Bonjour Paris! Voor mijn moeders 50e verjaardag vertrokken we samen een weekend, ergens eind oktober, naar Parijs. Parijs is de stad die je bezoekt voor een speciale gebeurtenis, maar is ook ideaal voor een lang weekend weg. Talloze bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre zullen het hoogtepunt van je stedentrip zijn. Maar als je in Parijs bent, moet je ook zeker wat tijd vrij maken om lekker rond te dwalen in de leuke wijken van de stad. Lees in dit artikel de leukste tips en dingen om te doen in Parijs.

Wat te doen in Parijs?


Het mooiste seizoen om de hoofdstad van Frankrijk te bezoeken? Dat is absoluut de herfst met zijn onverwacht zonnige dagen, de gouden uurtjes en bovenal de kleuren van de bladeren in de parken. Werkelijk elke straat, huis en buurt in Parijs is mooi. Tijdens een stedentrip zul en ogen te kort komen. Deze tips geven richtlijnen om de stad te verkennen.

1. Reis met de trein naar hartje Parijs

M'n favoriete manier van reizen is per trein. 's ochtends vroeg stap ik op bij Amsterdam Centraal en slechts een paar uur stap ik weer uit in hartje Parijs. In de trein begint je vakantie eigenlijk al, want reizen met de trein is enorm relaxt. Je kunt met de Thalys reizen, met NS International of met de Flixbus. Zodra je Gare Du Nord uitwandeld kan je stedentrip beginen. Op naar macarons en Franse wijn.

2. Zie de lichtjes van de Eiffeltoren aangaan

Het icoon van Parijs kun je niet missen tijdens een stedentrip. Vanaf de meest plekken in de stad kun je in elk geval het topje van de 324 meter hoge toren wel zien. Maar leuker is om tijdens zonsondergang de Eiffeltoren te bekijken. Dit doe je het best vanaf Palais de Chaillot. Waarom moet je dan per se 's avonds naar de Eiffeltoren? Wanneer het donker is wordt de Eiffeltoren om het hele uur met knipperlichtjes verplicht! Een magisch spektakel waar veel mensen op af komen. Wil je de Eiffeltoren bezoeken? Koop dan vooraf je kaartjes om de lange rij te vermijden.

3. Bezoek kunstenaarswijk Montmartre

In 1860 werd Montmartre bij Parijs als wijk gevoegd, daarvoor was het een op zichzelf staand dorp en de sfeer is daardoor anders dan in de rest van de stad. Montmartre is van oudsher een kunstenaarswijk (van Gogh, Picasso en Monet hebben er bijvoorbeeld ook gewoond) en dat zie je er nog steeds terug. Tijdens een bezoek aan Montmartre kan ook de Basiliek Sacré-Coeur niet ontbreken. Andere bezienswaardigheden en restaurants hier zijn Place Du Tertre, La Maison Rose en La Consulat.

4. Beklim de Arc de Triomphe

Naast de Eiffeltoren is de Arc de Triomphe misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Parijs. Je kent het zeker van de tour de France en de wereldberoemde straat Champs-Élysées eindigt hier. Het iconische bouwwerk kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de rotonde (het drukke Place Charles de Gaulle) en straten daaromheen. Na zo'n 284 treden ben je eindelijk boven. De bouw duurde maar liefst 30 jaar maar de triomfboog is hoe dan ook bijzonder om te zien.

➞ Voordelige stedentrip Parijs
➞ Boek een stedentrip Parijs via TUI

doen in Parijs

parken in Parijs

parijs-tips

5. Kunst shoppen bij de Bouquinistes langs de Seinekade

Een van mijn favoriete dingen om te doen in Parijs is souvenir shoppen. En dan heb ik het niet over magneten of sleutelhangers maar over mooie tekeningen en schilderijen. Langs de rivier en met name de aan de zuidkant zijn tientallen groene stalletjes gevestigd waar mensen hun kunst en boeken verkopen. Dit stalletjes worden Bouquinistes genoemd en deze waren er al in 1620. Bij grootste openlucht boekenmarkt ter wereld kun je naast boeken bijvoorbeeld ook hele toffe posters kopen en sowieso is het leuk om langs alle stalletjes te lopen.

6. Bezoek het Louvre

Het bekendste museum van Frankrijk (en de hele wereld) is het Louvre. Het schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci is het beroemdste stuk uit de collectie en voor veel mensen de reden om het museum te bezoeken. Het Louvre is een van de grootse musea ter wereld en je hebt heel wat uren nodig om het te zien. Het best kun je van te voren een ticket aanschaffen zodat je niet in de lange rij hoeft te staan. Heb je weinig tijd? De gebouwen zelf zijn dan toch eee must om te zien. Het museum bestaat deels uit middeleeuws kasteel en uit de welbekende glazen pyramide midden op het plein.

7. Basiliek Sacré-Coeur

Basiliek Sacré-Coeur is de meeste populaire bezienswaardigheid in Montmartre en tevens van heel Parijs. Het prachtige bouwwerk staat bovenop de heuvel en is 83 meter hoog. De Sacré-Coeur is gebouwd in Romaans-Byzantijnse stijl, is smetteloos wit en heeft ronde vormen. Heel anders dan de andere religieuze gebouwen in Parijs. In 1914 werd de bouw voltooid en sindsdien is er niets aan verandert. De kerk bezoeken is gratis, maar het is er wel altijd enorm druk. Op zondag is de mis dus dan kun je er beter niet heen.

8. Bezoek Jardin des Plantes

Hoewel Parijs veel stadsparken heeft kan een beetje groen tijdens een stedentrip geen kwaad. Een van mijn favoriete dingen om te doen in een stad is een botanische tuin bezoeken. Jardin des Plantes is de botanische tuin van Parijs en staat vol exotische planten en bomen. De tuin is gratis te bezoeken maar juist de gigantische kassen zijn een aanrader en hiervoor betaal je een paar euro. Heb je slecht weer in Parijs? Dan kun je je hier wel vermaken.

9. De Grote Moskee van Parijs

Nabij Jardin des Plantes staat de Grote Moskee van Parijs, een hele bezienswaardigheid. Het is een van de grootste en oudste moskee's van Frankrijk en voor iedereen te bezoeken. De moskee heeft een mooie patio met veel planten, waterelementen, sierlijke bogen en gekleurde tegeltjes. Er staat een Minaret van 33 meter en het geheel is helemaal in Spaans-Moorse stijl, met name geïnspireerd op het Alhambra in Andalusië. De moskee is op vrijdag na elke dag open. Direct ernaast zit een cafe waar je de lekkerste Marokkaanse thee drinkt, uiteraard met een zoet gebakje.

10. Dwaal door de leukste wijken en arrondissement van de stad

De wijken in Parijs worden arrondissementen genoemd en de stad heeft er maar liefst twintig. Allemaal zijn ze net even anders en hebben ze een eigen sfeer. Het 1e arrondissement van Parijs is tevens het hart van de stad, het geografische centrum met vele bekende oude gebouwen. Een van de oudste buurten van Parijs is Le Marais, een wijk die voor een deel aan de linkeroever van de Seine ligt, vlakbij de Notre-Dame. Le Marais is een wijk met weinig bezienswaardigheden maar juist de plek is met trendy bars, kunstzinnige galeries en restaurants. Saint Germain is het rijkere zusje van Le Marais. Het is er net zo mooi en er zijn vele restaurants en winkels, maar deze zijn net allemaal wat chiquer. De wijk Quartier Latin - het 5e arrondissement - is de oudste van alle 20 arrondissementen. Tegenwoordig komen hier vooral veel jonge studenten en behoort tot een van de leukste wijken is Parijs. Net buiten het centrum ligt kunstenaars wijk Montmartre, een gemoedelijke plek met leuke restaurants en vele schilders.

De leukste wijken - arrondissement in Parijs
➞ Tips voor Parijs in de winter

mooiste plekken Parijs

Wat is gratis te bezoeken in Parijs?

doen-in-parijs

Parijs bezienswaardigheden

11. Jardin des Tuileries

Loop je vanaf de Seine naar het Louvre richting de Eiffeltoren dan loop je onder de Arc de Triomphe du Carrousel, een kleinere versie van Arc de Triomphe. Direct daarna loop je door een van mooie stadsparken in Parijs: Jardin des Tuileries. Bloemen, vijvers, cafeetjes en bomen voor de nodig schaduw zijn hier te vinden. Ook staat hier het reuzenrad van Parijs. Aan het einde van het park zit Place De La Concorde.

12. Place De La Concorde

Een van de grootste en drukste pleinen van Parijs is Place De La Concorde. Tijdens de Franse Revolutie was dit een belangrijke plek met onder andere een standbeeld van koning Lodewijk XV. Dat beeld is gesneuveld maar er zijn vandaag de dag wel een aantal andere bezienswaardigheden. Het plein is namelijk maar liefst 8 hectare groot en kent ook 8 hoeken. Op elke hoek staat een standbeeld dat een van de grote steden van Frankrijk representeert. Ook is aan elke zijde van het plein een grote fontein te zien.

13. Eten bij Les Enfants Du Marché

Les Enfants Du Marché is de oudste overdekte markt van Parijs, te vinden aan Rue de Bretagne in Marais. Overdag worden hier versproducten verkocht en kun je de beste Franse kaasjes scoren. Later op de dag kun je er in Franse stijl op informele stijl een hapje eten. Kies voor mosselen in gorgonzola saus of eet bij het tentje voor ze heerlijke couscous serveren.

14. Maak een boottocht over de Seine

Parijs is zo'n stad dat nog mooier wordt wanneer het gaat schemeren. De lampjes gaan overal branden en het goud van de bruggen glimmen nog meer. De stad zie je op haar best wanneer je een rondvaart over de rivier de Seine maakt. Binnen een paar uur krijg je een heel ander beeld  en kun je vele bezienswaardigheden vanaf het water bekijken.

15. Pont Alexandre-III de mooiste brug van Parijs

Over de Seine lopen talloze mooie bruggen, maar de mooiste is toch echt Pont Alexandre-III. Deze is namelijk overvloedig versierd met lantaarns, mythische wezens en gevleugelde gouden paarden. Ook de onderkant van de brug is versierd met goud. In de verte zie je de Eiffeltoren staan er daarbij is het een van de meest romantische plekjes in Parijs.

Wat je zeker moet doen in Parijs?

Wat niet vergeten in Parijs?

16. Place des Vosges

Een van de mooiste en oude pleinen in Parijs is Place des Voges. In de 17e eeuw werd het aangelegd en is omringt door rode huizen waar beroemde Fransen hebben gewoond, daarnaast is er veel groen te vinden. Door de vormen en het lijnenspel is het een behoorlijk fotogeniek plein. Je vindt het in de leuke wijk Marais.

17. Bezoek musea

Het Louvre, Centre Pompidou en Musée d’Orsay zijn de bekendste musea in Parijs en leuk om te bezoeken. Maar Parijs kent nog veel meer musea. Carnavalet is een museum dat geschiedenis van de stad laat zien. Het ligt verstopt in wijk Le Marais en is gevestigd in twee herenhuizen. Binnnen zie je schattig ingerichte Franse kamers en vooral de prachtige binnentuin mag je er niet overslaan.

18. Panthéon

Om alle bezienswaardigheden en tips voor Parijs uit te schrijven heb je heel veel woorden nodig. Er zijn simpelweg te veel mooie bouwwerken. Het Pantheon is een wat minder bezochte plek in de stad, gelegen in de wijk Quartier Latin. Vroeger diende het als kerk tegenwoordig is het een tombe waar bekende Fransen liggen. Van buiten is het gebouw enorm indrukwekkend om te zien. Er worden binnen diverse tentoonstellingen gegeven.

19. Fietsen in Parijs

Parijs is zo'n grote stad je niet alles lopend kunt doen. Zeker niet als je 2 of 3 dagen in Parijs bent. Het metrostelsel is goed, maar je kunt ook de fiets pakken in Parijs. De stad wil minder auto's in de de stad en meer fietsers. Daarom staan er overal in het centrum Vélib's (Vélos Libres). Om de 300 meter moet je deze fietsen kunnen pakken. Liever een tour doen? Kijk dan eens bij Bajabikes.

20. Overnachten in Parijs

Een betaalbare slaapplek in het midden van Parijs is een uitdaging. De prijzen zijn hoog en vaak zitten de hotels als snel volgeboekt. Leg  je accommodatie daarom vroeg van te voren vast. Dit doe ik zelf altijd via Booking.com omdat je dan ook nog kunt annuleren. Leg dus een of meerdere accommodaties vast, zodat je daar nog verder kunt kijken of je een beter of goedkoper hotel vindt. De wijken net buiten de drukke stadshart; Quartier Latin, Montmartre en het gebied rond station Gare du Nord zijn het fijnst om te overnachten.

➞ Bekijk vakanties naar Parijs via Voordeeluitjes
➞ Bekijk luxe hotels in Parijs

tips voor Parijs

doen in Parijs

parijs-highlights