De afgelopen tijd verschenen er heel wat artikelen over ons Nederland op Le Blog. Ik ga er regelmatig op uit in het kikkerlandje en waarom ook niet? Tijdens mijn weekend door Flevoland werd ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: Nederland is mooi. Dieren spotten is een van mijn lievelingshobby’s en daarom werd de Oostvaardersplassen een van mijn lievelingsplekken. Een safari in de Oostvaardersplassen kan ik echt iedereen aanraden.

Op safari in de Oostvaardersplassen

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen ligt zo’n beetje in mijn achtertuin en het gebied is mij dus niet onbekend. Je kunt het zien vanaf de dijk langs het IJsselmeer naar Lelystad en ik ging er wel eens heen om de broedende zeearend (uniek!) te spotten. Tot op heden is dát nog niet gelukt (inmiddels hebben ze ook hun vleugels uit geslagen). Wel zag ik tijdens de safari in de Oostvaardersplassen een tal van andere beestachtigen.

De plek van de Oostvaardersplassen zou oorspronkelijk bebouwd gaan worden. Gelukkig is dat op het laatste moment niet door gegaan. Doordat er langs niks mee gedaan werd schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Het gebied  is ingepolderd. Het ligt daardoor 5 meter onder zeeniveau en het is er vooral heel nat. Vandaar dat vogels zich hier enorm thuis voelen. Zo’n 30 vogelsoorten zijn hier (gedeeltelijk) gevestigd; van de bekende grauwe gans tot zeldzame vogels als de roerdomp. Edelherten, Konikpaarden, Heckrunderen en reeën zijn de bekende grazers van de Oostvaardersplassen. In heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt.

Lees ook: leuke uitstapjes in Flevoland

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

Op foto excursie met de boswachter

Speciaal voor de safari in de Oostvaardersplassen heb ik mijn regenlaarzen aangetrokken (vers gekocht zelfs) en vinden de regenwolken het mooi geweest; tijd voor de zon. De typisch Hollandse schapenwolkjes maken het natuurplaatje compleet. Tijdens een fotosafari stap je samen met de boswachter in een landcruizer. Hij vertelt je alles over het gebied en weet precies waar alle dieren kunnen zijn en je krijgt volop tijd om deze op de foto te zetten (onze boswachter was zelf nog het meest fanatiek) én je komt op plekken waar andere mensen niet komen. En zoals de foto’s hieronder laten zien, is zo’n safari in eigen land 100% de moeite waard!

Praktische informatie

Buitencentrum Oostvaardersplassen bevind zich op Kitsweg 1 8218 AA in Lelystad. De data voor komende safari’s zijn: 09-09-2016, 16-09-2016 en 23-09-2016. Een safari is van 09:00 tot 12:00 en kost € 75.00. Daarbij krijg je een kop thee/koffie met een koekje op een fantastische plek. Neem wel zelf je verrekijker en camera (met telelens!) mee! Check hier de website.

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

4 thoughts on “Flevoland: Op safari in de Oostvaardersplassen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.