Van Portugees, Indisch tot aan oer-Hollands en Mexicaans. In Amsterdam vind je talloze tapas restaurants, soms zie je door de bomen het bos haast niet meer. Waar vind je de lekkerste Spaanse hapjes Amsterdam? Of in dit geval tapas in de Jordaan? Wil je binnenkort ook tapas in de Jordaan eten? Check dan deze drie restaurants.

Tapas in Amsterdam


Een tijdje geleden in Valencia at ik me rond aan de heerlijke tapas die veel in het land worden gegeten. Maar wat is een Tapa nou precies? Het zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan en hoort bij de Spaanse cultuur. De tapas zijn onlosmakelijk verbonden met de Spaanse manier van leven en worden in heel Spanje in bars en cafe’s geserveerd. Het verhaal gaat dat je van alleen wijn drinken vrij snel dronken wordt en dus bedacht een koning dat er altijd iets te eten bij geserveerd moest worden. De tapa werd zo geboren.

De volgende drie tapas restaurants zijn allemaal totaal verschillend van elkaar. Zo zit er een modern restaurant bij en een klassiek restaurant waar je bijvoorbeeld ook Flamengo lessen kunt volgen…

Moderne en internationale tapa’s bij Pikoteo

Mijn eerste tapa stop is bij restaurant Pikoteo op de Houtmankade, op zo’n 10 minuten met de bus vanaf het Centraal station. Pikoteo is alles wat je níet verwacht bij een tapasrestaurant. De chefkok is geboren en getogen in Madrid, maar heeft op vele andere plekken over de wereld gewoond. Van Oostenrijk, China, Frankrijk, Indonesië, Duitsland en tot slot voor de liefde naar Amsterdam. En tot 34-jarige leeftijd was de huidige chefkok een marketingman. Hij gooide het roer om en werd na ervaring bij De Librije en Hugo’s Bar& Kirchen chef bij Pikoteo. De gerechten zijn geïnspireerd optraditionele bars in Spanje maar hebben een knipoog naar de drukke streetfood markten in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Shared dining is hier aan de orde van de dag en dat in een bijzonder sfeervolle ruimte.

tapas-in-de-jordaan

Adres: Houtmankade 9, 1013 MP

Bar Boca’s, tapas en broodjes

Boca’s kende ik al wat langer. Ik had er een keer een fijne lunch, toen op het terras, met een vriendin. Boca’s heeft twee locaties in Amsterdam en een locatie in Rotterdam. Voor veel Amsterdammers is dit een hippe plek voor een borrel die de hele dag kan duren. Op de kaart staan voornamelijk kleine broodjes, de Boca’s (verbastering van het Spaanse woord bocadillo). Je kunt kiezen uit diverse plateaus (klein, middel en groot) waarvan vlees, vis, kaas, vega, zoet en een mix.  De plateaus verschijnen later op de dag, de culinaire broodjes, soepen en salades eet je de hele dag.

Adres: Westerstraat 30, 1015 MK Amsterdam

tapas-in-de-jordaan

Duenda, het oudste tapasrestaurant van Amsterdam

Al meer dan 22 jaar een begrip in Amsterdam voor tapas in de Jordaan is Duenda, dat waarschijnlijk het oudste tapasrestaurant van heel Amsterdam is. Ondanks vele veranderingen door de jaren heen is het nog steeds een authentiek restaurant gebleven. Zo een die je in Spanje ziet. Zo een met Spaanse tegels en waar je Flamengo danslessen kunt volgen. Wanneer je binnen loopt komt de knoflookgeur je te gemoed komt en golft de Sardana, Spaanse volksmuziek, in je oren. Op de kaart staan overheerlijke gerechten als: croquetas, tostadas, Almejas a la Marina en tortilla.

Adres: Lindengracht 62, 1015 KJ Amsterdam

tapas-in-de-jordaan