Tijdens een vakantie in de Algarve kun je perfect genieten van zon, zee en strand. Maar de regio kent te veel moois om alleen maar op een handdoek te liggen. Zo heb je er een van de mooiste wandelroutes van Europa, pittoreske dorpen en bergen begroeit met wijngaarden en kurkeiken. De zuidelijke provincie van Portugal is bovendien ideaal om een road trip te maken. Met een auto kun je eenvoudig naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Algarve rijden. Lees hier welke plekken je niet wilt missen en meer tips voor een vakantie Zuid-Portugal.

Bezienswaardigheden in de Algarve


De belangrijkste bezienswaardigheden in de Algarve vind je verspreid over de hele regio. Aan de oostkust van de Algarve heb je Tavira, lange zandstranden en Faro. In het midden ligt het toeristische Albufeira, maar ook Lagos en de mooiste rotsen. Maar ook het binnenland van de Algarve is prachtig. Wil je een paar dagen of misschien wel een week (of twee) naar het zuiden van Portugal? Zorg dan dat je op tijd je reis boekt. De Algarve is namelijk bijna het hele jaar door een populaire vakantiebestemming. De Algarve is lang geen onbekende regio meer, maar er zijn nog wel rustige plekken te vinden. Boek je vakantie bij voorkeur in het voor of najaar, dan kun je het best genieten van alle hoogtepunten. Verder is een huurauto absoluut aan te raden, in de Algarve is het onmogelijk om stil te blijven zitten. Scroll snel verder om alles te lezen over de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve.

- Bezienswaardigheden Algarve -


Indrukwekkende rotsen en kliffen 

De Algarve staat natuurlijk bekent om de mooie kustlijn met geel uitstekende rotsen. Een wandeling langs de kust is dan ook een van de hoogtepunten tijdens een vakantie in het zuiden van Portugal. De kust ligt bezaaid met stranden en rotsen maar je moet wel weten waar je ze precies kunt zien. De bijzondere vormen van de rotsen zijn onstaan doordat de zee continue tegen het kalkstandsteen aan botst. Het kalkzandsteen is 150 miljoen jaar geleden ontstaan en zit nog vol met fossiele overblijfselen. Door het rotsachtige karakter van de Algarve vind je er ontelbaar veel strandjes. De Seven Hanging Valleys is een van de mooiste wandelroutes ter wereld en tijdens deze wandeling zie je de meest indrukwekkende rotsen. De mooiste bezienswaardigheden langs de kust zijn Ponta da Piedade, de grotten van Benagil en Praia da Marinha Praia.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade is een indrukwekkende verzameling van gele rotsen in het water. Op veel plekken langs de kust zie je grotten en rotsformaties, maar hier bij Lagos zijn ze op hun best. Helemaal in combinatie met de soms ruige blauwe zee.

Praia da Marinha

Het strand van Praia da Marinha is het mooiste strand van Portugal, het is zelfs meer dan eens benoemd tot één van de mooiste stranden in Europa. Vanaf hier begint ook de Seven Hanging Valleys wandeling. Doordat het omringt is door rotsen is de zee er kalm en kun je er vaak snorkelen

De Benagil grotten

De Benagil is een grot dat je alleen vanuit zee kunt bereiken en is wat mij betreft het mooiste plekje van de Algarve. Een geheim plekje is het niet meer, maar dit bereik je wel alleen maar per boot of kajak. In de grot is een klein strandje en er zit een gat aan de bovenkant waar het licht vaak magisch doorheen schijnt.

De bergen van Monchique

De Algarve bestaat uit meer dan alleen de mooie rotsstranden, ook in het binnenland vind je bezienswaardigheden. Zo zijn er twee bergen: de Foia en Picota, samen Monchique-gebergte genoemd. Het is een begrip bij de Portugese bevolking maar vrij onbekend bij toeristen. Het hoogste punt van Monchique is 902 meter en op een heldere dag heb je fantastisch uitzicht over de Algarve en zelfs de oceaan. Het dorp Monchique is de een van de meeste leuke en hoogst gelegen dorpjes in Portugal. Het bergachtige deel wordt ook wel de tuin van de Algarve genoemd en dat zal je niet verbazen wanneer je hier rijdt. Het staat er vol kurkeiken en fruitbomen, olijfgaarden en op lagere delen ook wijngaarden. Serra de Monchique is een beschermd natuurgebied, is rijk aan flora en fauna, en het is bij uitstek een plek om te wandelen. Verder staat Monchique bekend om het mineraalrijke bronwater.

➞ Ontdek het beste van de Algarve met Geographic Algarve en doe net als ik een tour

hoogtepunten-algarve

bezienswaardigheden-algarve

algarve-portugal

algarve-tips

De oude binnenstad van Faro

Faro is de plaats waar je aankomt wanneer je met het vliegtuig naar de Algarve reist. Niet iedereen bezoekt deze plek, terwijl de binnenstad tot een van mooiste plekken in de Algarve behoort. Deze bestaat namelijk uit witte muren, vele rond poorten, leuke pleinen, sinaasappelbomen en heeft een fijn sfeertje. Vergeet niet omhoog te kijken, want er zweven vele ooievaars door de lucht. Veel bezienswaardigheden zijn er in Faro niet (alleen Igreja de Nosso Senhora do Carmo) en hierdoor kun je op je gemakt door de straatjes dwalen. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd de stad hoofdstad van Portugals zuidelijkste provincie. Bezoek ook het nabij gelegen strand en het natuurgebied (De lagune Ria Formosa) wat er bij ligt. De grote eb en-vloed verschillen zorgen voor veel vogels in het gebied. Vergelijkbaar met onze Waddenzee.

Tavira

In het oosten van de Algarve, nog oostelijker dan Faro, ligt Tavira. Tavira wordt ook wel het Venetië van de Algarve genoemd, hoewel het absoluut geen grote stad is, integendeel, is de gelijkenis met water er wel. Het stadje bestaat uit twee gedeelten en wordt gescheiden door de rivier de Galâo. Verder is het er erg kneuterig en kun je er bijzonder lekker eten. Tavira is een plek met een rijke geschiedenis en dat zie je. Het plaatsje is omringd door de restanten van een stadswal, in het midden van de stad staat het kasteel van Tavira, en ondanks dat er niet zoveel mensen woonden staan er toch 20 kerken en meerdere kloosters.  In het verleden was Tavira een broedplaats voor geestelijken nu is het vooral geliefd onder de kunstenaars en artiesten van de Algarve. 

Silves

Silves is van veraf te herkennen. De stad was eeuwen lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio en is daarom gelegen op een hooggelegen plek en heeft een ford. Het roodkleurig ford en de rest van het stadje is de moeite waard om te bezoeken. Het was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting en heeft hier de architectuur aan te danken. De stad was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen. Silves is verder de toegangspoort tot de bergen van Monchique en een van de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve.

➞ Bekijk fijne accommodaties in de Algarve

kathedraal-faro

natuurgebied-faro

bezienswaardigheden-faro

oude-stad-faro

Loulé

Ben je een echte foodie dan is Loulé een plek die je wilt bezoeken. Deze stad staat vooral bekend om zijn grote overdekte markthal en de populaire weekmarkt op zaterdag. Je vindt er een van de oudste cafes van de Algarve. Wil je deze culinaire stad echt ontdekken dan is een food tour met Eating Algarve Tours absoluut een aanrader. Daarnaast zie je ook bezienswaardigheden zoals de Igreja Matriz en Capela dos Almas. Een foodtour kun je overigens ook in andere steden van de Algarve doen.

Sagres, het meest zuid-westelijke punt van Europa

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de Algarve is Sagres. Dit is een plaats met een rijke historie, juist omdat dit het het laatste stukje vast land van Europa is. In de 15e eeuw was dit vaak het startpunt voor een wereldreis over zee. En het punt waar indringers het eerst binnen kwamen. Cabo de São Vicente is écht het meest zuidwestelijke punt van europa met z'n duizelingwekkende kliffen van maar liefst 75 meter hoogte biedt de kaap een gigantisch uitzicht, vooral bij zonsondergang. Het fort dat hier stond is verbouwd tot vuurtoren. Bij Ponta de Sagres staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort (fortaleza).

Lagos

Lagos is een oude stad en stond eeuwen lang onder Moorse overheersing en heette toen Zawaia. In de 13 eeuw werd de stad door de Portugese koning Alfons de II van Portugal heroverd en kwam de stad langzaam aan tot grote bloei. Lagos werd het centrum voor de ontdekkingsreizen in Portugal. In de stad vindt je nog vele kerken, oude stadsmuren en mooie oude patriciërs huizen. Nabij Lagos vind je de een van de meest populaire bezienswaardigheden in de Algarve: Ponta da Piedade

➞ Huur een auto in de Algarve
➞ Lees alle artikelen over de Algarve

lagos-algarve

loule-algarve

loule-portugal

loule

Portimão

Portimão is de havenstad van de sardinines en andere vis. De stad ligt niet ver van zee en wordt gesplitst door Rio Arade rivier. De dagelijkse vismarkt wordt gehouden aan de voet van de 337 meter lange ijzeren brug, die Portimão verbindt met Ferragudo. Deze smalle brug zat steeds verstopt doordat de Nl25 er overheen liep. Er is nu een nieuwe, moderne brug welke je niet zult missen wanneer je een road trip door de Algarve maakt. Zo'n drie kilometer vanaf het centrum licht een populair zandstrand. Aan de rivier, nabij bij de haven, vind je de meeste restaurants. Hier eet je sardinha assada, (geroosterde sardientjes, het bekendste gerecht van Portimão.

De mooiste stranden van de Algarve

Met een kustlijn van 832 kilometer heeft Portugal een tig aantal aan stranden en tijdens een autovakantie is het onmogelijk om ze allemaal af te gaan. Maar je kunt er wel aan aantal bezoeken. Door het rotsachtige karakter van de Algarve vind je er ontelbaar veel strandjes waar je je handdoek uit kunt leggen. Het strand van Praia da Marinha is het mooiste strand van Portugal, het is zelfs meer dan eens benoemd tot één van de mooiste stranden in Europa. Praia dona Ana is een populair stand vlakbij Lagos en bij de rotsen van Ponta da Piedade. de Algarve beschikt tevens over de beste surfspots ter wereld. Dankzij de wind die er vaak is ontstaan de perfecte golven. Bij de stranden en surfdorpjes hangt een relaxte surfsfeer.

Vakantie Algarve

Om de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve te zien kun je het best een vliegticket boeken naar Faro en vanuit daar een auto huren. Het klimaat in Portugal en met name in het zuiden is het hele jaar door aangenaam. Zo is het in november bijvoorbeeld vaak nog rond de twintig graden. Behalve de stranden en ruige kustlijn met kliffen vind je in de Algarve ook een bergachtig gebied, Hier kun je perfect wandelen. Cultuur vind je onder andere in steden als Silves, Faro en Loulé. Ook in deze steden kun je een auto huren.

➞ Huur een auto in de Algarve in Faro of Albufeira
➞ Boek een vakantie naar de Algarve via De Vakantiediscounter

algarve-portugal

bezienswaardigheden-portugal

rotsen-algarve

bezienswaardigheden-lagos

monchique-portugal

mooiste-plek-algarvedoen-in-faro

algarve-bezienswaardigheden

bezienswaardigheden-algarve

doen-in-de-algarve