Een van de hoogtepunten tijdens mijn road trip door Andalusië was een bijzondere wandeling tussen diepe kloven: de Caminito Del Rey. Ik had online al tickets voor het wandelpad gezien, maar zag pas later dat dit pad een van de gevaarlijkste wandelroutes van Spanje was. Dat was even slikken, gelukkig is het pad nu honderd procent veilig en absoluut een aanrader om een keer te doen. Ik had van te voren niet verwacht zulke spectaculaire landschappen te zien in Spanje. De Caminito Del Rey bewandelen is wat mij betreft een hoogtepunt tijdens een vakantie. Lees hier wat je van de route kunt verwachten en ik deel praktische tips voor een bezoek aan het wandelpad Caminito Del Rey.

Wandelpad Caminito Del Rey: het Koningspad


De Caminito Del Rey is een wandelpad welke voor 1905 werd gebouwd, voornamelijk voor transport van goederen. Het was een mooie maar levensgevaarlijke route, ook wel bekend als het Koningspad. Erg smal en erg hoog. Tegenwoordig is er een nieuw pad, gevaarlijk is het dus niet meer, mooi zeer zeker wel. De Caminito Del Rey wandeling loopt door een enorme zandkleurrige kloof: de Desfiladero de los Gaitanes-kloof. Tijdens de wandeling zul je je door alle prachtige uitzichten zeker niet vervelen.

De directe omgeving in Andalusië is hier tevens fenomenaal mooi. Ga je vanaf Malaga richting het noorden dan zul je veel bergen, haarspeltbochten en witte dorpjes tegenkomen. Maar behalve dat vind je er ook bossen met unieke vegetatie en meren waarbij het fel blauwe prachtig afsteekt bij het vaak dorre landschap. Echt een aanrader om hier een dag of meer te spenderen.


INHOUD

Informatie over de Caminito Del Rey

De route werd vroeger gebruikt als snellere route voor personeel en goederen. Maar ondanks dat dit de kortste route is, was het tevens een gevaarlijke. Het pad ligt namelijk erg hoog en is niet breed. De Caminito Del Rey is van oorsprong dus niet gebouwd als toeristische attractie. Inmiddels is de wandelroute wel geschikt voor wandelaars.

De omgeving van de Caminito Del Rey - El Chorro Gorgeo - behoort tot de mooiste plekken van Europa. Je vindt er gigantische kliffen van wel 400 meter hoog langs een lengte van 3 kilometer. El Chorro betekent de stroom, vernoemd naar het water dat door de kloof stroomt. De wandeling is absoluut niet saai vanwege de hoogte. Tussen de kloof loopt een brug waarbij je metersdiep loodrecht naar beneden kijkt. Ook zonder hoogtevrees krijg je er knikkende knieën van.

Het wandelpad Caminito Del Rey is in totaal 7,5 kilometer lang (inclusief aanlooproutes) door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. Voordat je de echt bij de ingang bent - waar je je kaartje laat zien en waar je een helm krijgt - moet je eerst nog een half uur wandelen door het bos. De wandelroute gaat een kant op en je kunt dus geen rondje lopen. Aan het eind staan er shuttlebussen die je weer het beginpunt brengen. Je betaald hiervoor ongeveer 2 euro extra. Onderweg zijn er geen stops, dus ik zou zelf wat water en eventueel wat eten meenemen. De entree is 10 euro.

Is het wandelpad nog steeds de gevaarlijkste wandelroute ter wereld??

De Caminito del Rey was vroeger een van de meest gevaarlijke wandelingen ter wereld, maar recentelijk is deze opgeknapt en is nu 100% veilig. Het pad werd ooit aangelegd (geopend in 1905) voor het transport van goederen en personeel voor de bouw van energiecentrales. Deze weg was een stuk korter, maar ook gevaarlijk. De hoge en smalle route zonder hekken was al niet het meest veilig, en raakte nadat het niet meer gebruikt werd ook nog eens enorm in verval. Het was een geliefde route bij wandelaars maar in 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route te sluiten. In 2006 werd besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Boven het oude pad is een nieuw, veilig pad gemaakt. Gelukkig maar, want de route is bijzonder fraai. Terwijl je door de kloof bij Malaga wandelt blijf je je verbazen over de bizarre schoonheid ervan.

Huur een auto via Sunny Cars
 Bekijk accommodaties in de buurt van de Caminito Del Rey

wandelpad-caminito-del-rey

hike-spanje

Kun je de Caminito del Rey lopen met hoogtevrees?

Heb je erge last van hoogtevrees? Dan is het eerste officiële stuk misschien geen aanrader om te lopen. Dit stuk gaat door de kloof en het hoogteverschil is hier het grootst. Wanneer je dit gehad hebt is de route een stuk minder spannend. Je loopt dan over een natuurlijk wandelpad zonder steile afgronden.

Is de route geschikt voor elke type wandelaar?

De wandelroute bestaat uit een deel verharde aarde (het eerste stuk door het bos) en een pad van stevige, houten planken. Het is voor de meeste mensen daarom goed te belopen. Voor rolstoelgebruikers is het helaas niet toegankelijk vanwege de trappen op het einde van de route. Met een basisconditie kun je deze route prima lopen. Wandelschoenen zijn niet verplicht maar wel handig. Gymen zijn een optie, maar slippers of sandalen zijn in elk geval verboden. Het is een route die één kant op gaat.

Heb je een gids nodig?

Je kunt er voor kiezen om de Caminito del Rey wandeling te doen met een gids. Deze kan je meer vertellen over het verhaal achter de route. Maar in principe heb je geen gids nodig om deze route te doen. Je kunt het ook prima alleen doen. Er zijn niet veel informatie borden, alleen bij de ingang, en je zult er ook niet verdwalen. Een tour met gids duurt ongeveer 3,5 uur.

Bestel tickets voor de Caminito del Rey

Tickets voor de Caminito Del Rey kun je het best van te voren reserveren, het is er vrijwel het hele jaar druk en er kunnen maar een bepaald aantal mensen tegelijk de kloof bewandelen. Je kunt via de officiele website kaartjes bestellen en downloaden, om op je mobiel mee te nemen of eventueel uit te printen. De entree prijs voor de Caminito Del Rey wandeling is 10 euro per persoon. Je krijgt bij de ingang tevens een helm (en een netje voor daaronder voor de hygiene) welke je verplicht moet dragen.

Hoe kom je er?

Je kunt je navigatie het best instellen op het adres van de Caminito Del Rey: Barriada Conde de Guadalhorce, s/n, 29550 Ardales, Málaga. De auto kun je niet helemaal voor de deur parkeren, en je moet eerst een stuk wandelen voordat je echt bij de ingang komt. De Caminito del Rey wordt al ver van te voren langs de weg aangegeven met borden, als je uitkomt bij restaurant Kiosko dan zit je goed. De auto zet je neer bij restaurant El Kiosko. Hier stoppen ook de touringscars en je auto hier parkeren is gratis. Vanaf deze plek zijn er twee routes die naar het echte beginpunt van de Caminito Del Rey. Dit kan via  de zogenaamde Sendero del Gaitanejo over een vrij smal dalend bospad (2,7 km) of een snellere en kortere weg (1,5 km) welke wat minder spectaculair is.

Extra praktische informatie

Tijdens de route onderweg zijn er geen faciliteiten zoals sanitair en plekken om te eten. Er zijn wel prullebanken en wat bankjes onderweg dus een water mee en wat eten is zeker iets wat je kunt doen. Op de plek waar je je auto parkeert zijn  de laatste mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Aan het eind van de route vind je weer een restaurant.

Route road trip Andalusië
 Lees ook: zes mooie autoroutes door Spanje

malaga-wandelroute

koningspad-andalusie

caminito-del-rey

caminito-del-rey-malaga

wandeling-caminito-del-rey

kloof-malaga