Op zoek naar een originele stedentrip? Wel eens aan Southampton gedacht? Deze stad in het zuiden van Engeland is veel meer dan alleen voetbal! Zo heeft een een Middeleeuwse stadscentrum en barst het van de hippe hotspots. Southampton is perfect voor een weekend weg, maar kun je ook combineren met een roadtrip Zuid-Engeland. In dit artikel lees je alle tips voor een stedentrip Southampton, wat je er kunt doen, waar je kunt eten, de bezienswaardigheden en tips voor de omgeving.

Stedentrip Southampton, bezienswaardigheden en tips

De stad Southampton ligt in het midden en zuiden van Engeland , district Hampshire. Het is een een grote havenstad en met KLM vlieg je rechtstreeks naar Southampton Airport. Een culture én culinaire stedentrip is dus binnen handbereik.

stedentrip-Southampton

Historisch centrum van Southampton

De belangrijkste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid is de oude binnenstad van Southampton. Gelukkig is het niet moeilijk om deze te vinden. Het centrum is verdeeld in een oud en nieuw deel, en om het historisch centrum staan grote 14e eeuwse middeleeuwse stadsmuren. Deze beschermd de stad tegen aanvallen van buitenaf. Je kunt ook over deze stadsmuren lopen. Volg de bordjes met Walk the Southampton Walls, bij de stadspoort Bargate loop je naar boven. Binnen de stadsmuren kom je Middeleeuwse gebouwen tegen zoals het 14de-eeuwse Medieval Merchant’s House en Holy Rood Church.

Havenstad

De haven van Southampton is een van de grootste in heel Groot Brittannië. In de Middeleeuwen was er al een kleine haven en in de loop der jaren werd het een steeds welvarende havenstad. Tegenwoordig is het minder idyllisch dan vroeger maar het is wel de toegangspoort naar bijvoorbeeld het eiland voor de kust: Isle of Wight. In de haven meren veel cruiseschepen aan (het wordt niet voor niks cruisehoofdstad van Noord-Europa genoemd) en dat was vroeger al zo. Wist je dat de Titanic vertrok vanuit Southampton?!

Vlakbij de haven staat ook de Watergate. Deze werd in 1377 gebouwd en is een goed bewaard fort. In de buurt van de stad zijn wat mooie stranden te vinden. Bijvoorbeeld Weston Hard Woolston Beach, Hamble Common Beach en Calshot Beach.

Titanic

In april van het jaar 1912 vertrok het schip de Titanic de haven van Southampton. Veel inwoners van toen verloren familie en vrienden, de tragedie was nergens zo goed voelbaar als in Southampton. Vlakbij de Holy Rood Church staat het Titanic Memorial. In het SeaCity Museum kom je alles te weten over het verhaal van de Titanic.

Southampton-Titanic

Leuke winkelstraten

Naast de bezienswaardigheden bekijken kun je in Southampton ook prima shoppen! De straten met leuke winkels zijn te vinden rondom de stadspoort Bargate. Loop bijvoorbeeld door West Bargate, High Street, East Street en Above Barstreet. West Quay is het grootste winkelcentrum van Southampton, hier vind je alle bekende ketens en ook restaurants. De meeste winkels zijn ook op zondag geopend.

Uit eten in Southampton

Qua eten en drinken in Southampton kun je alle kanten op. Van vegan, tot typisch Engels, er is voor ieder wat wils. Wat denk je van een afternoontea? De stad beschikt over een van de beste theesalons van het land! Natuurlijk kan een bezoek aan de pub ook niet ontbreken. Je kunt zelfs een food-tour door de stad doen.

stedentrip-Engeland

Enkele hotspots zijn:

  • Cafe Thrive, voor heerijk vegan eten
  • Halladays Tearoom, voor oa vegan afternoon tea!
  • 1932, De meeste luxueuze en exclusive (cocktail) bar in Southampton
  • Bacaro, kleinschalig modern restaurant, wijnbar. Elke vrijdag live Jazz en op zondag een typisch Engelse ‘Sunday Roast’.
  • The Dancing Man Brewery, een microbrouwerij/pub in een oud ‘wol huis’ uit 1332. Ze serveren er uiteraard bier ale, spirits eten.L’Osteria, staat bekend om de beste, beste pizza en pasta . De pizza is groter dan het bord en wordt vaak door twee personen besteld met verschillende toppings op elke helft.
  • Mayfield Nurseries and Cafe, Planten winkel met café en terras in het Mayfield Park. Taartjes, boordjes, toast, snacks en drankjes.
  • Stone Ground Donuts, ambachtelijke donuts vers op bestelling gemaakt met lokale scharreleieren en biologisch tarwemeel.
  • The White Star Tavern, award-winning  hotel, bar en restaurant  dichtbij de rivier aan de levendige Oxford Street, combineert de pub tijdloze, comfortabele elegantie met modern dineren.

Uitstapjes en roadtrip vanaf Southampton

Een stedentrip southampton is uitstekend de combineren met een dagtrips en excursies door het zuiden van Engeland. Of je maakt een rondreis. Zo maakten we eens een roadtrip van Bristol naar Londen en bezochten onder andere Stonehenge, Bath en de Cotswolds. Stonehenge ligt op slechts 60 kilometer vanuit Southampton en kun je dus makkelijk bezoeken. Naar Londen is het 130 kilometer. Naast een roadtrip door het groene binnenland is een de kust van Zuid-Engeland ook echt fantastisch.

doen-in-Southampton

Southampton-bezienswaardigheden

Southampton-Engeland

mooiste-dorp-cotswolds

Stonehenge