Alsof je op de maan bent beland, een maan met helder blauw water, zwart zand, waar kamelen rondlopen en waar af en toe een cactus groeit. Dat gevoel krijg je op het bijzondere Spaanse eiland Lanzarote, een van de Canarische eilanden. In dit artikel lees je de mooiste bezienswaardigheden en tips voor Lanzarote.

Tips Lanzarote


Lanzarote is het land voor de wandelaars, voor de fietsers, voor surfers. En voor de roadtripppers. Het eiland is in korte tijd goed te bekijken en met een auto kom je op alle mooie plekjes. Doordat het ten hoogte van Marokko ligt, dichtbij de evenaar, zorgt voor krachtige zonnestralen het hele jaar door. Zelf bezochten we het eiland in maart, waar het met 23 graden aangenaam vertoeven is en wat mij betreft de ideale reis periode. De Spaanse sferen zijn overal op het eiland goed voelbaar; van exotisch temperament, passie en heerlijke tapas. Hoogbouw is op het eiland verboden, kunstenaar Cesar Manrique heeft daar hoogstpersoonlijk voor gezorgd. Bezoek zijn museum en je waant je in een prachtige witte wereld, met ronde vormen en natuurlijke elementen.

- Inhoud Lanzarote tips -


 1. Een auto huren op Lanzarote

Lanzarote is een uitstekende bestemming voor een autovakantie. Het is dan ook een perfect road trip land. Zo rijd je door de vuurbergen, op slingerwegen langs de kust en je kunt stoppen op alle mooie plekken die je tegen komt. Rijden op Lanzarote is veilig en niet moeilijk. Het eiland is niet heel groot, maar reizen met een auto maakt je vakantie een stuk makkelijker. Op Lanzarote geleden dezelfde verkeersregels als op het vaste land van Spanje, maar er is veel meer verkeer. Wij hebben goede ervaring met autohuur via EasyTerra en Sunny Cars.

 2. Overnachten op Lanzarote

Op Lanzarote is geen hoogbouw toegestaan en grote flats met appartementen zul je er daarom gelukkig niet vinden. Wel zijn er op het eiland resorts te vinden, maar evengoed fijne B&B's of vakantiehuizen. Hieronder die fijne accommodaties op Lanzarote. Het is tevens een optie op een pakketreis te boeken, bijvoorbeeld via Eliza was Here, Sunweb, en TUI.

Hotelito Rural Flor de Timanfaya

accommodatie-Lanzarote

Dit mooie landhuis ligt in de bergen van Lanzarote. Het is sfeervol in lokale stijl ingericht, maar ook erg modern. De kleinschalige accommodatie bestaat uit8 slaapkamers en woonkamer, volledig uitgeruste kitchenette met een vaatwasser. Uiteraard is er buiten een zwembad. De locatie is perfect voor wandelingen in de directe omgeving.

➞ Beschikbaarheid en prijzen

Hyde Park Lane appartementen

TUI Lanzarote

Hyde Park Lane in Puerto del Carmen is zonder twijfel het neusje van de zalm onder de bungalowparken. Met witte bungalows tussen typisch Canarische bloemen en planten ben je hier meteen in vakantiesfeer. Bij het appartement zit een BBQ en er is een zwembad met SPA. Het centrum van Puerto del Carmen is op loopafstand.

➞ Beschikbaarheid en prijzen


 3. Kunstenaar Cesar Manrique

César Manrique was de grootste kunstenaar ooit op Lanzarote en hij heeft veel invloed gehad op de hedendaagse architectuur. Hij zorgde er voor dat het eiland niet uitgroeide tot een toeristisch oord met flats en hotels. Hoogbouw is op het eiland namelijk niet toegestaan. Cesar zag Lanzarote als zijn atelier en Manrique heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger gebouwd worden dan vier verdiepingen, dat zij voornamelijk wit en zeer licht van tint werden, en dat de raamkozijnen in de kleuren groen, blauw of bruin werden geverfd (stiekem werd er wel hoogbouw neergezet toen hij in Amerika zat). Hij wilde dat de natuur de grootste rol speelde in zijn werken. Dit is ook waarom zijn stijl me zo aanspreekt. Het huis van César Manrique is omgetoverd tot een museum dat je kunt bezoeken.

 4. Nationaal Park Timanfaya, de vulkanen van Lanzarote

In het zuidwesten van het eiland ligt het ruigste deel van het eiland: Parque National de Timanfaya. Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft er zo’n enorme reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden op Lanzarote dat er toen elf dorpen verzwolgen zijn. En nog steeds staat de grond op sommige plekken nog letterlijk in vuur en vlam. Het Timanfaya park is een gebied waar de kraters en lavavelden te zien zijn en waar de grond nog gloeiend heet kan zijn. Tijdens een bezoek aan dit park kun je zelf boven de grond barbecuen. Spectaculaire beelden, zwarte vergezichten, donkere lavagangen en mysterieuze ondergrondse meren zijn de overgebleven sporen van de uitbarstingen. Iedere dag kun je tegen een entreeprijs tussen 9 en 17 uur het nationale park bezoeken. Je kunt met eigen auto doorrijden tot aan de grote parkeerplaats bij restaurant El Diablo. Van daaruit mag je niet zelf verder het park inrijden, maar wordt je verder vervoerd met een bus. Je kunt ook een dagtour door het Timanfaya National Park-gebied boeken.

tips-lanzarote-zien-en-doen

tips-lanzarote-zien-en-doen

5. Bezoek de steden Teguise en Arrecife

Teguise heeft een rijke historie: de plaats stamt uit het begin van de vijftiende eeuw en was tot 1852 hoofdstad van Lanzarote. Het centrum van Teguise bestaat vooral uit gebouwen die stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw maar nog goed bewaard zijn gebleven. Witgekalkte gebouwen afgewisseld met cactussen. Behalve mooie gebouwen bewonderen zoals Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe en het Palacio Spínola, kun je in Teguise ook prima winkelen (vooral de bekende zondagmarkt). De hoofdstad Arrecife is een sprookje, met Afrikaanse invloeden. Vol kleuren, vissersbootjes en gastvrije mensen. Zowel op cultureel, sociaal, politiek als economisch gebied is Arrecife ook de belangrijkste stad van Lanzarote, mede dankzij de aanwezigheid van een haven.

 6. Kikkergroene meer Lago Verde

Hoe bijzonder is een felgroen meer op een zwart en rood eiland, naast de azuurblauwe zee? Op enkele honderden meters van het dorp El Golfo ligt Lago Verde. Het meer is ontstaan in een oude krater waardoor er nu nog steeds water ondergronds aangevoerd wordt. De algen zorgen ervoor dat het water de aparte kleur krijgt. De combinatie van het zwarte zand, de azulblauwe zee en bruinrode zandrotsen zijn uitzonderlijk. Waar het El Golfo meer ligt komen de meest felle kleuren ineens zo dichtbij elkaar dat je drie keer moet kijken voordat je het geloofd. Echt, sla deze plek van het eiland al absoluut niet over! Ik vond dit één van de beste tips voor Lanzarote die ik zelf kreeg.

7. Albinokrabbetjes in de Blue lagoon van Jameos del Agua

Deze bezienswaardigheid behoort tot de mooiste plekjes van Lanzarote. De meeste grotten zijn donker, stil, levenloos en kil. Jameos del Agu is verre van dat. Als gevolg van de vele lavastromen zijn er ondergrondse grotten ontstaan waarvan een aantal met water. Het meeste heldere water dat ik ooit gezien heb. De albinokrabbetjes in het water doen het lijken alsof je naar de sterren kijkt. De witte krabbetjes leven normaalgesproken alleen 1000 meter onder de aarde maar maken nu het geheel tot een sprookjesachtig tafereel. Naast de grot ligt een palmentuin met een kunstmatig meer en een museum gewijd aan de vulkanen. Bovendien biedt een auditorium, gebouwd in de grot zelf en dat profiteert van het geluid van de vulkanische grot, allerlei soorten concerten en evenementen in een uniek landschap. Het ondergrondse meer is omgeven door een groene oase aan de hand van Cesar Manrique. Je kunt hier een dagtrip boeken.

tips-lanzarote-zien-en-doen

 8. Mirador Del Rio, voor een panoramisch uitzicht over Graciosa

Mirador del Rio is 1 van de 7 attracties die gemaakt is door de op het eiland geboren kunstenaar Cesár Manrique. De woongrot ligt op het noordelijkste puntje van Lanzarote, aan de rand van een 400 meter hoge afgrond. Het panorama vanuit het Miradol del Rio is schitterend en het uitzichtpunt laat zien dan Lanzarote een zusje heeft: het onbewoonde eiland Graciosa. Zeker een must om te doen op Lanzarote.

 9. De mooiste stranden op Lanzarote

Een hele fijne vakantie tip: bezoek ook de stranden op Lanzarote. Op Lanzarote zijn maar weinig witte Bounty stranden te vinden. Zwarte stranden daarentegen vind je er wél veel. Vanwege het vulkanische landschap heeft het zand een andere kleur dan dat we gewend zijn. Het ligt overigens net zo lekker, maar op de heetste dagen wordt het zand alleen ook nog heter. De mooiste stranden van Lanzarote? Playa de Famara, Bajo de los Sables, Playa Flamingo, Playas del Papagyo en Playa Blanca. Het meest toeristische strand ligt aan vissersdorp Puerto del Carmen, over het algemeen liggen de druksbezochte stranden aan de zuidkust. De Papayago stranden zijn het beste dat Lanzarote te bieden heeft. Ze liggen een stukje ten oosten van Playa Blanca en vormen een beschermd natuurgebied.

 10. La Geria wijngebied

De wijngaarden op Lanzarote zien er uit zoals je ze nog nooit eerder gezien hebt. Het is daarom extra leuk om hier een wijntour te doen. Door het droge en vooral winderige klimaat op het eiland is er een speciale techniek nodig om te zorgen dat de druiven genoeg water krijgen en niet omwaaien. Er worden daarom een soort ronde muurtjes gebouwd van picon stenen (kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben goed vocht vast te kunnen houden) om de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien tegen te houden. De druiventakken worden in kuilen gezet zodat het water daar naar toe stroomt. De wijn die uiteindelijk gemaakt wordt is La Geria en is fruitige zoete witte wijn.

➞ Tips auto huren en rijden op Lanzarote
➞ Wat te doen op La Palma?

tips-lanzarote