Wil je een wijnreis door de Algarve maken? Het milde klimaat met jaarlijks meer dan 300 dagen zon en lage temperatuurschommelingen, maakt van de Algarve niet alleen een perfecte vakantiebestemming, maar zorgt ook voor ultieme omstandigheden voor het maken van wijn. Niet voor niets kent de Zuid-Portugese regio diepgewortelde wijnbouwtradities die zorgen voor een grote diversiteit aan unieke lokale wijnen. Veel wijnen hebben diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen. Lees in dit artikel gastronomische toppers voor de perfecte wijnreis door de Algarve op een rijtje.

Culinaire wijnreis door de Algarve


Het milde klimaat met jaarlijks meer dan 300 dagen zon en lage temperatuurschommelingen, maakt van de Algarve niet alleen een perfecte vakantiebestemming, maar zorgt ook voor ultieme omstandigheden voor het maken van wijn. Niet voor niets kent de Zuid-Portugese regio diepgewortelde wijnbouwtradities die zorgen voor een grote diversiteit aan unieke lokale wijnen die al veel prijzen en onderscheidingen hebben ontvangen. We zetten een aantal gastronomische toppers voor de perfecte wijnreis door de Algarve op een rijtje.

➞ Koop het boek wijnroutes van Lonely Planet
➞ Bekijk vakanties via Eliza was Here

wijnreis-Algarve

Quinta do Barranco Longo

We starten de reis in Algoz, in het hart van de Algarve. Hier is de wijngaard Quinta do Barranco Longo te vinden. Dit unieke bedrijf richt zich vooral op het ontwikkelen van de meest innovatieve wijnbereidingsmethoden, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit die over de hele wereld worden erkend. In 2022 opent het een nieuw modern gebouw met lokale kenmerken van de omgeving. In de wijnkelders komt een eigen wijnproeflokaal en in het restaurant op het dak kun je genieten van een regionaal wijntje met een fantastisch uitzicht over de wijngaarden.

Morgado do Quintão

De tweede stop is Morgado do Quintão, de ideale bestemming voor een uitgebreide wijnproeverij met bijpassende tour door de wijngaarden. Voor de ultieme wijnvakantie kun je hier zelfs een verblijf boeken tussen de druiventrossen  Naast het feit dat ze beschikken over een 2000 jaar oude olijfboom, heeft dit landgoed ook een landelijke sfeer die zorgt voor een optimale ontspanning.

wijnreis-Algarve

The Winemaker Experience

Echte wijnliefhebbers hebben allemaal al eens gedroomd over het produceren van hun eigen wijn. Deze droom kan tegenwoordig makkelijk realiteit worden met The Winemaker Experience van wijnlandgoed Quinta dos Vales. Dit nieuwe concept houdt in dat wijnliefhebbers worden omgetoverd tot echte wijnmakers met hun eigen privé-wijngaard. De particuliere wijnmakers krijgen de beste adviezen, maar mogen van A tot Z zelf beslissen hoe ze het project gaan uitvoeren, van de druifsoort tot aan het ontwerpen van hun eigen etiket. Je hoeft niet per se je handen vuil te maken, want het team van The Winemaker Experience kan ook zorgdragen voor de uitvoering van de gemaakte beslissingen. Deelnemen aan The Winemaker Experience kan zelfs op afstand, waarbij de proefmonsters gewoon naar locatie worden opgestuurd.

De nog twijfelende wijnmaker hoeft zeker niet getreurd te zijn, het huren van een wijngaard is de oplossing om alvast een voorproefje te krijgen van het gehele wijnproces. Voor wie wel van het idee houdt, maar niet jaren wil wachten tot ze een eigen wijn in de fles hebben, is er ook nog de Barrel Blending Experience. Hierbij sla je de wijnbouw fase van de wijnproductie over en ga je rechtstreeks naar de wijnmakerij, waar je zelf je perfecte blend creëert!

eten-drinken-Algarve

Restaurants Algarve

De Algarve biedt niet alleen prachtige wijngaarden aan, maar ook leuke restaurantjes om overheerlijke gerechten te combineren met lokale wijnen. Zo heb je restaurant Veneza in de buurt van Albufeira. Hier staan elke dag nieuwe verrassingen op de kaart, waarbij je kunt wegdromen van grootmoeders kookkunsten en traditionele Portugese smaken. Minstens net zo populair is Don Sebastião, gelegen in het centrum van het historische stadje Lagos. De formule van hun succes is traditioneel vers eten met een vriendelijke bediening. Daarnaast hebben ze een echt spektakelstuk; een verbazingwekkende ondergrondse schatkamer met een uitgebreide collectie wijnen uit heel Portugal, maar ook indrukwekkende historische flessen uit de privécollectie van de eigenaar. Maar voor de allergrootste privé wijncollectie van Portugal, moet je bij de wijnkelder van Vila Vita Parc zijn. Hier kun je ultiem genieten tijdens een wijn- en kaasproeverij, aangevuld met traditionele Portugese tapas.

Roadtrip Algarve

De Algarve is de zuidelijkste en populairste provincie van Portugal. Het omvat de volledig zuidkust van het land en een deel daarboven. Met een auto en in een week tijd kun je de meeste plekken van de Algarve bezoeken. De regio heeft in elk geval alle ingrediënten voor een ontspannen zonvakantie, waar je tegelijk dorpen kunt bezoeken, lekker uit eten kunt, maar ook wandeltochten kunt maken en wateractiviteiten kunt ondernemen. Zuid Portugal staat bekend om de 200 kilometer mooie kustlijn. In het oosten met langgerekte zandstranden, voor de rest met goudkleurige rotsen. Tussen de hoge kliffen vind je verstopte grotten en privé strandjes. Ook hoofdstad Faro is een bezoekje waard. Net als Tavaira, Lagos en Loulé. De mooiste bezienswaardigheden Algarve lees je in dit artikel.

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Bijzonder overnachten in de Algarve 

Algarve-wijnboerderij