Wil je makkelijk sparen voor een reis? Dan ben je op de juiste plek. Op reis gaan is helaas niet gratis en dus zul je vaak moeten sparen voor een vakantie en zeker wanneer je langere tijd op reis wilt. Zelf ga (ging) ik meerdere malen per jaar weg en krijg ik vaak de vraag hoe en vooral waar ik dat van deed. Nou heel simpel, ik kan goed sparen voor reisjes. Daarnaast ben ik ook vrij flexibel qua bestemmingen en periode, dus dat scheelt meestal ook al een hoop. Mijn leven staat in het teken van reizen en dus mijn financiën ook. In dit artikel lees je hoe ik zelf spaar voor reisjes en hoe jij dat ook kunt doen!

Sparen voor een reis

Het meest belangrijke voor het sparen van een reis is de mindset. Denk bij alles dat je misschien wilt gaan kopen - zoals een festival kaartje of nieuwe schoenen - 'daar kan ik ook een deel van mijn ticket van betalen'. Voor festivals betaal je soms tientallen euro's, terwijl je voor vliegtickets binnen Europa vaak hetzelfde of nog minder betaald! Hetzelfde geldt voor kleding kopen of uit eten gaan. Kijk ook of je je vaste lasten omlaag kunt brengen. Het loont vaak om over te stappen van verzekeringen bijvoorbeeld. Sparen voor een reis hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Overigens is het nu in corona tijd - mits je financiële zekerheid hebt - de perfecte tijd om te sparen voor als reizen weer mag.

- Inhoud sparen voor een reis -

Zet al je inkomsten en uitgaven op een rij

Hoeveel je maandelijks kan sparen hangt uiteraard af van wat je verdient en wat je uitgeeft. Begin daarom met het maken van een financieel overzicht. Wat komt er maandelijks binnen en wat zijn je vaste lasten? Grote kans dat je deze omlaag kunt brengen (behalve je huur natuurlijk). Belangrijker nog, waar geef je onnodig geld aan uit? Koop je vaak een koffie to-go, geef je elke week 200 euro uit aan eten of kleding? Een dure kapper of laat je elke maand je nagels doen? Ben je lid van een dure sportschool waar je niet heen gaat? Kun je geen goedkoper telefoon abonnement afsluiten? Om écht te sparen voor een reis zul je streng moeten zijn en moeten snijden in je uitgaven. Maak daarom een lijstje met wat je echt belangrijk vindt en waar je op kunt besparen.

Maak een aparte spaarbod/bankrekening

Sparen wordt heel lastig als je niet in oogopslag resultaat ziet. Het is daarom slim om een aparte rekening aan te maken. Zo kun je er makkelijk geld naar overmaken, misschien wel met een maandelijkste incasso. Voor mij werkt het ook enorm motiverend als ik zie dat de 'reis rekening' groeit!

Probeer extra geld te verdienen

Er zijn talloze ideeën te bedenken om wat extra geld bij te verdienen naast je vaste baan. Denk bijvoorbeeld aan iemand les geven. Ook kun je tegoed verdienen via Airbnb. Deel je vriendencode met zoveel mogelijk mensen en wanneer en van je vrienden iets boekt, krijg jij ook weer tegoed. Je hebt niet direct geld maar je kunt het tegoed heel goed gebruiken tijdens je reis! Wil je een stapje verder gaan kijk dan eens naar affiliate marketing. Via Bol.com, Booking.com, Tradetracker, PayPro en Daisycon kun je je aanmelden. Maak een goede website en plaatst hier links op van bedrijven. Koopt iemand iets via jouw link dan verdien je hier een percentage van!  Andere manieren om wat extra geld te verdienen zijn bijvoorbeeld het verkopen van spullen via Marktplaats of kleding via Vinted.

➞ Koop het e-book Affiliate marketing voor bloggers

tips-sparen-voor-reis

roadtrip-europa-in-2-weken

doen-in-praag

Overstappen van verzekeringen

Je verzekering uitkiezen is niet het meest leuke klusje om te doen, althans dat vind ik, maar loont wel altijd. Een autoverzekering, energierekening, zorgverzekering, je hebt er zoveel dat je soms niet meer wat wat je betaald. Of je kosten zijn zonder dat je er erg in hebt gehad omhoog gegaan. Daarom is het slim om eens in de zoveel tijd na te gaan wat je betaald bij andere leveranciers. Bovendien krijg je vaak korting als je overstapt. Hoe dat werkt? Bij het berekenen van je autoverzekering via overstappen.nl kun je snel zien of je niet ergens anders voordeliger uit bent Een goedkope autoverzekering heb je bijvoorbeeld in no-time geregeld, overstappen.nl doet al het werk voor je. Zo kun je vrij eenvoudig meer geld sparen voor een reis.

Tip: moet je nog vaccinaties hebben voor je vakantie dan is het slim om wel aanvullend verzekerd te zijn. Dan wordt dit namelijk gedekt.

Abonnementen

Nog zo'n geld sluiper: abonnementen. Maak je veel gebruik van de sportschool dan zal ik deze lekker aanhouden. Zo niet dan zet je deze stop. Ga je langere periode op reis dan zet je natuurlijk al je abonnementen tijdelijk stop, dus daar kun je net zo goed wat eerder mee beginnen. Neem al je abonnementen onder de loep, tijdschriften bijvoorbeeld. Wist je dat je bij de bibliotheek ook tijdschriften kunt lenen? Zelf heb ik geen tv abonnement, geen Netflix of videoland (ik heb alleen internet). Maak je hier wel gebruik van dan kun je vaak delen met familie. Daarnaast heb ik voor mijn telefoon een Sim Only abonnement waarbij ik maar 12,50 per maand betaal. Bespaar je toch veel geld mee dan wanneer je elke maand 50 euro betaald!

Let op aanbiedingen in de supermarkt

Misschien voor de hand liggend, maar aanbiedingen bepalen vaak wat ik eet. Is broccoli deze week maar één euro? Dan maak ik daar een gerecht mee, word je ook nog eens creatief van! Ook producten zoals wasmiddel kun je beter kopen wanneer ze in de aanbieding zijn of beter nog naar een voordeelwinkel gaan. Kleding en spullen probeer ik ook zoveel mogelijk alleen te kopen wanneer ze in de sale zijn.

Vermijd de stad

De stad is één grote plek van verleiding. Vorig jaar werkte ik in het centrum en ging er elke pauze een rondje lopen. Elke week kocht ik wel iets dat ik niet nodig had, maar dat in de aanbieding was, of toch wel erg goed stond bij de trui die ik vorige week kocht, of omdat ik zin had in wat lekkers. Nu kom ik er bijna nooit meer en dat scheelt zoveel geld! Heb je echt iets nodig dan is het soms verstandiger om te bestellen zodat je niet ziet wat voor leuks de andere winkels hebben. En probeer online ook gericht te winkelen.

Minder uit eten en naar de kroeg

Uit eten gaan is een van mijn lievelings hobby's, maar helaas niet goedkoop. En daarbij totaal onnodig want ik heb een prima keuken waar ik zelf eten kan maken. Nu met corona tijd kun je hier sowieso op besparen, maar ook in normale tijden is het slim om de kroeg en restaurants iets minder te bezoeken wanneer je spaart voor een vakantie. Dat lekkere eten haal je ter plekken wel weer in. Thais eten is in Thailand toch veel lekkerder dan in Nederland =).

➞ Lees ook: welke camera neem je mee op reis?
➞ De mooiste vakantie bestemmingen voor 2021