In het noorden van Frankrijk ligt een prachtig gebied met een rijke historie, glooiende heuvels, champagnehuizen, pittoreske dorpen en bijzondere bezienswaardigheden. Zeker geen verkeerde plek voor een vakantie dichtbij huis. Zoals in heel Frankrijk is de Champagnestreek een plek voor liefhebbers van de culinaire en de bourgondische keuken, maar ook outdoorliefhebbers kom hier absoluut niks te kort. Benieuwd naar de de mooiste plekjes en wat je kunt doen? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in de Champagnestreek.

Bezienswaardigheden in de Champagnestreek


Met de auto ben je in een paar uur vanuit Nederland al in de Champagnestreek. Officieel is de naam van deze regio Champagne-Ardenne, een combinatie van twee werelden. De Champagnestreek is wereldberoemde vanwege de bruisende wijn, maar heeft meer te bieden. Zo zijn er naast het bekende Reims ook de mooie steden als Troyes en Châlons-en-champagne, maar kun je er ook watersporten of klimmen door de bomen. Genoeg te doen! De bezienswaardigheden op een rijtje:

- Doen in de Champagnestreek -


Rondreis door de Champagnestreek

Vanuit Nederland kun je prima een road trip maken door de Champagnestreek. Ook kun je er heel goed een rondreis maken. De bezienswaardigheden vormen een soort drie-hoek waardoor je dus een rondje kunt rijden. De driehoek ligt tussen Reims, Troyes en Château-Thierry. Er zijn meerdere wegen die je kunt kiezen en allemaal zijn ze de moeite waard. Ook kun je op zoek gaan naar de Route Touristique du Champagne. Dit is een route van zo'n 700 kilometer en laat de mooiste plekjes zien. Je herkent de wegen aan de speciale borden langs de weg.

Reims en Épernay

Reims is de meest noordelijke stad van de regio en wordt ook wel de hoofdstad van de champagne genoemd. Maar het is meer dan alleen een champagnestad. Reims kent een rijke geschiedenis. Het is de stad waar Jeanne d’Arc (belangrijke vrouw tijdens de honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk) werd gekroond bijvoorbeeld. Ook werd hier tijdens Tweede Wereldoorlog de capitulatie ondertekend. De meest indrukwekkende en niet te missen bezienswaardigheid in Reims is de Notre Dame.

Épernay wordt gezien als het hart van de Champagnesteek. Niet alleen vanwege de ligging maar ook omdat de meeste bekende en luxe champagnehuizen hier te vinden zijn. De straat Avenue de Champagne - de naam zegt genoeg - is dé straat met de grote champagnemerken. De straat is mooi om te zien met enorme, statige gebouwen. In de stad staat champagne hoe dan ook centraal, toch is er meer te zien en te doen. Bijvoorbeeld rondlopen in het historisch centrum, het stadhuis en de Notre-Dame bezoeken.

Chalons-en-Champagne en Troyes

Een andere mooie plek in de Champagnestreek is het historische plaatsje Chalons-en-Champagne. Vooral per boot valt op hoe groen het hier is. Hoogtepunten in Châlons-en-Champagne zijn onder meer het stadspark ‘Le Petit Jard’, de kathedraal St. Etienne en de pleinen Foch en République. Châlons-en-Champagne is omgeven door wijngaarden en bossen, door de stad stroomt een beek dat zich uitleent voor romantische boottochtjes per fluisterboot.

Het volgende Middeleeuwse stadje Troyes is al net zo romantisch met haar pastelkleuren, de vertakking van de Seine, zonnige terrassen, klassieke bakkertjes, scheve houten huizen en verstopte straatjes. De stad floreerde in de Middeleeuwen en staat bekend om haar typische bouwstijl. Uren kun je hier rondstruinen, de zijstraten in om alle gekleurde gevels te bewonderen. Het geniale, en geheel toevallige is dat Troyes van boven afgezien de vorm heeft van een champagnekurk. Het was een van de plaatsen waar gedurende de hoge middeleeuwen de jaarmarkten van Champagne werden gehouden. De Seine stroomt door Troyes en de stad heeft ongelofelijk veel kerken en kathedralen.

➞ Road trip door de Moezel-wijnstreek
➞ Campings in de Champagnestreek

bezienswaardigheden-champagnestreek

champagnestreek-tips

Champagnehuizen bezoeken

Een roadtrip door de Champagne streek is niet compleet zonder een of meerdere champagnehuizen te bezoeken. In de streek vind je onderweg meer dan genoeg borden met chateau's. Zelf bezocht ik wijnhuis Drappier en wijnhuis Joseph Perrier. Twee middelgrote champagnemakers. Tijdens een bezoek krijg je uitleg over het ontstaan en het produceren van de bubbelwijn, daarna krijg je een rondleiding door de kelders en als laatst een proeverij van een aantal champagnes. Het leukst is nog wel om een kleinschalige wijnboer te bezoeken. Bijvoorbeeld La Loge Vigneronne. Vaak kun je ook overnachten bij een wijn chateau. Mercier en Moët & Chandon in Épernay zijn de meest bekende champagnehuizen van de streek.

Plateau Montagne de Reims

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek is het plateau Montagne de Reims. Dit is een heuvel dat ten zuiden van Reims ligt en waar veel bossen, graanvelden én wijngaarden te zien zijn. De heuvel is 288 meter hoog, kalkrijk en vangt veel zon waardoor met name de pinot noir er goed groeit.

Lac du Der-Chantecoq

In 1974 werd Lac du Der aangelegd, het grootste kunstmatige meer van Europa. Drie dorpen moest wijken voor dit meer dat hier moest komen om er voor te zorgen dat de Seine haar water kwijt kon en Parijs niet zou overstromen. Nu is het een meer dat gebruikt wordt voor watersporten, kun je er prachtig omheen fietsen en is het een plek voor vele bijzondere vogels. In de voor-en najaar komen hier meer dan 200 vogelsoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten zoals kraanvogels. Ook is dit een van de mooiste plekken om de zon te zien onder gaan.

Ziplinen

De Champagnestreek is verbonden met de Ardennen en wie Ardennen zegt, zegt outdoor en avontuur. Tijdens mijn trip stond er ook een toffe activiteit op het programma, namelijk ziplinen. Op meerde plekken in het gebied kun je dit doen. Je gaat gezekerd al klimmend en glijdend door de boomtoppen. Een uitdagende activiteit voor zowel jong als oud.

Truffels zoeken

De Champage-Ardennen zit vol culinaire verrassingen en in het najaar kun je hier dan ook volop truffels vinden. Of naja, niet zelf. Maar met een hond. Een leuke beleving is om de te verblijven bij familie Hotel Auberge des Moissons, een kleinschalige accommodatie in de Champagne regio waar je alles over truffel weten. Bij het hotel zit een stuk bos waar truffels onder de grond groeien. In het hotel leer je alles over de bijzondere paddenstoel en kun je er diverse gerechten eten.

Overnachten in de Champagnestreek

Een bijzondere overnachting bij een wijn chateau hoort er bij in Frankrijk.  Je kunt er slapen in romantische kasteeltjes, in landhuizen of in een mooi appartement in bijvoorbeeld Reims. Hieronder vind je enkele aanraders voor een accommodatie in de Champagnestreek.

Champagne drinken en zo je bed in kunnen rollen? Bed & Breakfast Champagne André Bergère ligt op de meest perfecte locatie die je je dan kunt bedenken: in dé Champagnestraat. Met het Moët & Chandon huis en Champagnehuis Mercier beide op 500 meter loopafstand. De accommodatie zelf is klassiek en bijzonder stijlvol ingericht.

Overnachten een ultramoderne accommodatie in het hart van Reims? Suites Cathédrale Reims is voor wie op zoek is naar een modern appartement in de stad. De locatie is uitstekend en de belangrijkste bezienswaardigheden - zoals de Notre Dame, Parc de la Patte d'Oie en Reims Opera- liggen op loopafstand. De accommodatie is brandschoon en bijzonder sfeervol ingericht.

➞ Wat te doen in Parijs?
➞ Tips en bezienswaardigheden Nancy

Reims-Champagnestreek

roadtrip-door-de-champagnestreek

eten-in-de-champagnestreek

doen-in-de-champagenstreek

bezienswaardigheden-champagne

truffels-in-frankrijk