Een droom die uitkwam. Een roadtrip door de Champagnestreek en alles leren, zien en proeven over champagne in Frankrijk. Champagne-Ardennen, is dat een regio? Yes, it is. Een fantastische bestemming voor outdoor-liefhebbers, voor foodies, natuurhippies en voor wie gek is op authentieke Franse dorpjes.

Roadtrip door de Champagnestreek

De Champagne-Ardennen is de groene oase van Frankrijk, in het noord-oosten van dit bourgondische land. Binnen no-time sta je met beide benen in het heuvellandschap, met de auto of, extra leuk, met de trein. Dat laatste deden wij, ik pakte de Thalys in Amsterdam en stapte over in Parijs. Hoi Parijs! Leuk je weer even gezien te hebben. Niet veel later stapte we in de trein richting het oosten. Voor we het wisten waren we in de Champagne streek en nipte we aan ons eerste glaasje.

Lees ook: 5 x mooie wijnroutes in Europa

roadtrip-door-de-champagnestreek

Champagnehuizen & pittoreske dorpjes

Zodra ik mijn te warme reisoutfit verwissel voor een loszittend jurkje, teenslippers en een flanel hoed, voel ik me helemaal als een prinses in Frankrijk. We bezoeken het wijnhuis Joseph Perrier. Een prachtig oud wijnhuis waar het donker en koel is, en waar de schimmel op de muren staat. Maar dit is alleen maar heel goed. De champagne (in spé) vindt dit heel erg fijn en zal er alleen maar beter van worden. Na de rondleiding, een glaasje bubbels en heel veel kennis over champagne rijker, ontdekken we het historische plaatsje Chalons-en-Champagne. Vooral per boot valt op hoe groen het hier is. Het is een klein rustig dorpje, sfeervol, pittoresk.

roadtrip-door-de-champagnestreek

roadtrip-door-de-champagnestreek

 Truffels zoeken met Honey

We slapen in het schattige Hotel Auberge des Moissons, waar ook broer, zus, opa, oma, tante, pap en mam van de eigenaar wonen. Het meest bijzondere aan dit hotel? Het is een waar truffelhotel. Wauw, nooit eerder proefde ik échte truffel en de zogenaamde truffelolie vond ik verre van lekker. Nu gingen we met hond Honey mee en ze liet haar kunsten zien om de beste truffels te vinden. Tijdens het diner proefde we truffels van hun land en hoewel het geen truffelseizoen is (dat is de herfst), waren de truffels heerlijk. 

Adres: 8 Route nationale, 51510 Matougues

roadtrip-champagnestreek

Overnachten bij een wijnboer

Next stop: een Bed & Breakfast en wijnhuis in een in het dorpje Changy. Als we hier komen maakt mij hart een sprong, of beter gezegd, een dubbel schroef. Dit is een droomleven. Heel hard werken maar ook heel hard genieten. Soms zou ik me wel willen aansluiten bij deze levensgenieters en net zo’n boerderij in Frankrijk willen runnen. La Loge Vigneronne heeft drie kamers, maar eigenlijk zijn het kleine huisjes. Met een zwembad, een prachtige tuin en wijngaarden om de hoek. We doorkruisen de wijngaarden met een hobbelige jeep. Alle kanten worden we opgeschut maar alle groene wijnranken over de heuvels geven een perfect uitzicht. Corinne en Jean-Philippe laten ons zelfs hun huis zien en de  wijnkelder daar onder. We proeven een glas champagne (of meer) van het huis terwijl onze voeten koelen in het zwembad. Deze plek in het hart van de champagnestreek is zo fijn.

Lees ook: Bijzonder overnachten in de Champagne streek

Troyes en wijnhuis Drappier

Ook bij wijnhuis Drappier worden we rondgeleid en verwend met een champagne proeverij. Daarna struinen we door Troyes, het grootste plaatsje tot nu toe. En nog steeds is het er gezellig knus. De stad floreerde in de Middeleeuwen en staat bekend om haar typische bouwstijl. Uren of zelfs dagen kun je hier rondstruinen, de zijstraten in om alle houten, gekleurde gevels te bewonderen. Het geniale, en geheel toevallige is dat Troyes van boven afgezien de vorm heeft van een champagnekurk. Het was een van de plaatsen waar gedurende de hoge middeleeuwen de jaarmarkten van Champagne werden gehouden. De Seine stroomt door Troyes en de stad heeft ongelofelijk veel kerken en kathedralen. Troyes is zo’n stadje waar je met vrienden en familie naar toe rijdt en een weekend blijft. Op het terras, op het water, markten afstruinend, wijn drinkend en un baguette etend.

roadtrip-door-de-champagnestreek

roadtrip-door-de-champagnestreek

roadtrip-door-de-champagnestreek

Watersport en vogels spotten bij Lac du Der-Chantecoq

In 1974 werd Lac du Der aangelegd, het grootste – een wateroppervlakte van bijna 50 km2 – kunstmatige meer van Europa. Huizen moest wijken voor dit meer –  drie dorpen verdwenen onder het water – , dat hier moest komen om er voor te zorgen de de Seine haar water kwijt kon en Parijs niet zou overstromen. Nu is het een meer dat gebruikt wordt voor watersporten als waterskiën, kun je er prachtig om heen fietsen en is het een stop voor vele bijzondere vogels. In de voor-en najaar komen hier meer dan 200 vogelsoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten waaronder tienduizenden kraanvogels. Bovendien is dit een van de mooiste plekken om de zon te zien onder gaan!
roadtrip-door-de-champagnestreek

Met veel dank aan Champagne-Ardennen Toerisme en Thalys voor het begeleiden van de Roadtrip door de Champagnestreek

16 thoughts on “Roadtrip door de Champagnestreek: route & highlights”

  1. Dit artikel komt op het juiste moment, nu ik net een lang weekend in de champagne streek geboekt heb 🙂 Ik heb een lief bed&breakfast gevonden in Reims en het plan is nu om wat leuke champagne boerderijen te vinden. Ik ben benieuwd!

    1. Oh jaloers! Ik wil terug! Reims is super! Troyes is een heel leuk stadje en verder is het leuk om Drappier te bezoeken, wijnhuis Joseph Perrier & La Loge Vigneronne. Veel plezier!

  2. Wij gingen vroeger altijd naar het Franse platteland op vakantie, maar deze omgeving staat nog zeker op mijn lijstje. Prachtige foto’s heb je erbij gemaakt, zeg!

  3. Pingback: La Loge Vigneronne
  4. Pingback: verschil in mousserende wijnen
  5. Pingback: Groen reizen
  6. Frankrijk, wat is het toch een prachtig veelzijdig land.
    Die foto’s zijn wel zeer lichtrijk – ik zou er direct heen willen rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.