Tsjechië is een geweldige bestemming voor wie een mooie roadtrip wilt maken. Er zijn bergen, bossen, rotsen (zoals het Boheems Paradijs), meren en kronkelende rivieren die langs pittoreske kastelen en steden voeren en niet te vergeten; je kunt er ontzettend lekker eten en drinken. De Tsjechische keuken is misschien niet zo bekend, maar er zijn tal van plekken waar je je smaakpapillen kan verwennen. Lees alles over lokale specialiteiten en waar je lekker kunt eten in Tsjechië. Hier moet je heen tijdens een culinaire rondreis!

Eten in Tsjechië


Culinair Praag

Tijdens een reis naar Tsjechië mag Praag natuurlijk niet ontbreken. De hoofdstad is een van de best bewaarde Europese steden, maar is ook op culinair gebied interessant. Er is een enorme keuze aan eetgelegenheden en er bevinden zich twee Michelin restaurants. Of je nu van Aziatisch, Italiaans of Spaans houdt in Praag kun je het vinden. Ook vegetariërs hebben hier een brede keuze, zo heb ik zelf bij fantastische restaurants hier gegeten. Praag is een van de meest vegavriendelijke steden in Europa. Erg leuk is om in Praag een foodtour te doen. Je komt niet alleen meer te weten of over de foodscene, maar ook over de Tsjechische eetgewoonten en tradities. Wist je bijvoorbeeld dat Tsjechen het meeste bier ter wereld drinken en dat er voor kerst meer dan veertien verschillende koekjes worden gemaakt.  

 Bijzonder overnachten in Tsjechië
 De mooiste roadtrips in Europa

restaurants-Brno

eten-in-brno

culinair-Tsjechie

eten-in-Tsjechië

Uiteten in Brno

De Moravische stad Brno is hip, modern en levendig. Doordat Brno een populaire studentenstad is, zijn er vele bars, cafés en creatieve eetzaakjes. Voor cocktails, ijs of een lekker diner is de keuze enorm! Bovendien staat de stad bekend om haar goede koffiezaken en ieder jaar wordt in Brno het festival Coffee Week georganiseerd. Ben je op het plein Zelný trh zoek dan naar de driewielige ijsverkoper. Ze hebben er fantastisch vegan ijs in de meest bijzondere smaken, zoals tuttifruti of popcorn.

Bier in Pilsen

Tsjechië en pils zijn nauw verbonden met elkaar. Al in de middeleeuwen werd in de stad Pilsen bier gebrouwen, maar de kwaliteit was zo slecht dat men besloot om in de 19e eeuw al het bier weg te gooien en een nieuwe brouwmeester aan te stellen. Dit werd Josef Groll en in 1842 brouwde hij voor het eerst pils. Het recept werd razend populair en sindsdien is pils het meest gedronken bier ter wereld. Aan het einde van de 19e eeuw werd de naam van de brouwerij Pilsner Urquell en nog steeds is dit de naam van het biermerk uit Pilsen. De gigantische brouwerij is open voor publiek en er is ook een brouwerijmuseum. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de historische gangen, een ongefilterd biertje proeven en meer informatie krijgen over het brouwproces en de geschiedenis. Voor een ultieme bierervaring kun je in Pilsen een bierspa doen. Terwijl je in een bad met hopextracten ligt kun je genieten van een pilsje.

Kaas in Olomouc

Veel mensen denken bij Tsjechië niet aan kaas, maar in de stad Olomouc is de kaas Olomoucké tvarůžky niet weg te denken. De kaas, eerst bekend als boerenkaas, werd bekend door een belangrijke onderscheiding op de wereldtentoonstelling in Wenen in 1872. Olomoucké tvarůžky is een belegen kaas van magere melk heeft een pittige smaak, een sterke geur en is halfzacht. In Loštice, vlakbij de stad Olomouc, staat de fabriek en een museum over deze bijzondere kaas. Diverse winkels en restaurants in Olomouc en omgeving hebben tvarůžky in hun aanbod en echte liefhebbers kunnen zelfs een ijsje met deze smaak nemen.

eten-drinken-tsjechie

Karlovy-Vary

wijn-uit-Tsjechie

Pils-Tsjechie

Mineraalwater en Becherovka in Karlovy Vary

In het westen van Tsjechië ligt het populaire kuuroord Karlovy Vary dat sinds kort UNESCO Werelderfgoed is. In de stad zijn maar liefst 15 waterbronnen die een geneeskrachtig werking op het lichaam hebben. Het mineraalrijke water kun je met speciale waterkannetjes proeven en veel bezoekers volgen een waterkuur waarbij de dokter voorschrijft bij welke bron je hoeveel water per dag moet drinken. Ik bezocht de mooie stad tijdens wintersport Tsjechië maar is het gehele jaar door leuk om te bezoeken. Een ander Tsjechisch drankje die haar oorsprong ook in Karlovy Vary heeft is Becherovka. Een kruidenbitter met een mengsel van 20 kruiden en specerijen. In 19e eeuw werd Becherovka gebruikt voor maagproblemen. In het Jan Becher museum kunnen bezoekers meer te weten komen over dit bijzondere drankje en bij het naastgelegen restaurant de cocktail BE-TON proberen. Een mix van Becherovka, tonic en citroensap.

Wijn in Mělník

Tsjechië en wijn. Het is misschien een vreemde combinatie, maar wist je dat er op verschillende plekken wijn wordt verbouwd, zoals Praag, Noord-Bohemen en Zuid-Moravië. De productie is vergeleken met Frankrijk of Italië aanzienlijk kleiner, maar dat betekent niet dat de wijnen van slechte kwaliteit zijn. Integendeel sommige Tsjechische wijnen hebben medailles gewonnen bij de grootste wijncompetitie Decanter World Wine.

Ten noorden van Praag vind je een wijnbouwgebied aan de rivier de Elbe. Door de Boheemse koning Karel IV werden hier wijnranken uit Frankrijk geplant. Bij het kasteel in Mělník kun je de wijnkelder bezichtigen en een wijnproeverij doen en heb je uitzicht over de Ludmila wijngaard. Bij de plaats Velké Žernoseky bevindt zich het meest noordelijke wijnbouwgebied van Europa.

Wijn in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië is de wijnregio van Tsjechië. Door de vruchtbare grond en het warme klimaat groeien druiven hier uitstekend. Je vindt er glooiende heuvels met wijnranken, pittorske dorpjes met kleurrijke wijnkelders en wijnhuizen met prachtige uitzichten. Er wordt vooral witte wijn geproduceerd, zoals Riesling, Sauvignon, Grüner Veltliner en de Moravische druivensoort Pálava. Liefhebbers van wijn mogen vooral de plaatsen Znojmo, Mikulov, Valtice en Milotice niet overslaan. Je kunt hier bij diverse wijnkelders en -huizen een wijnproeverij doen. Ook leuk is om in een van de wijnfestivals te bezoeken die in september plaatsvinden. De viering van de wijnoogst gaat gepaard met een cultureel programma, mooie  kostuums, muziek en het drinken van Burčák, de eerste wijn van het jaar.

Meer informatie over eten in Tsjechië of opzoek naar de mooiste plekjes voor een rondreis? Kijk op dan www.visitczechrepublic.com

rondreis-tsjechie

typisch-eten-tsjechie

wijnreis-tsjechie

Mikulov-kasteel

wijnstreek-Tsjechie

gerechten-uit-tsjechie

eten-tsjechie

groentemarkt-Brno

hotspots-Brno