Tijdens een weekendje weg in Flevoland werd ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: Nederland is mooi. Een van de mooiste plekken in de jongste provincie van Nederland is de Oostvaardersplassen. Dit is een natuurgebied waar een aantal bijzondere dieren leven, bijvoorbeeld vogels en paarden. De Oostvaardersplassen bezoeken is een aanrader voor natuurliefhebbers en wandelaars.

De Oostvaardersplassen bezoeken


De Oostvaardersplassen zijn onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Je vindt het in Flevoland en is een samenvoeging van meerdere natuurplekken: de Lepelaarplassen, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. De Oostvaardersplassen kun je via twee ingangen bezoeken, en je kunt er voor kiezen zelf het gebied te bewandelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook op excursie. Een safari in de Oostvaardersplassen kan ik echt iedereen aanraden. Bij het natuurgebied zit een bezoekerscentrum, maar ook een paviljoen waar je kunt eten.

Inhoud van dit artikel


De Oostvaardersplassen

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen ligt in de Flevopolder, tussen Almere en Lelystad. Je kunt het zien vanaf de dijk langs het IJsselmeer naar Lelystad en ook vanuit de trein naar Lelystad (en andersom uiteraard). De plek zou oorspronkelijk bebouwd gaan worden. Gelukkig is dat op het laatste moment niet door gegaan. Doordat er langs niks mee gedaan werd schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Het gebied is ingepolderd en ligt daardoor 5 meter onder zeeniveau. Het is er dan ook vooral heel nat. Vandaar dat vogels zich hier enorm thuis voelen. Zo'n 30 vogelsoorten zijn hier (gedeeltelijk) gevestigd; van de bekende grauwe gans tot zeldzame vogels als de roerdomp. Edelherten, Konikpaarden, Heckrunderen en reeën zijn de bekende grazers van de Oostvaardersplassen. In heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt.

➞ De leukste dingen om te doen in Flevoland
➞ Toffe outdoor activiteiten in Nederland

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

Het bezoekerscentrum / buitencentrum

De Oostvaardersplassen kun je op twee plekken betreden. Het buitencentrum ligt aan de kant van Lelystad (Kitsweg 1). Deze plek is het startpunt voor talloze wandel en fietsroutes door het natuurgebied. In het bezoekerscentrum zit een informatiebalie, winkel en horeca. Vanaf het terras heb je uitzicht over de Oostvaardersplassen. Je kunt hier ook excursies doen en er is zelfs een filmzaal. De grote grazers kun je vanaf hier snel zien.

Paviljoen de Oostvaarders

Paviljoen de Oostvaarders is een restaurant op een mooie locatie langs het natuurgebied in Almere (Oostvaardersbosplaats 1). Terwijl je langs het water zit kun je genieten van een kop koffie, lunch of borrel. En dat terwijl de vogels langs vliegen. De Oostvaarders high tea is inmiddels wereldberoemd in Flevoland en zeker een aanrader. Elke zondag kun je ontbijten bij Paviljoen de Oostvaarders.

Wandelen door de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen bezoek je met name om de natuur te leren kennen. Dit kan zowel fietsend als te voet. Er zijn talloze wandelroutes door de Oostvaardersplassen. Zowel korte van een kilometer als een wandelroute van 10 kilometer. Er is bijvoorbeeld een familie wandelroute van 4 kilometer door het Kotterbos, maar ook gaat er een wandelpad door het moerasgebied. Verder is er een mountainbike route en fietsroute van 35 kilometer.

Natuur belevingscentrum

Naast Paviljoen de Oostvaarders ligt ook het Natuurbelevingcentrum in Almere Buiten (Oostvaardersbosplaats 1). Het belevingscentrum zit in een opvallend gebouw en is niet te missen. Binnen leer je alles over het natuurgebied en de dieren die er leven. Elk weekend is er een speciaal programma zoals workshops en presentaties voor zowel jong als oud. Ook zijn er hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig aan wie je vragen kunt stellen. Boven in het gebouw heb je uitzicht over de Oostvaardersplassen. Met een telescoop of verrekijker kun je de dieren vaak al spotten.

Excursies

De Oostvaardersplassen bezoeken kan ten alle tijden. Vrijwel het hele jaar door zijn er tevens excursies te doen waarbij je dieper het gebied in gaat. Zo kun je met een ecokar op plekken komen waar je anders niet komt. Doe een excursie in de bronstijd en zie de indrukwekkende edelherten, maak een kruidenwandeling, of zie de vogels ontwaken bij zonsondergang. Bekijk hier de actuele excursie data en prijzen.

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

op-safari-in-de-oostvaardersplassen