reisfotografie-camera

De laatste tijd wordt mij steeds vaker gevraagd met welke camera ik fotografeer op reis. Een leuke vraag, want reisfotografie is wat ik het allerliefst doe en dat mensen er naar vragen betekent toch dat ik iets goed doe! Ik ben ooit onbewust gestart met een Nikon spiegelreflex camera en daar bij gebleven. Ik weet vrij weinig van de verschillen tussen Canon en Nikon. Maar over de beste gear voor Nikon kan ik wel meer vertellen. Welke camera of welk type camera neem je mee op reis? Het hangt helemaal af van je vakantie en wensen. Je leest in dit artikel meer over de beste camera voor reisfotografie.

Welke camera neem je mee op reis?

Voordat je een camera aanschaft is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat je een camera altijd bij je moet hebben, en niet iets is dat je in de broekzak doet. Wil je een compact camera die klein en licht is? Of wil je professionele spiegelreflex camera waarmee je de mooiste reisfoto’s kunt maken? Zelf kies ik voor het laatste.

Kleine side note: ik sleep mijn camera tijdens mijn reizen altijd overal mee naar toe. Het is een groot onderdeel van mijn reis; ik zoek de mooiste plekken en wil het liefst niks missen. Deze cameraspullen zijn dus ook echt voor als je de betere reisfoto’s wilt maken. Ben je meer een vakantieganger en houd je van gemak, dan zou ik kiezen voor een kleinere camera en minder materiaal. Uiteraard fotografeer ik niet op de handmatige stand en schiet ik mijn bestanden in RAW (naderhand moet ik de foto’s dus ook nog bewerken).


Lees meer: Reisfotografie tips: zó maak je de mooiste reisfoto’s

welke-camera-op-reis

Nikon D5600

Sinds kort schiet ik foto’s met een Nikon D5600. Hiervoor had ik de Nikon D5100, een van zijn voorgangers. Mijn oude camera kon niet ‘communiceren’ met bijvoorbeeld een groothoeklens, een van de redenen dat ik een nieuwe body heb aangeschaft. Het is niet de zwaarste camera, maar ook zeker niet de lichtste. Ik kan hem bijvoorbeeld niet om mijn nek laten hangen, dus ik heb ‘m vrijwel altijd in mijn hand. Wat ik fijn vind aan de D5600 is dat deze een draaibaar scherm heeft. Zo kan ik ook vanaf onmogelijke posities foto’s maken. Daarbij ben ik blij met de kwaliteit (de scherpte en je kunt de ISO waarde hoog zetten). Over het algemeen is het gewoonweg een goede allround camera. Extra functies zijn de ingebouwde GPS functie en Wi-Fi. In principe is de body van een camera overigens niet het allerbelangrijkste voor je foto’s. Deze camera is een prima camera voor de starter als de wat gevorderde fotograaf. Wat mij betreft een ideale reiscamera. De prijzen liggen rond de 500 euro.

Mijn drie lenzen voor reisfotografie (objectieven)

Zoomlens 300 mm – voor het fotograferen van bijvoorbeeld dieren

De Nikon AF-P DX 70-300mm f is een zoomlens. Deze gebruik ik het minst tijdens mijn reis, en toch is een van de belangrijkste. Waarom? Met een zoomlens haal je voorwerpen van ver af dichtbij. Vooral met het fotograferen van dieren is deze lens een must. Het is niet de allergrootste lens (zoomlenzen zijn vaak enorme toeters) waardoor deze prima mee te nemen is. Deze lens neem ik alleen mee als ik weet dat ik dieren van dichtbij kan fotograferen. Het is voor mij een ‘natuur lens’, tijdens een stedentrip blijft deze meestal thuis. In Gambia en in Noorwegen kon ik echt niet zonder.

Groothoeklens – voor landschapsfoto’s (en interieur)

Sinds ik ben gaan fotograferen met een groothoeklens kan ik niet meer zonder. Met een groothoeklens leg je meer vast dan dat je met je eigen oog kunt zien. De lens is ideaal voor landschappen omdat je het totaalplaatje in beeld krijgt. De Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED is een medium groothoek lens met een groot maximaal diafragma. De minimale scherpstelafstand van de lens is 25 centimeter. Groothoeklenzen kunnen erg duur zijn en ik vond dit een mooie middelmaat. Fotografeer je ook graag interieur? Ook dan is dit de perfecte lens. Op zoek naar een camera voor een stedentrip? Deze lens is er zeer geschikt voor.

Standaard lens – voor alle reizen en stedentrips

Mijn standaardlens is niet de lens die je vaak bij een body geleverd krijgt. Meestal krijg je een 18-55mm lens. Zelf heb ik lens die verder kan inzoomen (18 naar 105 mm). Hierdoor is het een fijne allround lens. Landschappen of details, het meeste krijg je allemaal mooi op beeld. Ook tijdens een stedentrip is deze ideaal.

Daarnaast heb ik nog een 50mm lens. Deze heeft een vast brandpunt waardoor je zelf meer moet bewegen om het juiste beeld te krijgen. Deze lens is met name geschikt voor foodfotografie, portretten en in wat donkere situaties.

Beste compactcamera en systeemcamera voor op reis

Liever een camera die je makkelijker bij je kunt dragen? Kies dan voor een systeem camera. Deze heeft bijna dezelfde functionaliteiten als een spiegelreflex camera, maar is wel een stuk kleiner. Handig voor een backpack reis en je zo min mogelijk mee wilt nemen. Een voorbeeld van een fijne systeemcamera is de Sony Alpha A6000. Handige is dat je er wel gewoon lenzen op kunt wisselen.

Een compactcamera is voor wie snel foto’s wilt maken. De camera gebruik je in vaste instellingen en je hoeft dus niks meer aan te passen. De kwaliteit is beter dan de meeste smartphones, maar de camera is wel lekker klein en handbaar. De Nikon Coolpix W300 is stof bestendig, waterdicht en dus ideaal om foto’s te maken tijdens je vakantie.


Overige camera spullen en accessoires

Foto’s opslaan

Met alleen een camera en een aantal lenzen ben je er nog niet. Mijn foto’s sla ik zoals gezegd op als RAW bestanden. Dit zijn onbewerkte bestanden en vele male groter dan JPG. Tevens maak ik veel foto’s en video’s, vandaar dat ik meerdere SD-kaartjes mee neem die veel GB kunnen hebben. Je kunt er voor kiezen bijvoorbeeld 64 GB te nemen, maar ik wissel liever vaker van kaartjes. Stel dat er iets kapot gaat, dan ben je niet álles kwijt. Ik gebruik meestal SD kaartjes van 32 GB.

Oplader en extra batterij

Hoewel mijn batterij altijd lang mee gaat en ik vrijwel altijd kan opladen neem ik toch een extra batterij mee. Wanneer je veel filmt gaat de batterij sneller leeg dus dan heb je sowieso een extra batterij nodig. Misschien ga je wel een paar dagen kamperen en heb je geen stroom, dan is een extra (opgeladen batterij) natuurlijk een uitkomst.

Statieven

Mijn voornemen is om vaker een statief te gebruiken op reis. Een statief is handig wanneer je beweging wilt fotograferen. Denk hierbij aan stromend water of het verkeer in een stad. Het is belangrijk dat je camera stil staat en vanuit de losse hand lukt dat nooit helemaal. Zelf heb ik een monopod en een kleine tripod die makkelijk mee te nemen is op reis. Ook wanneer het wat donker is, bijvoorbeeld wanneer je het noorderlicht wilt fotograferen, is een statief een een must. Om het noorderlicht te fotograferen heb je in elk geval een goede reiscamera nodig.

Camera tas

Al deze spullen wil ik zorgvuldig opbergen en het is praktisch om alles bij elkaar te hebben. Vandaar dat ik een cameratas gebruik. Voor mijn body heb ik ook een kleine reistas, want het is wel zo handig om deze altijd bij de hand te hebben (en zoals ik zei, op reis gebruik ik m’n camera vaak!). Hoe gaat je reiscamera ook is, het is natuurlijk belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan.


Lees ook: De meest gestelde vragen over je reisverzekering beantwoord

Deze foto is gemaakt met de Nikon AF-P DX 70-300mm f in Gambia

zuid-tirol-in-de-winter


One thought on “Fotografie: Welke camera en accessoires neem je mee op reis?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.