De prachtige Toscaanse stad Lucca is het ideale decor voor een romantische get-away of stedentrip van een of twee dagen. Tijdens mijn rondreis door Toscane was dit een van mijn favoriete plekken. De stad is klein genoeg om leuk te blijven en groot genoeg om je uren te vermaken. Ga je binnenkort naar Italië en ook die kant op? Dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden voor Lucca.

Tips en bezienswaardigheden voor Lucca

Al vroeg in de geschiedenis was Lucca een belangrijke plek voor de Romeinen. De stad werd destijds bezocht door onder andere Julius Ceasar en Pompeius. Wat later, in de Middeleeuwen, werd de stad vaak aangedaan tijdens Pelgrimstochten en was Lucca een grote handelsstad. Ook vandaag de dag is de stad een openlucht theater met veel historische bezienswaardigheden & monumenten. Maar shoppen en lekker eten kun je er minstens net zo goed. De charme van Lucca is volgens mij niet per se de monumenten als Duomo di San Martino en San Michele in Foro, maar juist het fijne, op en top Italiaanse sfeer die in de straatjes van dit stadje heerst.

Bijzonder overnachten in de buurt van Lucca
➞ Huur een auto in Florence


Hoe kom je in Lucca?

Lucca ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf de luchthaven Pisa. Met de auto rijd je landinwaarts en dan ben je er zo. Lucca is een vestigingsstad en daardoor omringt door muren. Tip: Je huurauto kun je dan ook het beste buiten de stad neer zetten (betaald parkeren) en lopend het centrum in gaan.

tips-en-bezienswaardigheden-voor-lucca

Piazza dell’Anfiteatro

Dit schelpvormige plein behoort tot de mooiste plekjes van Lucca. Het mag er dan drukker zijn dan in de rest van de stad, dat heeft een reden. De geelkleurrige huizen van verschillende grootte, samen met de vele terrasjes, maken het plein tot een van de mooiste ooit. Een bizar detail: het Piazza dell’Anfiteatro waar nu veel terrasjes zitten, was in de tweede eeuw een arena, met eromheen tribunes en eronder kamertjes voor de gladiatoren en kooien voor de wilde dieren. De pastelkleurige huizen die het plein nu omringen, zijn gebouwd op de plek waar zich ooit de tribunes bevonden.

Torre Guinigi

Spoiler: Heel Italië staat vol Torens. Mooie torens welliswaar maar toch, je ziet ze veel. Toch is Torre Guinigi mijn persoonlijk favoriet. De toren stijgt 44 meter boven Lucca uit met bovenaan een daktuin van eeuwenoude steeneiken. Een stuk groen op zo’n hoogte is weer eens wat anders. Daarnaast is de toren met oude rode bakstenen niet zo gepolijst en bovendien een typisch voorbeeld van de lokale Romaans-gotische architectuur. Torre Guinigi (van de familie Guinigi) is een van de weinige overgebleven torens binnen de stadsmuren van Lucca.

Fietsen over de stadsmuur

Ik zou het niet per se zou aanraden om door de binnenstad van Lucca te fietsen, al kan dat op een rustige dag prima (het centrum is namelijk grotendeels autoluw en vrijwel vlak), maar hoevaak kun je nou zeggen dat je over de oude stadsmuren van Lucca hebt gefietst? De muren zijn breed en goed begaanbaar (er is gewoon een pad) en zo zie je de omgeving op een andere manier. Vanaf de ruim 4,5 kilometer lange stadsmuren heb je steeds een ander facinerend zicht op het centrum. Wel zo nu en dan afstappen om pasta te verorberen. Een fiets huren kan onder andere bij het Tourist Center op het stationsplein buiten de stadsmuur.

IJs en pizza en wijn

Het moet toch nog even extra genoemd worden. Lucca kun je gewoonweg niet verlaten zonder je hier tonnetje rond te eten. Toen ik er begin oktober was viel ik met mijn neus in de boter vanwege het wijnfestival dat toen plaats vond. De beste wijnen uit de regio proeven in het pittoreske Lucca, kan het beter? Wel als je bedenkt dat ik ook nog eens in de zijstraatjes een ristotto van Farro (soort van Italiaanse versie van speltgraan) met aubergine en een enorme gelato at.

Overnachten in Lucca

Wil je een of twee nachten slapen in Lucca? Kies dan voor het vier-sterren hotel Alla Corte degli Angeli of de sfeervolle B&B La Gemma Di Elena. ai Santinelli is een accommodatie met zwembad op vijf kilometer van het centrum van Lucca.

Road trip Toscane

Wil je meer bezienswaardigheden in de omgeving van Lucca zien? Plan dan een road trip door Toscane. Zo kun je de wijn streek Chianti bezoeken met haar slingerende weggetjes, de fantastische Duomo van Florence, het mooie Siena en nog veel meer. Toscane is één van de mooiste regio’s is Italië en ik snap wel waarop. Nog één tip, bezoek Toscane is het voor of najaar. Dit is verreweg de beste reistijd vanwege het weer in Toscane en er zijn iets minder toeristen.

➞ Een auto huren in Italië
➞ De mooiste plekken van Italië

tips-en-bezienswaardigheden-voor-lucca

tips-en-bezienswaardigheden-voor-lucca

tips-en-bezienswaardigheden-voor-lucca