Denk je bij een bestemming als Tenerife niet meteen aan fijn? Think again! Het Canarische eiland kent heel wat zonuren en goede (vulkan) grond om wijnstokken te laten groeien. Tijdens een vakantie is het zeker leuk om een wijnproeverij te doen, wijnhuizen te bezoeken en meer te leren over de lokale wijn. Tenerife telt bijvoorbeeld al 5 verschillende wijnstreken, en er wordt zoveel witte als rode wijn geproduceerd. Genoeg redenen om een bodega binnen te stappen om de lekkerste wijnen van Tenerife uit te proberen.

Wijnproeverij op Tenerife

Bij deze 5 wijnhuizen proef je de lekkerste wijn van Tenerife


Als Shakespeare je wijn opneemt in z'n werk, dan moet ie écht wel de moeite waard zijn. Dat is wat hij deed met de wijnen van Tenerife. Bij een maaltijd, een nagerecht of Canarische wijntafel: een glas wijn afkomstig van de bodem van Tenerife stelt nooit teleur. Ongeveer 100 wijnmakers maken wijn op de vulkanische bodem waardoor de wijnen (wit, rood, rosé) een unieke smaak kennen. Wij tippen graag vijf bodega's - ééntje in elke wijnstreek - waar je het met eigen smaakpapillen kan proeven en ook nog eens meer leert over de wijn dankzij verschillende activiteiten.

Wijnstreken Tenerife

Tenerife telt vijf verschillende wijnstreken: Tacoronte-Acentejo, Ycoden-Daute-Isora, Vallei van La Orotava, Vallei van Güímar en Abona. Daar zijn op de heuvels wijngaarden in groten getale terug te vinden, van de kust tot op de Teide. De wijnmakers maken gebruik van de troeven van het gevarieerde landschap en traditionele ambacht. Tacoronte-Acentejo ligt in het noordoosten van Tenerife en is meteen het grootste wijngebied van Tenerife dat bekend is om z'n licht, frisse rode wijnen. In het westen vind je wijnen van de streek Ycoden-Daute-Isora waar de wijngaarden de Teide bedekken. De Orotavavallei weet heerlijke bittere witte wijnen met fruitige aroma's op tafel te toveren en de Vallei van Güímar is dan weer gekend om mousserende brut nature. In het zuiden proef je wijnen van Abona. Hieronder staan een aantal interessante bodega's op een rij!

➞ Tips auto huren Tenerife
➞ Welk Canarisch eiland is het mooist?

Tenerife-wijn

wijnhuizen-Tenerife

1. Tacoronte-Acentejo – Bodegas Monje

Zo'n 600 meter boven de zeespiegel, met als decor bergen en wijngaarden, ligt wijnhuis Bodegas Monje in het dorpje El Sauzal. Het wijnhuis ontstond in 1956 en werd in de jaren 80 gerenoveerd, maar de originele eiken vaten werden behouden. De steile, stenige en vulkanische bodem maakt gemechaniseerde teelt onmogelijk, dus alle 1.500 wijnstokken worden met de hand verzorgd. Bodegas Monje voorziet tal van activiteiten die je laten kennismaken met de kunst van wijn maken op Tenerife. Zo geniet je van een picknick tussen de wijngaarden, een kook- en wijnworkshop in het restaurant of een begeleide wijntour door de regio.

2. Ycoden-Daute-Isora – Bodegas Viñátigo

In Bodegas Viñátigo gaat pionier Juan Jesus Mendez, professor in de oenologie, aan de slag met onbekende en autochtone druivensoorten. Zijn doel was er kwaliteitsvolle wijnen van te maken. Ondertussen kan je de wijnen van Bodegas Viñátigo ook drinken in New York en Hongkong. En niet alleen de wijnen vallen in de smaak, ook de architectuur van het wijnhuis is een streling voor het oog. De natuurlijke rotsen die de wijngaarden uniek maken werden gebruikt als fundering van het wijnhuis en een prachtige wenteltrap brengt je naar de koele ruimtes waar de wijn gemaakt wordt. In kleine groepjes leiden de wijn managers je maar al te graag rond om af te sluiten met, uiteraard, een goed glas wijn en tapas.

3. Orotavavallei – Bodegas Arautava

Bij Bodegas Arautava is de derde generatie aan de slag met het maken van wijn. Aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde de grootvader zijn passie voor wijn, omringd door de steile hellingen (40%) van Aguamansa en met zicht op de Atlantische Oceaan én op de Teide. De wijnmakers gaan uitsluitend manueel te werk en de passaatwinden in de Orotavavallei zorgen voor een Atlantisch karakter van de wijn. Daarnaast hanteren ze hier de cordón trenzado, een bizarre maar prachtige manier van het met de hand vlechten van de wijnstokken.

4. Güímarvallei – Bodega Comarcal Valle de Güímar

Op de weg omhoog naar de Teide passeer je Bodega Comarcal Valle de Güímar. Hier werd een van de eerste mousserende brut nature (reserva) van de Canarische eilanden gemaakt. Ondertussen is de wijnmakerij eigendom van 152 families die er gepassioneerd hun wijngaarden bewerken en tikken ze af op 150.000 flessen. Die laatste wonnen trouwens al meerdere malen regionale, nationale én internationale prijzen. Als je een referentie wil op wijngebied, is een bezoek hier op zijn plaats.

5. Abona – Alma de Trevejos

In Abona is Alma de Trevejos een aanrader als je een hart hebt voor natuur en duurzaamheid. De oprichter zag het als een toevluchtsoord waar de fauna en flora op een ecologische manier wordt verzorgd. Zo ook de wijnstokken die zich op 1200m bevinden, een van de hogere wijngaarden van Spanje. Daarnaast vind je er ook een kleine 'Ark van Noach' met geiten, schapen, vogels, eenden, konijnen én het Canarische zwarte varken. Er worden wandelingen rond en door de wijngaarden georganiseerd en achteraf geniet je tussen het groen van een krachtig glas wijn geserveerd met een smakelijk kaas- en vleesbordje of gecombineerd met het menu vol lekkers afkomstig van de boerderij. Ook ideaal te bezoeken met kinderen!


Tour met wijn- en kaasproeverijen

wijn-Tenerife

Geniet van een rondleiding bij wijnmakerij Bodegas Monje, door een familie gerunde wijnmakerij die sinds 1750 bestaat. Hier doe je proeverij van vier lokale wijnen die worden gecombineerd met vier heerlijke soorten ambachtelijke kaas, waaronder speciale geitenkaas van de Canarische eilanden. Deze tour is vanuit Santa Cruz de Tenerife.

Mount Teide natuur- en wijnkustexcursie

Ontdek de natuurlijk en wijncultuur tijdens een excursie langs de kust naar de hooglanden van Tenerife. Begin je tour met een bezoek aan Corona Forestal Nature Park om de 'zee van wolken' te zien, en bekijk daarna het vulkanische landschap en het UNESCO-werelderfgoed Teide National Park. Vervolgens ga je naar een prestigieuze wijnmakerij en lunch omringd door uitgestrekte wijngaarden.

➞ Bekijk de tour hier

Dagtrip gastronomie & wijnproeven

wijntour-Tenerife

Ervaar de gastronomie en de wijnen van de Tenerife met deze tour van een hele dag. Ontdek traditionele bodega's en proef de fantastische gastronomie met uitstekende wijnen Je brengt onder andere een bezoek aan La Laguna, bekend om zijn architectuur, en aan Casa del Vino om kaas en wijn te proeven. Tot slot geniet je van een 4-gangenmenu met wijn in Bodegas Monje uitzicht op de oceaan!

➞ Bekijk de tour hier


Wijntours en proeverijen

Op Tenerife kun je, zoals hierboven te zien, een aantal tours doen welke in het teken staan van de wijn. Bijvoorbeeld een wijnproeverij met lokale kazen, maar ook een dagtrip waarbij je ook de vulkaan El Teide bezoekt. Tijdens een wijntour leer je alles over het eiland en de wijnen. Op eigen initiatief kun je natuurljk ook de wijnhuizen bezoeken.

Vakantie Tenerife

Tenerife is het grootste eiland en heeft veel te bieden op het gebied van toffe activiteiten en natuur. Er is van alles te zien en doen op Tenerife, van kajakken met schildpadden, hiken door bergachtig landschap, surfen en natuurlijk wijn proeven! We boekten een pakketreis met TUI naar Tenerifee en huurde daar direct een auto bij. Een huurauto hadden we absoluut niet willen missen op het eiland. In korte tijd kun je veel bijzondere plekken ontdekken, vele male sneller en comfortabel dan wanneer je tours zou doen. En op Tenerife is het zonde om alleen maar op een strandbedje te liggen! Bovendien is het rijden op Tenerife erg goed te doen, het is ongeveer zo groot als de provincie Drente en de hoofdwegen zijn prima om te rijden.

Kleinschalige vakanties naar Tenerife met huurauto kun je boeken via Eliza was Here. Ook & Olives Travel heeft de meest idyllische accommodaties. Tenerife heeft het hele jaar nog een aangenaam klimaat en het is heerlijk om de winterzon op te zoeken!

➞ Waar overnachten op Tenerife?
➞ Winterzon bestemmingen in Europa

wijntour-Tenerife

Tenerife-tips

winetasting-Tenerife

wijn-van-Tenerife