Zuid-Moravië, grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt. In 2021 vond het tv-programma Wie is de Mol? plaats in Tsjechië en de eerste aflevering werd opgenomen in Zuid-Moravië. Deze regio ligt in het zuiden van het land, tegen de grens van Oostenrijk en Slowakije, niet ver van Wenen en Bratislava. Het is de meest warme en zonnige provincie van Tsjechië en je vindt hier kastelen, idyllische stadjes maar ook wijngaarden! Glooiende heuvels vol wijnranken, oude kelders met houten wijntonnen, moderne wijnhuizen, je ontkomt er niet aan in Zuid-Moravië. Na het lezen van dit artikel ken je de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Moravië!

Bezienswaardigheden Zuid-Moravië


Zuid-Moravië behoort tot Moravië, wat het oostelijke deel van Tsjechië is. Hoewel het een prachtige regio is, is deze nog vrij onontdekt. Het zuidelijke deel van Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. Hier groeit een eigen type druif; de Pálava druif, waar ze stevige en kruidige witte wijn van maken. In de zomer en in het na-jaar wordt omgetoverd tot een groot wijnfestijn. Bij verschillende boeren kun je wijn proeven en ook op straat en in de dorpjes in het gezellig. Maar niet alleen dan is Zuid-Moravië de moeite waard om te bezoeken. Het hele jaar door kun je hier bijzondere kastelen bezoeken, naar het Wie is de Mol stadje Mikulov en wandelen in de natuur.

Bezoek Mikulov, het mooie stadje van Wie is de Mol?

In Zuid-Moravië vind je een van de mooiste stadjes van Tsjechië. Het is dan ook niet gek dat de eerste aflevering van Wie is de mol? hier werd opgenomen. Het moment waarbij een kandidaat afvalt vindt plaats bij het kasteel van Mikulov. Mikulov ligt op een heuvel en vanaf die plek heb je heel mooi uitzicht over de heuvels van Pavlov. Het stadje zelf is niet groot maar kent mooie pastelkleurige gebouwen in Renaissancestijl. Ook zijn er leuke restaurants en wijnbarretjes. Het kasteel moet je zeker ook van binnen bekijken als je van wijn houdt. Daar zie je namelijk een expositie over hoe het wijn maken zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld. Er staat een wijnvat van maar liefst 101.000 liter in de kelders van het kasteel. Naast het stadje ligt de Heilige Heuvel met daarop een aantal kapelletjes. Veel pelgrims lopen deze tocht dan ook naar boven. Sowieso ook een aanrader voor het uitzicht over Mikulov!

 Accommodatie Mikulov: Boutique Hotel Tanzberg
 Huur een auto in Tsjechië

wandelen-zuid-moravië

Bezienswaardigheden-Moravië

wie-is-de-mol-Tsjechië

wijnreis-Moravië

Doe een wijnproeverij

Zuid-Moravië is de wijnregio van Tsjechië. Door de vruchtbare grond en het warme klimaat groeien druiven hier uitstekend. Je vindt er glooiende heuvels met wijnranken, pittorske dorpjes met bijzondere wijnkelders en wijnhuizen met prachtige uitzichten. Er wordt vooral witte wijn geproduceerd, zoals Riesling, Sauvignon, Grüner Veltliner en de Moravische druivensoort Pálava. In september vinden de wijnfestivals plaats. Deze viering van de wijnoogst gaat gepaard met een cultureel programma, mooie  kostuums, muziek en het drinken van Burčák, de eerste wijn van het jaar! Liefhebbers van wijn mogen vooral de plaatsen Znojmo, Mikulov, Valtice en Milotice niet overslaan. Je kunt hier bij diverse wijnkelders en -huizen een wijnproeverij doen:

  • Reisten: Mooi gelegen wijngaard waarbij je uitkijkt over wijngaarden en het stuwmeer Vranovská přehrada.
  • Silova: Een van de weinige vrouwelijke wijnmakers, modern restaurant met wijnbar in het stadje Mikulov
  • Obelisk: Heel modern design-wijnhuis, mooi uitzicht over de omgeving.
  • Sonberk: Wijngaard met de mooiste ligging vooral met zonsondergang, uitzicht over het stuwmeer en de heuvel daarachter.

Vinné sklepy Vrbice

In Vrbice zijn bijzondere huisjes te vinden waar grote houten wijnvaten worden opgeslagen. Vinné sklepy betekent dan ook Wine cellars. De huisjes zijn niet alleen leuk om te zien, in september stellen de eigenaren deze ook open en kun je er wijn proeven! Vlakbij Vrbice kun je het Kobylí vrch uitzichtpunt bezoeken om de wijngaarden en het Tsjechisch heuvellandschap van boven te bewonderen.

Kasteel Lednice

Chateau Lednice is niet alleen een mooi kasteel van de buitenkant, het is ook een van oudste en belangrijkste wijnhuizen in Tsjechië. Al in de 15e eeuw werd hier wijn gemaakt door machtige leden van de Europese adel, de familie Lichtenstein. Het bedrijf bezit nu ongeveer 1000 hectare wijngaarden in het meest zuidelijke deel van het Moravische wijnbouwgebied. Dit is bijna 6% van het totale wijnbouwareaal in heel Tsjechië, een regio die groter is dan bijvoorbeeld de Elzas in Frankrijk. Het kasteel is gebouwd in Franse stijl en in de wijnkelders kun je zelf diverse wijnen proeven. Er staan flessen klaar en je vult zelf je glas. De wijn die het best smaakt kun je na het afrekenen mee naar huis nemen.

Lednice-Valtice-chateau

Kasteel-Lednice

 palava-wijn

bezienswaardigheden-Tsjechie

Kasteel Valtice

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Moravië, of beter gezegd van heel Tsjechië, is Kasteel Valtice. Het kasteel was het vakantiehuis van de prins van de familie Liechtenstein vanaf het einde van de 14e eeuw. Ook het huidige wijn chateau Lednice was eigendom van deze prins. Vanaf 1530 werd Valtice de woonplaats van de prinselijke familie van Lichtenstein. Een aantal belangrijke architecten uit de 17e en 18e eeuw zorgden voor de huidige vorm. Beide behoren tot een groot landgoed dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het landschap hier is door de mens gecreëerd. Vroeger was het een groot moerras, tegenwoordig zijn er prachtige bossen met diverse bomen (bijvoorbeeld oude eiken en de reuzensequoia), bloemenparken, en een groot meer. Je kunt er wandelen en zelfs een boottocht doen. Op Lednice-Valtice-gebied staat ook een 60 meter hoge Minaret welke je kunt bezoeken voor een mooi uitzicht. Bij het kasteel Valtice is ook een van de grootste kassen van Europa te bezoeken. Het chateau ziet er van buiten niet zo heel indrukwekkend uit (behalve dat het groot is), van binnen is er veel te zien.

Moravisch Karst en de Punkva grotten

Het Karst gebergte met daarin de Punkva grotten zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Zuid-Moravië. Moravsky Kras is een bosrijk en heuvelachtige gebied boven de stad Brno. Van buiten af is het lastig te zien, maar onder de grond zijn er kloven, druipsteengrotten, gangenstelsels en ondergrondse meren. De Punka Grotten zijn een ware attractie en een van de mooiste bezienswaardigheden in Moravië. Vanaf de ingang – Central Information Service Rock Mill – gaat er een treintje naar de grotten. Daarna loop je door het kalkstenen gebied waar je je ogen uitkijkt. Ook kun je vanaf een bootje de grotten bekijken. Met een kabelbaan zie je de Macocha-kloof van boven af.

Maak een stedentrip Brno

Brno is de hoofdstad van Zuid-Moravië en de tweede stad van Tsjechië. Liefkozend wordt Brno het kleine zusje van Praag genoemd, en qua uiterlijk is daar zeker iets van waar. Brno is geen hele grote stad, maar erg gemoedelijk. Vrijwel alle bezienswaardigheden zitten op loopafstand. De bekendste pleinen zijn het Vrijheidsplein en het plein van de groentemarkt. Studenten van over de hele wereld komen hier studeren, wat het een bruisende plek maakt. De verschillende culturen zie je terug in bijvoorbeeld het grote aanbod winkels en internationale restaurants. Sowieso kun je hier van heel Tsjechië het best uit eten! Tegelijk vind je er ook een stukje historie.

Zuid-Moravië

Mikulov-kasteel

wijn-Tsjechië

Moravië-bezienswaardigheden

doen-in-Moravië

vakantie-Moravië

wie-is-de-mol-Tsjechië

Moravië-Tsjechië

Moravië-bezienswaardigheden