De laatste tijd wordt mij steeds vaker gevraagd met welke camera ik fotografeer op reis. Een leuke vraag, want reisfotografie vind ik een van de leukste dingen ter wereld. Hoewel ik thuis ook fotografeer doe ik dat in het buitenland toch vele malen vaker. Voor mij komt de vraag 'welke camera neem je mee op reis' voor elke trip weer terug. De afgelopen jaren heb ik me ook steeds meer verdiept in reis fotografie en heb ik ook steeds meer materiaal aangeschaft. Ik ben jaren geleden (onbewust) gestart met een Nikon spiegelreflex camera en daar bij gebleven. Voordat je een camera aanschaft is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat je een camera altijd bij je moet hebben (althans als je op reis niks wilt missen met je camera), en niet iets is dat je in de broekzak doet. Welke camera je het best mee op reis kunt nemen en wat de beste reiscamera is van nu lees je in dit artikel.

Welke camera neem je mee op reis?


Wil je een compact camera die klein en licht is? Of wil je professionele spiegelreflex camera waarmee je de mooiste reisfoto's kunt maken? Dat is het eerst waar je over na moet denken. Zelf kies ik voor het laatste. Ik sleep mijn camera (plus accessoires) tijdens mijn reizen altijd overal mee naar toe. Het is dan ook een groot onderdeel van mijn reis; ik zoek de mooiste plekken en wil het liefst niks missen. In Costa Rica had ik bijvoorbeeld echt niet zonder zoomlens willen zitten, zo kon ik de aapjes en vogels bijvoorbeeld goed vastleggen. Ben je meer een vakantieganger en houd je van gemak, dan zou ik kiezen voor een kleinere camera en minder materiaal. Ik fotografeer niet op de handmatige stand en schiet mijn bestanden in RAW, naderhand moet ik de foto's dus ook nog bewerken (via Lightroom of Photoshop, hier betaal je ook voor). Welke camera of welk type camera neem je mee op reis? Het hangt helemaal af van je vakantie en wensen. Je leest in dit artikel meer over de beste camera voor reisfotografie gericht op het aanbod van 2020.

Drie soorten camera's

Liever een camera die je makkelijker bij je kunt dragen in plaats van een grote camera waar je een aparte tas voor mee moet? Kies dan voor een systeem camera. Deze heeft bijna dezelfde functionaliteiten als een spiegelreflex camera, maar is wel een stuk kleiner. Handig voor een backpack reis en je zo min mogelijk mee wilt nemen. Een voorbeeld van een fijne systeemcamera is de Olympus OM-D E-M10 Mark III. Handige is dat je er wel gewoon lenzen op kunt wisselen.

Een compactcamera is voor wie snel foto's wilt maken. De camera gebruik je in vaste instellingen en je hoeft dus niks meer aan te passen. De kwaliteit is beter dan de meeste smartphones, maar de camera is wel lekker klein en handbaar. De Nikon Coolpix W300 is stof bestendig, waterdicht en dus ideaal om foto's te maken tijdens je vakantie.


Beste reiscamera 2021


Wat de beste reiscamera voor jou is hangt af van het type reiziger dat je bent, en het typte reis dat je maakt. Ga je ziplinen door de jungle van Costa Rica of paragilden in Frankrijk? Dan is een action camera onmisbaar. Ga je op safari dan is wat mij betreft de enige optie om een spiegelreflex camera met zoomlens te hebben. Het noorderlicht fotograferen? Ook dan heb je een spiegelreflex camera (en statief) nodig. Elk jaar komen er nieuwe camera's en nieuwe versie's op de markt. Dat maakt het niet makkelijker om een goede camera voor op reis uit te kiezen. Er zijn verschillende type camera's: een compactcamera, spiegelreflexcamera, systeemcamera, action camera en eventueel een drone. Hieronder licht ik de eerste drie toe.

Type camera

Een compactcamera is de meest simpele versie van een camera, het makkelijkst om mee te werken en ook het meest voordelig, maar je kunt er zelf iets minder creatief mee zijn. Met een systeemcamera kun je bijvoorbeeld wel verschillen objectieven (lenzen) gebruiken. Bovendien is de kwaliteit iets beter. De camera is nog steeds klein en makkelijk mee op reis te nemen. Spiegelreflexcamera's zijn het grootst van alle cameratypes maar heeft ook de meeste mogelijkheden. Het verschil met een spiegelreflexcamera is letterlijk dat laatstgenoemde een spiegel heeft. Hiermee komt er meer licht binnen en wordt het object dat je wilt fotograferen makkelijker scherp. Daarbij waren spiegelreflexcamera ook sneller met afdrukken, scherpstellen en hadden betere sensoren. Wil je je reis als een fotograaf vast leggen, dan is de laatste toch de beste optie. Persoonlijk ben ik al jaren gewend aan het gewicht en de hoeveelheid spullen die ik tijdens elke reis mee neem.

➞ Bekijk compactcamera's
➞ Zie het aanbod systeemcamera's


Lees meer: Reisfotografie tips: zó maak je de mooiste reisfoto’s

beste-camera-voor-op-reis

Dit brede strand heb ik kunnen fotograferen dankzij een groothoeklens. Door de nabewerking en het schieten in RAW formaat komen de kleuren beter naar voren

beste-reiscamera-2020

Deze foto had ik zonder zoomlens (300 mm) niet zo kunnen maken. Ook schoot ik deze in RAW waardoor ik deze heb kunnen oplichten. Wel stond de ISO te hoog waardoor er aardig wat ruis te zien is.

roadtrip-slovenie

Foto met lage sluitertijd waardoor het water niet bevriest maar blijft stromen op beeld


Beste compactcamera

Wil je de leuke momenten tijdens een reis vastleggen? Bijvoorbeeld foto's met het gezin en de omgeving? Maar hoef je niet mee te doen met de beste foto voor wildlife of landschapsfotografie? Een compactcamera is dan een prima camera. Hij is lekker licht qua gewicht en altijd makkelijk mee te nemen. Bij sommige compactcamera's kun je ook schieten in RAW.

Beste systeemcamera

Klein, lichtgewicht, verwisselbare lenzen en een goede kwaliteit foto's. Steeds meer reizigers en ook bloggers gaan overstag en gaan op pad met een systeemcamera (ook wel hybride camera). Kort uitgelegd is een systeemcamera een compactcamera met objectieven. Zo kun je dus wel gebruik maken van bijvoorbeeld een groothoeklens of een zoomlens. Het is tegenwoordig de populairste camera voor mee op reis. De beste systeemcamera's van 2020 zijn:

Beste digitale spiegelreflex camera (DSLR)

Zelf heb ik er jaren geleden voor gekozen om te fotograferen met een spiegelreflexcamera. Inmiddels zijn sommige systeemcamera's betreft kwaliteit bijna net zo goed. Een spiegelreflex hoef je niet te kiezen voor (reis)fotografie wanneer je op de automatische stand fotografeert, en alleen in JPG (dus niet in een rauw bestand). Zelf fotografeer ik al jaren met Nikon, maar Canon is minstens net zo goed.


Dit is voor mij beste camera voor reisfotografie (met lenzen)

Nikon D5600

Welke camera neem ik zelf mee op reis? Sinds kort schiet ik foto's met een Nikon D5600. Hiervoor had ik de Nikon D5100, een van zijn voorgangers. Mijn oude camera kon niet 'communiceren' met bijvoorbeeld een groothoeklens, een van de redenen dat ik een nieuwe body heb aangeschaft. Het is niet de zwaarste camera, maar ook zeker niet de lichtste. Ik kan hem bijvoorbeeld niet om mijn nek laten hangen, dus ik heb 'm vrijwel altijd in mijn hand. Wat ik fijn vind aan de D5600 is dat deze een draaibaar scherm heeft. Zo kan ik ook vanaf onmogelijke posities foto's maken. Daarbij ben ik blij met de kwaliteit (de scherpte en je kunt de ISO waarde hoog zetten). Over het algemeen is het gewoonweg een goede allround camera. Extra functies zijn de ingebouwde GPS functie en Wi-Fi. In principe is de body van een camera overigens niet het allerbelangrijkste voor je foto's. Deze camera is een prima camera voor de starter als de wat gevorderde fotograaf. Wat mij betreft een ideale reiscamera. De prijzen liggen rond de 500 euro.

Mijn drie lenzen voor reisfotografie (objectieven)

Zoomlens 300 mm - voor het fotograferen van bijvoorbeeld dieren

De Nikon AF-P DX 70-300mm f is een zoomlens. Deze gebruik ik het minst tijdens mijn reis, en toch is een van de belangrijkste. Waarom? Met een zoomlens haal je voorwerpen van ver af dichtbij. Vooral met het fotograferen van dieren is deze lens een must. Het is niet de allergrootste lens (zoomlenzen zijn vaak enorme toeters) waardoor deze prima mee te nemen is. Deze lens neem ik alleen mee als ik weet dat ik dieren van dichtbij kan fotograferen. Het is voor mij een 'natuur lens', tijdens een stedentrip blijft deze meestal thuis. In Gambia, Costa Rica en in Noorwegen kon ik echt niet zonder.

Groothoeklens - voor landschapsfoto's (en interieur)

Sinds ik ben gaan fotograferen met een groothoeklens kan ik niet meer zonder. Met een groothoeklens leg je meer vast dan dat je met je eigen oog kunt zien. De lens is ideaal voor landschappen omdat je het totaalplaatje in beeld krijgt. De Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED is een medium groothoek lens met een groot maximaal diafragma. De minimale scherpstelafstand van de lens is 25 centimeter. Groothoeklenzen kunnen erg duur zijn en ik vond dit een mooie middelmaat. Fotografeer je ook graag interieur? Ook dan is dit de perfecte lens. Op zoek naar een camera voor een stedentrip? Deze lens is er zeer geschikt voor.

Standaard lens - voor alle reizen en stedentrips

Mijn standaardlens is niet de lens die je vaak bij een body geleverd krijgt. Meestal krijg je een 18-55mm lens. Zelf heb ik lens die verder kan inzoomen (18 naar 105 mm). Hierdoor is het een fijne allround lens. Landschappen of details, het meeste krijg je allemaal mooi op beeld. Ook tijdens een stedentrip is deze ideaal.

Daarnaast heb ik nog een 50mm lens. Deze heeft een vast brandpunt waardoor je zelf meer moet bewegen om het juiste beeld te krijgen. Deze lens is met name geschikt voor foodfotografie, portretten en in wat donkere situaties.


Overige camera spullen en accessoires voor mee op reis

Foto's opslaan

Met alleen een camera en een aantal lenzen ben je er nog niet. Mijn foto's sla ik zoals gezegd op als RAW bestanden. Dit zijn onbewerkte bestanden en vele male groter dan JPG. Tevens maak ik veel foto's en video's, vandaar dat ik meerdere SD-kaartjes mee neem die veel GB kunnen hebben. Je kunt er voor kiezen bijvoorbeeld 64 GB te nemen, maar ik wissel liever vaker van kaartjes. Stel dat er iets kapot gaat, dan ben je niet álles kwijt. Ik gebruik meestal SD kaartjes van 32 GB.

Oplader en extra batterij

Hoewel mijn batterij altijd lang mee gaat en ik vrijwel altijd kan opladen neem ik toch een extra batterij mee. Wanneer je veel filmt gaat de batterij sneller leeg dus dan heb je sowieso een extra batterij nodig. Misschien ga je wel een paar dagen kamperen en heb je geen stroom, dan is een extra (opgeladen batterij) natuurlijk een uitkomst.

Statieven

Mijn voornemen is om vaker een statief te gebruiken op reis. Een statief is handig wanneer je beweging wilt fotograferen. Denk hierbij aan stromend water of het verkeer in een stad. Het is belangrijk dat je camera stil staat en vanuit de losse hand lukt dat nooit helemaal. Zelf heb ik een monopod en een kleine tripod die makkelijk mee te nemen is op reis. Ook wanneer het wat donker is, bijvoorbeeld wanneer je het noorderlicht wilt fotograferen, is een statief een een must. Om het noorderlicht te fotograferen heb je in elk geval een goede reiscamera nodig.

Camera tas

Al deze spullen wil ik zorgvuldig opbergen en het is praktisch om alles bij elkaar te hebben. Vandaar dat ik een cameratas gebruik. Voor mijn body heb ik ook een kleine reistas, want het is wel zo handig om deze altijd bij de hand te hebben (en zoals ik zei, op reis gebruik ik m'n camera vaak!). Hoe gaat je reiscamera ook is, het is natuurlijk belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan.

➞ Wat te doen met je reisfoto's?