Tijdens een wintersportvakantie mag een stevige, warme maaltijd niet ontbreken. Ook thuis kun je genieten van een goede Kaiserschmarren of Apflestrudel. Veel typische wintersportgerechten kun je in de winkel kopen of beter nog, zelf maken!

Typische wintersportgerechten


Wat mij betreft kan een goede Kaiserschmarren of Knödel niet ontbreken tijdens een wintersportvakantie. Ook ben ik groot fan van raclette of kaasfondue. Vlees laat ik aan me voorbij gaan maar de zoete gerechten eet ik maar al te graag! Deze vijf wintersport gerechten komen uit Oostenrijk en zijn ook nog eens vegetarisch.


Kaiserschmarren

Mijn favoriete wintersportgerecht, of eigenlijk meer een zoete hap is Kaiserschmarren. En het is ook nog eens makkelijk zelf te maken! Dit traditionele gerecht uit Tirol wordt sinds jaar en dag gemaakt van lokale producten zoals eieren van de boer om de hoek. Het gerecht kun je binnen een half uur al op tafel zetten. De geur zal in elk geval je hele keuken lekker doen ruiken! Wat je nodig hebt voor 4 porties is: 3 eetlepels bloem, vanillesuiker, 300 ml melk. 3 eieren, boter, scheut rum, rozijnen, een eetlepel suiker en snufje zout. Er bovenop kun je nog (pruimen)jam of appelmoes doen en poedersuiker strooien. Van de bloem, vanilliesuiker, de melk en het zout maak je een deeg. Hier voeg je de eieren en de rum ook aan toe. Smelt de boter in een pan en giet en deeg erin. Naar keuze kun je de rozijnen er op leggen. Bak de pannekoek op laag vuur met deksel en keer om wanneer de onderkant bruin is. Snijd de Kaiserschmarren in stukken en voeg nog wat extra boter toe. Schep de stukjes om en bak nog een paar minuutjes. De Kaiserschmarren is klaar!

Käsespätzle

Een hartig en stevig gerecht met heel veel kaas is Käsespätzle. Dit is een pastagerecht uit Oostenrijk komt, maar ook in andere landen wordt geserveerd. Eigenlijk is het een kinderlijk eenvoudig gerecht, maar smaakt oh zo lekker. Zeker na een koude dag in de sneeuw. De pasta heeft een speciale vorm en wordt Spätzle genoemd. Je kunt een speciale Spätzlerasp online bestellen of een andere vorm maken. De pasta maak je met bloem, nootmuskaat, eieren, heel klein beetje kurkuma, wat olie, bruisend water, zout en peper. De pasta kook je eerst waarna je het nog bakt met de kaas en eventueel ui en knoflook. Bij het serveren kun je extra kaas doen, gebakken ui en een salade voor erbij.

➞ Bekijk het recept voor Hugo, de cocktail uit Zuid-Tirol
➞ Bekijk wintersport vakanties van Sunweb

typische-wintersportgerechten

eten-op-wintersport

Apfelstrudel

Een van de bekendste gerechten voor op de pistes (maar ook goddelijk op andere plekken) is de Apfelstrudel. Apfelstrudel is gebak dat ook veel gegeten wordt in Wenen. Het is lekker bij de koffie of als dessert. Je kunt het heel klein beetje vergelijken met onze appeltaart en dat komt natuurlijke door de appels die er in zitten. De Apfelstrudel wordt verder gemaakt van bladerdeeg, suiker, kaneel, rozijnen en ei. Zelf vind ik lekker als er ook noten in zitten! Het gebak wordt geserveerd met poedersuiker of vanillesaus. Het hele recept kun je hier lezen.

Hartige Knödels

Een wintersport Oostenrijk is niet compleet zonder knödel. Want behalve de zoete, gevulde germknödel zijn er ook hartige varianten van dit gerecht. Deze deegballetjes worden ook wel dumpings genoemd en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn niet gevuld maar het deeg bestaan uit verschillende ingrediënten.  Tijdens een wintersportreis had ik eens een heel knödel menu. Vooraf soep met knödel, hoofdgerecht knödel en als dessert zoete knödel. Je kunt ze vullen met bijvoorbeeld truffel, pompoen, spinazie en vlees. Nadat ze worden gestroomd worden ze soms ook gebakken of gefrituurd. Dit recept is met vlees maar er zijn dus ook vegetarische dumpings.

eten-in-Wenen

wintersportgerechten

Apfelstrudel-wintersport