Tijdens mijn reis van Bristol naar Londen was Bath een van mijn favoriete tussenstops. Deze oud Romeinse stad ligt op net geen kwartier rijden met de trein vanuit Bristol, en tegelijk ligt het op het randje van de Cotswolds. Je bent in no-time in de natuur, terwijl Bath wel echt stads is. In de stad vind je geschiedenisverhalen, maar net zo goed moderne winkeltjes. In dit artikel lees je waarom ik de stad zo leuk vind er wat je kunt doen in Bath.

Wat te doen in Bath?


In nog geen vijftien minuten reizen met de trein sta je vanuit Bristol in de stad Bath. Hoewel het met bakken uit de hemel kwam tijdens mijn bezoek – het ligt in een vallei, de wolken blijven er hangen – is Bath absoluut een van de mooiste steden waar ik geweest ben. De prachtige neoklassieke bouwstijl, overblijfselen uit de Romeinse tijd en de leuke winkels in combinatie met het vele groen is hiervan de reden. Waarom de gehele stad op werelderfgoedlijst van UNESCO staat zie je hier direct. Verken de stad met een fiets als je weinig tijd hebt, en/of naar het platte land wilt. Al blijven de Romaanse Baden het hoogtepunt van Bath.

Bath-bezienswaardigheden

Bezoek de Romeinse Baden

De stad Bath is vernoemd naar de twee duizend jaar oude baden. Deze warmwaterbronnen zijn de enige in heel Engeland en werden in de tijd van de Romeinen gebruikt. De baden en het museum zijn een must wanneer je hier bent. De architectuur is prachtig om te zien en met een gids leer je nog meer over de geschiedenis. In Bath zit overigens nog steeds een kuuroord, deze thermen ligt pal tegenover de Romeinse Baden.

Fietsen in en rondom Bath

Bath per fiets ontdekken is een aanrader omdat je dan ook snel op het platte land bent. De stad is niet heel groot dus heb je in korte tijd het beste van twee werelden. Langs het Avon & Kennet kanaal loopt een pad dat echt ideaal is om over heen te rijden. Zelf doe ik een fiets tour met Wild Swim Bike Run, een aanrader omdat de gids enorm sportief is en leuk kan vertellen. Absoluut geen saai rondje dus. Je zou ook van Bristol naar Bath kunnen fietsen en, dezelfde of volgende dag, weer terug.

Beklim de torens van Bath Abbey

Het mooiste uitzicht over Bath? Dat is vanaf de omliggende heuvels, maar het uitzicht vanaf de torens van Bath Abbey is misschien nog wel mooier. Bath Abbey is een kerk, gesticht in de 7e eeuw, en voormalig benedictijnenklooster in Bath. De abdij is een monumentaal pand, vooral bekend om zijn gewelven en honingkleurig Bath-stenen. De tweetraps centrale toren is 49 meter hoog, en is toegankelijk via een trap van 212 treden.

No. 1 Royal Crescent

Nr. 1 Royal Crescent is een museum dat is ingericht zoals Bath in de periode 1776 1796 zou zijn geweest. De kamers in het gebouw zijn voorzien van historisch meubilair, foto’s en voorwerpen die laten zien hoe het leven was voor de rijkere bewoners van Bath. Zelf vond ik het vooral mooi om het maandvormige gebouw van buitenaf te zien.

Ontdek de vele leuke restaurants en barretjes

Van een chique afternoon tea tot aan de Aziatische keuken. Bath heeft een breed scala aan restaurants, koffietentjes en café’s. Ook vegetariërs kunnen hun hart ophalen, bijvoorbeeld bij Demuths. Menu Gordon Jones is een van de beste restaurants hier, en bij de Royal Cresent Hotel kun je terecht voor een luxe afternoon tea. Ga langs bij Jc’s kitchen foodkraam van de lekkerste Philipijnse snacks.

Royal Victoria Park

Neem met mooi weer een lunch mee en ga op een bankje zitten in het Royal Victoria Park. Hier kun je in alle rust genieten van het groen om je heen. Van de eeuwenoude bomen, struiken, eetbaren planten, botanische tuin en bloemen, op een oppervlakte van 57 hectare. Allemaal midden in het centrum van Bath. Oorspronkelijk was het het park een arboretum, en het is nu nog steeds de thuisbasis van prachtige botanische tuinen en de Great Dell Aerial Walkway.

Road trip zuid Engeland

Als je houdt van eeuwenoude dorpen, geschiedenis, het traditionele plattelands leven en bruisende steden dan is de Great West Way echt iets voor jou. Great West Way is het deel, – de route –  tussen Bristol en Londen en leent zich uitstekend voor een road trip door het zuiden van Engeland. Al kun je dit gebied ook met de fiets, trein en boot verkennen. Trek minstens een week uit, want er is veel te zien en te doen. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en mijn route van de Great West Way.


Meer leesmateriaal: Culinaire hoogstandjes in het Engelse landschap: Verken de Gourmet Garden Trails

doen-in-bath

bath-bezienswaardigheden

Bath-Engeland