooiste-natuur-europa

De Azoren is archipel van 17 (waarvan 9 bewoond) eilanden op zo’n 1200 kilometer ten westen van het Portugese vasteland, ergens in het midden van de Atlantische Oceaan. Het grootste en bekendste eiland is Sao Miguel en wordt ook wel het groene eiland genoemd. De andere bewoonde eilanden zijn Corvo, Flores, Faial, Terceira, Pico, Sao Jorge, Graciosa, en Santa Maria. De natuur op de eilanden is ruig, ongerept en heel divers. Je ziet er bergen, bossen, grotten en kratermeren. De Azoren is een top bestemming voor rustzoekers, liefhebbers van weelderige natuur en wandelaars.

➞ Bekijk vakanties naar de Azoren
➞ Fly&Drive Azoren

Lake Skadar Montenegro

mooiste-natuurgebieden-van-europa

In Montenegro - op de grens met Albanië - vind je het grootste meer van de Balkan, gelegen in nationaal park Skadar. Dit natuurgebied heeft een grootte van 40.000 hectare en is vooral uniek vanwege zijn moerassen. Het is daarom voor vogels een belangrijk gebied en het wordt qua natuurbeheer dan ook goed beschermd. Skadar staat daarom bekend als een van Europa's beste vogelhabitats. Het is een mooi groen gebied met steile bergen, eilandkloosters, helder water en drijvende weilanden met waterlelies.

➞ Doe de Balkan roadrip!
➞ Bekijk vakanties naar Montenegro

De Königssee in Duitsland

natuurgebieden-europa

In zuidoost Duitsland, in de regio Beieren ligt de Königssee. Een meer waar het water zo schoon is dat je het kunt drinken, en bergen zo steil dat wanneer je hier echo roept je dit wel meerdere keren hoort. Hier staat de Königssee dan ook bekend om. Het meer heeft qua uiterlijk wel wat weg voor een Noors Fjord en het is duidelijk dat je hier bij de Alpen bent. Het water is zo helder omdat er alles aan gedaan wordt om vervuiling tegen te gaan. Zo mogen er alleen elektrisch aangedreven boten over het meer varen.

Matterhorn Zwitserland Italië

natuur-zwitserland

Hoewel de gehele Alpen een van de meest indrukwekkende natuurfenomenen in Europa is, moet er één bergtop zijn die het meest spectaculair is. En dat is de Matterhorn in Zwitserland. De berg is een van de meeste fotografeerde ter wereld, vooral vanuit Zermatt gezien. Vanwege de piramidevormige bergreus van 4478 meter hoogte is deze van veraf al te zien. De Matterhorn is onlosmakelijk met Zwitserland verbonden, maar ligt op de grens met Italië in de regio's Wallis, en Valle d'Aosta.

➞ Bekijk vakanties naar Zwitserland
➞ Trekkings in Zwitserland

IJsland

natuur-ijsland

IJsland is een land dat uitsluitend uit mooie natuur bestaat. Het afgelegen eiland is niet eens zo groot maar is toch enorm divers. Van zwarte stranden, blokken ijs, enorme watervallen tot een gigantische kloven en wilde rivieren. Op zoek naar mooiste plekken van IJsland? Schrijf dan Fjaðrárgljúfur, Seljalandsfoss, Jökulsárlón en Dettifoss maar op je lijst.

➞ Ontdek IJsland in en 4x4
➞ Bekijk vakanties naar IJsland