De Champagne-Ardennen streek is de groene oase van Frankrijk, maar meer bekend vanwege de champagnehuizen en velden vol druiventrossen. In de Campagnestreek vermaak je je met een bezoek aan vele champagnehuizen en cultuur snuiven in steden als Reims en Troyes. Ook voor ziplinen door de bossen, varen over Lac du Der en wandelen door de natuur is dit een perfecte vakantiebestemming. De Champagnestreek ligt op vier á vijf uur rijden vanuit Utrecht. Zorg voor genoeg ruimte op de achterbank want geheid dat er champagneflessen mee terug naar huis gaan. In dit artikel lees je meer over de bezienswaardigheden en de route voor een roadtrip door de Champagnestreek.

Roadtrip door de Champagnestreek


In een lang weekend of langer kun je de Champagnestreek van onder tot boven ontdekken. Je kunt aan aantal Champagnehuizen aandoen, overnachten in een huis op het platte land, steden en dorpen verkennen en genieten van de natuur. Je kunt er voor kiezen alles op eigen houtje te doen of een tour te reserveren.

- Road trip Champagnestreek -


Rondreis route

De Champagne regio strekt zich uit vanuit Reims zuidelijk richting Troyes en Château-Thierry in het westen. Binnen deze driehoek zie je mooie landwegen, wijngaarden en sfeervolle stadjes. Er zijn meerdere routes die je kunt nemen en eigenlijk zijn ze allemaal de moeite waard. Je komt langs grote en kleine wijnhuizen. Een voorbeeld route is vanuit Reims naar Épernay en vervolgens naar Châlons-en-Champagne. Daarna naar Troyes en via de linkerkant terug naar boven.

Stop 1: Reims

Je roadtrip door de Champagnestreek begint in Reims. Reims is de meest noordelijke stad van de regio en wordt ook wel de hoofdstad van champagne genoemd. Maar het is meer dan alleen een champagnestad. Reims kent een rijke geschiedenis. Het is de stad waar Jeanne d’Arc werd gekroond bijvoorbeeld. Ook werd hier tijdens Tweede Wereldoorlog de capitulatie werd ondertekend. De meest indrukwekkende en niet te missen bezienswaardigheid in Reims is de Notre Dame.

Stop 2: Montagne de Reims Natural Regional Park

Een van de mooiste natuur en -wijngebieden in de Champagneregio is het Reims National Park. Deze ligt onder de stad Reims en boven Épernay. Het plateau of gebergte zoals het ook wel eens wordt genoemd is ongeveer 50.000 hectare groot en het hoogste punt is 288 meter. In dit natuurgebied wisselen bossen en wijnvelden elkaar af. Dit is absoluut een van de hoogtepunten tijdens een roadtrip door de Champagnestreek!

➞ Bekijk Natuurhuisjes in de Champagne-Ardennen
Lees ook: mooie wijnroutes in Europa

wijnhuizen-champagnestreek

roadtrip-champagne

champagne-proeverij

Stop 3: Château-Thierry

Château-Thierry is een stad en kasteel in het uiterste westen van de Champagnestreek. Deze plek ligt wat uit de route, heb je minder lang te tijd sla dit dan over. Het middeleeuwse Château-Thierry is een van de oudste forten van de Middeleeuwen en is ook de hoofdreden voor veel mensen om deze plek te bezoeken. Neemt niet weg dat ook de stad een bezoekje waard is. Deze ligt in het dal van de Marne rivier. Château-Thierry ligt aan de rand van de Champagne-Ardennen en is minder bekend dan de eerder genoemde plaatsen. Je hoeft deze plek niet per se te bezoeken maar het geeft het Champagne gebied wel goed aan. Je kunt ook de driehoek rijden tot aan Épernay.

Stop 4: Épernay

Épernay wordt gezien als het hart van de Champagnesteek. Niet alleen vanwege de ligging maar ook omdat de meeste bekende en luxe champagnehuizen hier te vinden zijn. De straat Avenue de Champagne - de naam zegt genoeg - is dé straat met de grote champagnemerken. De straat is mooi om te zien met enorme, statige gebouwen. In de stad staat champagne hoe dan ook centraal, toch is er meer te zien en te doen. Bijvoorbeeld rondlopen in het historisch centrum, het stadhuis en de Notre-Dame bezoeken.

Accommodatie: Château de la Malmaison

 Stop 5: Troyes

Troyes is een van de mooiste en meest romantische stad van de Champagnestreek. De pastelkleuren, de vertakking van de Seine, zonnige terrassen, klassieke bakkertjes, scheve houten huizen en verstopte straatjes maken dit een leuke stop tijdens je road trip door de Champagnestreek. De stad floreerde in de Middeleeuwen en staat bekend om haar typische bouwstijl. Het geniale, en geheel toevallige is dat Troyes van boven afgezien de vorm heeft van een champagnekurk. Het was een van de plaatsen waar gedurende de hoge middeleeuwen de jaarmarkten van Champagne werden gehouden. De stad heeft ongelofelijk veel kerken en kathedralen.

Stop 6: Les Riceys

Het grootste wijngebied van de Champage is Les Riceys, dat ongeveer vijftig kilometer van Troyes ligt. Hier vind je vele wijnhuizen, boerderijen en heuvels vol met druivenbomen. Behalve de echte champagne wordt hier ook rosé champagne geproduceerd.

➞ Bekijk leuke campings in de Champagne-Ardennen
➞ Slapen bij Cottages Antoinette

roadtrip-champagnestreek

Stop 7: Forêt d'Orient

Wie van natuur houdt moet rijden richting Forêt d'Orient, een natuurgebied met veel bos en water. Er leven wilde dieren en tegelijk zijn er talloze pittoreske, Franse dorpjes te vinden. Sommige meren zijn toegankelijk voor recreatief gebruik. Zo kun je er varen en in zwemmen. Niet ver van dit National Park ligt ook Lac du Der.

Stop 8: Lac du Der-Chantecoq

In 1974 werd Lac du Der aangelegd, het grootste - een wateroppervlakte van bijna 50 km2kunstmatige meer van Europa. Huizen moest wijken voor dit meer -  drie dorpen verdwenen onder het water - , dat hier moest komen om er voor te zorgen de de Seine haar water kwijt kon en Parijs niet zou overstromen. Nu is het een meer dat gebruikt wordt voor watersporten als waterskiën, kun je er prachtig om heen fietsen en is het een stop voor vele bijzondere vogels. In de voor-en najaar komen hier meer dan 200 vogelsoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten waaronder tienduizenden kraanvogels.

Stop 9: Chalons-en-Champagne

Een andere mooie plek in de Champagnestreek is het historische plaatsje Chalons-en-Champagne. Vooral per boot valt op hoe groen het hier is. Hoogtepunten in Châlons-en-Champagne zijn onder meer het stadspark ‘Le Petit Jard’, de kathedraal St. Etienne en de pleinen Foch en République. Châlons-en-Champagne is omgeven door wijngaarden en bossen, door de stad stroomt een beek dat zich uitleent voor romantische boottochtjes per fluisterboot.

➞ Bijzonder overnachten in de Champagnestreek
➞ Auto rijden in Frankrijk

bezienswaardigheden-reims

wijnstreek-europa

roadtrip-door-de-champagnestreek

vakantie-champagne-ardenne

roadtrip-door-de-champagnestreek