Zweeds Lapland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een vakantie in de zomer. Lapland is een winterbestemming met een heleboel sneeuw, toch? Niet helemaal dus! In juni bezocht ik het noorden van Zweden en ontdekte dat dit een prachtige bestemming is, juist ook in. de zomer. Zweeds Lapland is echt een wondere wereld aan meren, bossen en heeft een prachtige kustlijn. Je kunt er prachtig wandelen en andere outdoor avonturen beleven. In dit artikel lees je meer over wat je kunt doen tijdens een vakantie in Zweeds Lapland in de zomer.

Zweeds Lapland in de zomer


Zweeds Lapland is het meest noordelijke deel van Zweden en begint bij het stadje Skellefteå in de gelijknamige regio. Dit is ook de plaats waar ik vanuit Amsterdam naar toe vloog. Ben je op zoek naar rust, outdoor activiteiten en prachtige natuur? Dan is Zweeds Lapland in de zomer zeker iets voor jou! Het hoogseizoen hier begint rond 21 juni. Hiervoor is de kans groot dat je een aantal activiteiten niet kunt doen of dicht zijn. De temperatuur in Lapland in de zomer ligt overdag rond de 17 graden met uitschieters tot in de 20 graden. Ideaal om de mooiste bezienswaardigheden van Zweeds Lapland in de zomer te bewonderen.

Maak een road trip Zweeds Lapland

Ik kan het iedereen aan raden om eens een road trip door Zweeds Lapland te maken. Rijden is er niet moeilijk, je ziet kilometers aan bos aan je voorbij gaan en kunt stoppen op de mooiste plekjes die je tegenkomt. Een rondreis door het noorden van Zweden is weer eens wat anders dan een zuid Europees land, het is in elk geval perfect om je terug te trekken in de natuur. Je kunt er voor kiezen om op een plek te verblijven en vanuit daar de regio te verkennen. Zelf ontdekte ik met name de kust van noord Zweden, mijn thuisbasis van Skellefteå maar ook Luleå is een fijne plek om te verblijven. Zelf huur ik tijdens mijn autovakanties meestal met Sunny Cars, lijkt duurder, maar je bent in elk geval all-in verzekerd. Voor een rondreis door Zweeds Lapland kun je ongeveer een week uit trekken, korter kan eventueel ook

Kamperen in Zweden

In Zweden mag je wild kamperen wat betekent dat je niet per se op een camping hoeft te staan. In een outdoor land als Zweden is het heerlijk om in de zomer te kamperen. Je hebt er eindeloze natuur en afgelegen plekken waar je je tent kun opzetten, maar er zijn ook veel mooie campings dichtbij de natuur. Niet voor niks komt het allermansrecht uit Zweden. Hier lees je meer over kamperen en wildkamperen.

Wandel met huskies in Zweeds Lapland

Nummer één activiteit in Lapland is een tocht maken met huskies. In de zomer vind je er geen sneeuw, maar dit betekent niet dat je een bezoek aan de huskies moet overslaan. Je kunt namelijk wel gewoon met de honden door de bossen wandelen. In de zomer hebben de honden rust en is het te warm voor lange sleetochten, maar ze vinden het heerlijk om te wandelen. Er zijn meerdere organisaties waarbij je dit kunt doen, zelf bezocht ik Lappland Emotions. Dit bedrijf wordt gerund een een gezin dat 3 jaar geleden vanuit Frankrijk in Zweden is komen wonen. Je kunt er meerde dagen blijven en allerlei outdoor activiteiten doen, of net als ik een aantal uur met de honden spenderen.

Bij het kampvuur met de Sami

Traditie in Zweden is om rondom een kampvuur te zitten en lekker te eten. De Sami’s, de oorspronkelijke bewoners in Lapland, bouwde een huisje om het vuur heen. Is het niet al te koud dan kun je gewoon buiten zitten. Je kunt van een Sami gids leren hoe deze mensen leven. Verblijven bij een Sámi famlie, hun rendierkuddes ontmoeten en meer leren over de geschiedenis en het leven van de Sámi. Ontdekt meer over de Sami cultuur in Zweeds Lapland.

Beleef Midzomernacht

Uniek in Lapland: de midzomernacht. Staat de winter in het teken van het noorderlicht, in de zomer wordt het hier nooit donker. De zon gaat wel zo’n twee uur onder, maar omdat deze nooit ver weg is, is er tussen 12 en 1 alleen maar schemer. Een gekke gewaarwording om ’s avonds laat in het licht te lopen, of om om 3 uur wakker en naar buiten te kijken waar het 3 uur ’s middags lijkt. De vrijdag na 21 juni, de langste dag, viert iedereen in Zweden de Midzomernacht. Het is als een soort kerst in de zomer. Iedereen komt bij elkaar en zit de hele avond buiten met veel eten. De Kinderen hebben 10 weken vakantie in de zomer en de meeste mensen vertrekken naar hun vakantiehuis.

Lees ook: road trip zuid Zweden
Op vakantie naar Scandinavië: kies je voor Noorwegen, Zweden of Finland

zomer-noord-zweden

zweeds-lapland-zomer

doen-in-zweeds-lapland-in-de-zomer

Bezoek het eiland Pite-Rönnskär

Op ongeveer 40 minuten rijden vanuit Skellefteå ligt een aanlegsteiger (in Kinnbäck) voor bootjes richting de eilanden. Veelal komen de locals er om naar een vakantiehuis te gaan, maar ook voor ons het het leuk om dit gebied te bezoeken. De boottocht naar het kleine visserseiland Pite-Rönnskär is ontzettend tof. Je vaart met een flinke snelheid tussen eilanden met rotsen en begroeing. Pite-Rönnskär is onderdeel van het Vargödrag Natuurreservaat. Op het eiland staat een vuurtoren uit 1862 & vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht! Bijzonder op het eiland is dat de ene kant helemaal groen is en de andere kant juist kaal met keien en huisjes.

Hike of mountainbike door de bossen

Het oosten van Zweden is in tegelstelling tot het westen vrij vlak. Heuvels en meren kenmerken het landschap. Voor beginnende moutainbikers en wandelaars is dit gebied daarom ideaal. Aan de dennebossen ontkom je niet en waarom zou je ook, het is prachtig om door te wandelen of met de fiets te crossen. Overal zijn – al dan niet zelfgemaakte – paden te vinden en mits je goed met de natuur omgaat mag je vrijwel overal lopen.

Kanoen of kajaken op rivieren en meren

Zoals gezegd vind je in Zweeds Lapland talloze meren en vanuit de bergen stromen ook de rivieren richting zee. In de zomer is het echt ideaal om dan een kano of kajak te huren en het water op te gaan. Zelf was ik bij Skelleftea en heb via Swenature een kajak gehuurd. Hier kun je om kleine eilandjes heen peddelen en kom je langs de historische huisjes (Bonnstan) van Skelleftea. Dit is een van de activiteiten die je alleen in Zweeds Lapland in de zomer doet. In de winter organiseert Peter overigens nog veel meer outdooractiviteiten. Wil je een 7-daagse kanotocht in Värmland doen? Doe dan mee met de The Canoe Trip!

Bezoek het natuurreservaat Bjuröklubbs Fyr

Een prachtig natuurgebied om te bezoeken is Bjuröklubbs Fyr. Bjuröklubb is een kaap & je kunt hier genieten van eindeloze uitzichten een lange wandeling maken. De natuurreservaten zijn overigens gewoon toegankelijk. Er zijn een aantal historisch monumenten te vinden, zo staat er een kapel uit 1600 op een hoge klif, oude nederzettingen en een gele vuurtoren. Verder is een restaurant te vinden waar je zomers een stop kunt maken.

Zweden met Voigt Travel

Fotografeer de rode huisjes

Zweden wordt vaak in een adem genoemd met de leuke rode huisjes en dat is ook waar ik direct aan dacht. En rode huisjes (Falurood) vind je in Zweeds Lapland genoeg! De naam komt van de typische kleur in de kopermijnen bij de Zweedse stad Falun. Veel van deze huizen zijn vakantiewoningen – bijna de helft van de Zwedenaren heeft er een – en liggen op de mooiste plekken. Vaak dichtbij de bossen en de kust. Hier komen de mensen helemaal tot rust. Ik vind de huisjes ontzettend fotogeniek en kon het dan ook niet laten om zoveel mogelijk huizen vast te leggen.

Maak een boottocht langs de kust

Een aantal van de vakantie woningen zijn gevestigd op kleine eilandjes langs de kust. De IJstijd heeft van Zweden een bijzonder landschap gemaakt met enorme keien en eilanden. Willen de Zwedenaren naar hun vakantiewoning, dan moeten ze dus met een bootje. En ook jij als bezoeker kan de kust per boot bekijken, wat dus echt een aanrader is!

Spot wildlife 

Beren, elanden en herten, het is allemaal te vinden in Zweden. ’s Zomers zijn er minder dieren te spotten dan in de winter, maar toch is er altijd een kans dat je dieren langs de weg ziet. Rond de zomer vertrekken de meeste dieren naar het noord-oosten, waar het koeler is dan langs de kust. In maart heb je de grootse kans om dieren te spotten, maar ga je naar een groot meer dan zie je wellicht een groep herten. In het Svansele Wilderness Centre nabij Lappland Emotions vind je exhibition van alle wilde dieren die in Zweden leven.

Tot slot: geniet van alle rust en ruimte

Zweeds Lapland is onder de meeste mensen – op de Zweden zelf na – een onontdekte bestemming. Het hoogseizoen is vanaf de Midsummer, dus na 21 juni, en ook dan kom je soms uren lang geen mensen tegen. Ben je een echte rustzoeker en natuurliefhebber dan raad ik het 100 procent aan dit gebied eens te verkennen. Zelf was ik er vier dagen en ook dan kon je al ontzettend veel doen en zien, mits je een huurauto hebt! Maar je kunt ook op meerdere plekken verblijven en een road trip door het andere noorden van Zweden doen.

zweeds-lapland-in-de-zomer

zweeds-lapland-in-de-zomer

lapland-in-de-zomer

doen-in-lapland-in-de-zomer

doen-in-zweeds-lapland-in-de-zomer

doen-in-zweeds-lapland-in-de-zomer

wat-te-doen-in-lapland

zweeds-lapland-in-de-zomer

lapland-in-de-zomer

doen-in-zweden

Lapland-in-de-zomer

doen-in-lapland

doen-in-zweden-in-de-zomer

doen-in-noord-zweden-in-de-zomer

doen-in-zweeds-lapland

zweeds-lapland-in-de-zomer

Zweeds-lapland-in-de-zomer

doen-in-zweden-in-de-zomer

Noord-zweden-in-de-zomer

doen-in-lapland

zweden-in-de-zomer