Dit jaar met de auto op vakantie naar Frankrijk? Op slechts een paar uur rijden vanuit Nederland kom je al op de heerlijkste plekken van Frankrijk terecht. Rij naar de Champagne streek bijvoorbeeld, of naar Normandië en Bretagne. Doorrijden naar de Middellandse zee is ook een optie. Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je op vakantie met eigen auto gaat? Wat neem je mee en hoe is het rijden in Frankrijk? In dit artikel lees je er alles over.

Met de auto naar Frankrijk


Een road trip maken vind ik persoonlijk een van de fijnste manieren van reizen. Je kunt een Fly & Drive vakantie doen, waarbij je op plaats van bestemming een auto huurt. Of je kunt vanuit huis vertrekken met auto of camper, zeker naar Frankrijk is dat laatste een prima optie. Reizen met de auto is niet niks en de nodige voorbereidingen zijn noodzakelijk. Maar daarna kan het avontuur beginnen!

Zorg dat je auto goed verzekerd is

Je hoopt het niet nodig te hebben, maar toch is het fijn te weten dat je auto verzekerd is bij pech in Frankrijk. Ben je al lid van de wegenwacht? Dan kan het zijn dat je ook verzekerd bent voor pechhulp in het buitenland, maar controleer dit op tijd. Er zijn drie soorten autoverzekeringen die je via je verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. Dit zijn een all Risk-verzekering, beperkt Caso-verzekering en WA-verzekering. De eerste spreekt voor zich, alle schade aan je eigen auto en auto van iemand anders wordt vergoed. Een beperkt Casco-verzekering dekt schade door diefstal, brand en schade door natuur, zoals bijvoorbeeld hagel. Met een WA-verzekering worden alleen de kosten gedekt die jij bij andere maakt, dus niet wanneer je schade aan je eigen auto hebt. Een autoverzekering afsluiten kon onder andere bij Allianz Direct.

Dit moet er mee in de auto naar Frankrijk

Het is in Frankrijk verplicht om een aantal dingen in je auto te hebben liggen. Het gaat om een gevarendriehoek en veiligheidshesje voor alle inzittenden. Voorheen was een alcoholtest tevens verplicht, maar sinds mei 2020 niet meer. Verder neem je uiteraard je rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, papieren van je verzekering en identiteitskaart mee.  Wat verder altijd handig is is een EHBO-set, navigatie, oplader voor telefoon en een creditcard. Bij vervangend vervoer kan dit eventueel van toepassing zijn.

Controleer van tevoren de auto

Met een lange autorit in het vooruitzicht moet je auto tiptop in orde zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om je auto naar de garage te brengen voor een check. Mocht dat niet nodig zijn, kijk dan in elk geval of de volgende dingen goed zijn.

  • Check je bandenprofiel. De minimale profieldiepte is in Frankrijk 1,6 mm, hetzelfde als in Nederland. Het rijden op banden met te weinig profieldiepte wordt in Frankrijk vrij zwaar bestraft.
  • Zorg dat de bandenspanning goed is
  • Kijk of het het oliepeil in orde is
  • Zorg dat de koelvloeistof gevuld is

➞ Ideeën roadtrip Noord Frankrijk
Liever een auto huren? Kijk dan bij Sunny Cars of Easy Terra

auto-rijden-frankrijk

met-de-auto-naar-frankrijk-praktische-tips

verkeer-in-frankrijk

auto-rijden-in-frankijk

Verkeersdrukte: kies je route uit

Ga je in de vakantie met de auto naar Frankrijk dan is de kans groot dat je te maken krijgt met drukke wegen. Eigenlijk begint het al in België, bij Antwerpen en Brussel sta je namelijk altijd vast en ook de Boulevard Périphérique, de ringweg bij Parijs, kun je beter vermijden. Op de website van de ANWB kun je precies zien welke wegen over het algemeen het drukst zijn. Via deze link lees je alles over het actuele verkeer in Frankrijk. In de zomervakantie is het op vrijwel alle zaterdagen druk. Dit jaar zijn de zwarte zaterdagen op 6 en 14 augustus (2021). De beste dagen om te rijden in Frankrijk tijdens de zomerperiode zijn over het algemeen donderdag en zondag.

Er zijn twee route die van Nederland naar Zuid Frankrijk gaan. Dit is van de A6 langs Parijs of via Metz en Nancy. Deze laatste gaat meer via het oosten en is minder druk. Vanaf Nancy betaal je tol. Vanaf Parijs naar Marseille loopt de drukste en bekendste route van Parijs: Route Soleil. Van Parijs naar Lyon is dit de A6 en vanaf Lyon naar Marseille de A7. Drukte vermijden? Pak het vliegtuig en huur een auto in Frankrijk.

Tol en milieu zones in Frankrijk

In Frankrijk moet je tol betalen en met regelmaat kom je dan ook de welbekende tolpoortjes tegen. Geen zin om elk keer te stoppen? Schaf een tolbadge zodat je kunt doorrijden bij de poortjes. Hoeveel tol je moet betalen hangt af van het type vervoersmiddel, bijvoorbeeld een kleine auto of een camper. Een personenauto valt in klasse 1, een auto met daar achter een caravan in klasse 2. Actuele tarieven kun je hier bekijken.

Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, dit kan ook tijdelijk zijn waardoor lastig te zeggen is wanneer je een milieusticker nodig hebt. Alleen Parijs heeft een permanente lage-emissiezone. Bij plekken als Annecy, Lille, Straatsburg, Chambéry en Lyon is vaak een tijdelijke milieuzone. Voor de zekerheid kun je daarom het best een milieusticker aanschaffen (let op, doe dit uiterlijk twee weken van te voren). Je betaald eenmalig € 4,21.

Navigatie tijdens je autovakantie

Voor mij is navigatie onmisbaar tijdens een road trip en zo ook wanneer je met de auto naar Frankrijk rijdt. Heb je een ruime internetbundel dan kun je het best Google Maps aanzetten, wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurd wordt je direct omgeleid omdat de verkeerssituatie steeds geüpdatet wordt. Daarnaast kun je dingen markeren – zoals restaurants en accommodaties. Via Google maps kun je tevens de route downloaden (wanneer je wifi hebt) en offline gebruiken, alleen dan zonder actuele verkeersinformatie. Heb je geen internet, dan biedt de navigatie-app Maps.me uitkomst. Dit is een app die helemaal offline werkt. Het enige dat je moet doen is wanneer je internet hebt de kaart downloaden voor de bestemming. Let op: Het is in Frankrijk verboden om flitsmeldingen aan te hebben op alle apparatuur.

➞ Inspiratie: Route road trip Bretagne
➞De mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche

autovakantie-frankrijk

verkeersregels-frankrijk

wegen-in-frankrijk

bezienswaardigheden-antibes

rijden-naar-frankrijk

met-de-auto-naar-frankrijk