In Fins Lapland omarmen ze elk seizoen. In de winter ligt er altijd een dik pak sneeuw en voor de herfstkleuren hebben ze een speciale naam: Ruska. De zomers mogen er dan kort zijn, ze zijn er wel intens en de dagen zijn lang. Finland is daarom het hele jaar door een mooie bestemming om te bezoeken. Zelf bezocht ik Fins Lapland begin september en verbleef in een idyllisch vakantie huis aan een rustgevend meer. Heb je plannen om naar Finland te gaan en wil je ook bijzonder overnachten in Finland? Ik maakte een Fly en drive rondreis van een week door het wondergroene land.

Bijzonder overnachten in Finland

De accommodatie waar ik het over heb ligt in Ruka (gemeente Kuusamo), zo’n twee uur noordwaarts rijden vanaf Rovaniemi. Ruka, officieel Rukatunturi, ligt haast op steenworp afstand van de Russische grens en is dé wintersportplaats in Fins Lapland. In 2016 is Ruka tijdens de prestigieuze World Ski Awards namelijk uitgeroepen tot beste skigebied van Finland. Sneeuw heb ik er tijdens mijn verblijf niet gezien maar juist in de zomer is dit een fantastische regio om te bezoeken. Vanwege de meren, de rendieren en enorme stilte die je in de winter minder hebt. In de zomer komen mensen hier om te wandelen en vanwege de ligging in de buurt van Nationaal park Oulanka waar de wereldberoemde Berenroute gelopen kan worden.


Meer leesmateriaal: 50 onmisbare spullen als je gaat kamperen

overnachten-fins-lapland

Slapen aan een meer in de Finse bossen

Bij veel accommodaties in Finland (zo veel zijn het er niet) slaap je bij de bossen. Geen wonder natuurlijk want het land bestáát zowat uit bos. Toch is slapen bij Iisakki Village anders. Je hebt er verschillende soorten accommodaties. Van een camping, een fijn groot huis tot aan glazen bungalows. Allemaal hebben ze gemeen dat ze in het bos of aan het meer liggen. Hoewel het ‘village’ wordt genoemd had ik juist het gevoel het rijk voor me alleen te hebben. Ik sliep een aantal nachten in een fijne lodge dat direct aan het meer ligt. Na een bezoek aan de privé sauna kun je er zo in afkoelen. Of je kunt het roeibootje, een van de SUP boarden of kajak pakken en het meer van Rukajärvi verkennen.

Vanuit een glazen huis het noorderlicht zien

Wil je eens in je leven in een glazen bungalow slapen? Doe dat dan bij Iisakki Glass Village. Kun je je iets mooiers voorstellen dan vanuit je bed het noorderlicht zien? De villa’s zijn voorzien van enorme raampartijen en zelfs het dak is van glas. De bovenkant is verwarmd, hierdoor blijft er in de winter geen sneeuw op liggen en kun je dus het noorderlicht zien. Hoewel de huizen villa’s worden genoemd zijn deze niet erg groot maar eerlijk is eerlijk, meer dan een warm bed heb je dan ook niet nodig.


Lees meer: Het noorderlicht zien in Finland

glazen-huis-lapland

Bijzonder overnachten in Fins Lapland

Bijzonder overnachten in Finland doe je dus bij Iisakki Village. Of je nou wilt kamperen, met de familie in een huis zit of met je geliefde in een glazen bungalow. Voor elke reiziger is er aanbod. Het Wilderness Hotel Papin Talo beschikt over een privé sauna en voor de overige accommodaties zijn er ook sauna’s beschikbaar. Bij de lodge staat overigens ook een jacuzzi buiten. In Papin Talo zijn er zes tweepersoonskamers, alle kamers hebben een eigen badkamer, een tv en kleine keuken. Er zijn twee balkons, twee woonruimtes en een gigantische keuken. Op het terrein zijn meerder vuurplaatsen beschikbaar, en zo kwam het dat we een aantal avonden met zonsondergang marshmallows bij kampvuur aan het eten waren. Het is heel gebruikelijk om je eigen hout te hakken en te koken op een vuurtje. De accommodaties zijn hier dus enorm goed, maar daarnaast is er dus nog veel meer te doen bij Iisakki Village.

Activiteiten Iisakki Village

Erg leuk om te doen als je bij Iisakki Village verblijft is mee doen aan verschillende excursies. Zoals gezegd kun je er gebruik maken van een roeiboot, de kano, kajaks, fietsen en SUP boarden maar dat is nog niet eens alles. In samenwerking met Ruka Safari’s worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd. Denk aan een sauna tour, een quad bike safari, raften, noorderlicht tours, husky safari en drijven in ijskoud water.

VAKANTIE FINS LAPLAND

Overtuigd om op vakantie te gaan naar Fins Lapland? Een reis met deze accommodatie en activiteiten is te boeken via Voigt Travel. Zij kunnen de reis voor je samenstellen en de excursies regelen. Finland zelf bezoeken kan natuurlijk ook. De beste reistijd voor Finland is er eigenlijk niet. Alle seizoenen zijn namelijk eigen en bijzonder om mee te maken. Typisch Fins zijn de trekkershutten, Suomi, Ruska, de sauna en Blackpot koffie. Een vakantie Finland staat garant voor outdoor leven, wandelen, rust en kampvuurtjes. In Finland kun je het best reizen met de auto. De meeste vliegreizen gaan naar hoofdstad Helsinki en Rovaniemi (vaak met tussenstop).


Meer leesmateriaal: 10 redenen waarom je Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken

overnachten-finland

finland-overnachten

bijzonder-overnachten-finland

overnachten-finland

bijzonder-overnachten-lapland

fins-lapland-overnachten

bijzonder-overnachten-finland

overnachten-finland