Het noorderlicht is zo’n magisch verschijnsel dat met geen pen te beschrijven is. Als ik het toch probeer: een groen licht siert als een waas door de heldere hemel. Het poollicht is zowel in het noorden als het uiterste zuiden van de wereld te zien. Vandaar ook de namen noorderlicht en zuiderlicht. In Finland spotte ik eind augustus twee maal achter elkaar het noorderlicht. En ja echt, het is wonderbaarlijk mooi! Wil je zelf ook het noorderlicht in Finland spotten? Kijk dan vast op de website van Voigt Travel.

Het noorderlicht in Finland

In Europa is alleen het noorderlicht te zien. Hoe dichter je bij de noordpool zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht ziet. Het noorderlicht wordt aangeduid met KP index. De KP loopt uiteen van 1 tot 9 KP. Dit geeft de grootte van het licht aan. Met KP 3 was het in Salla in Fins Lapland te zien, waar ik was, en met KP 7 is het zelfs in Nederland te zien. Naast dat het licht actief moet zijn, is het belangrijk dat er geen wolken zijn en dat je zicht hebt op het noorden.

Eind augustus/begin september bezocht ik Fins Lapland. In de winter heb je hier kans op het noorderlicht, maar het voor en-najaar zijn misschien nog wel betere periodes om het licht te kunnen zien. Het weer is er dan vaak goed, het is minder koud en sneeuw weerkaatst soms te veel licht.


Lees ook: 5 outdoor activiteiten op het water in Finland

noorderlicht-in-finland

Tips om het noorderlicht te spotten

Download als eerst de app Aurora op je telefoon. Deze app geeft aan wat de KP is en of je op je locatie kans hebt om het licht te zien. In Lapland kun je het licht met KP 3 meestal wel zien (mits onbewolkt natuurlijk). Mijn ervaring is dat de app een kleine kans op licht aangeeft (hoogste was 20%) en ik het toch twee keer gezien heb. Op een bewolkte avond met KP3 zou ik dus al naar buiten gaan. Je moet geduld hebben (wij hebben een tijd bij een kampvuur gezeten) en je camera bij de hand houden. Denk je dat het licht er kan zijn, maak dan een foto met je camera (geen telefoon). Op je camera zie je namelijk al veel eerder licht dat met je oog. Zorg ook dat je een wijds uitzicht hebt op het noorden.

Hoe fotografeer je het noorderlicht?

Het poollicht is een van de moeilijkste dingen om te fotograferen. De omstandigheden zijn namelijk alles behalve makkelijk: het is donker en het licht beweegt. Het noorderlicht kun je het best zien wanneer het pikkedonker is. Maar je camera kan in het donker amper scherp stellen. Voor een foto is een lichtpunt op beeld dus wel aan te raden. Met een smartphone is het vrijwel onmogelijk om het noorderlicht te fotograferen. Het licht moet dat heel sterk zijn en nog zie je net een groene waas, terwijl het veel meer is dan dat. Het noorderlicht kun je daarom het best fotograferen met een spiegelreflex camera of in elk geval een camera waarbij je zelf de instellingen kunt bepalen. Op de camera moet je de volgende instellingen hebben: sluitertijd, diafragma en ISO. Ik moet wel zeggen dat een reisgenoot met een digitale camera en automatische instellingen ook bijzonder goed foto’s maakte.

Naast een camera heb je een statief nodig waar de camera op kan staan. Wanneer je het noorderlicht vanuit de hand zou fotograferen zou de foto onscherp(er) worden. Het noorderlicht fotografeer je op de handmatige stand (M). Daarna zet je de sluitertijd op 15 á 25 seconden. Het diafragma kun je zetten op een waarde tussen F 2,8 – 5,6 en de ISO zet je tussen de 200-1400, dit hangt heel erg af van de hoeveelheid licht en de camera die je hebt. Een zo laag mogelijke ISO waarde is aan te bevelen. Beweegt het noorderlicht erg snel, dan zal deze toch hoger moeten. Optimale instellingen voor het fotograferen van het noorderlicht zijn er niet dus je zult een beetje moeten uitproberen met het fotograferen in het donker.

Meer tips om het noorderlicht te fotograferen

Wanneer je de app Aurora hebt gedownload en je je apparatuur klaar hebt ben je er bijna, maar nog niet helemaal. Zijn de omstandigheden goed (onbewolkt, juiste KP) dan moet je een spot gaan zoeken. Blijf je bij je accommodatie, bij het bos of bij een plek met veel licht, dan zul je het noorderlicht nog niet zien. Zoek daarom een grote open plek, aan een meer bijvoorbeeld, met zicht naar het noorden. Daarna is het een kwestie van afwachten. Ik heb en licht een keer om half 12 en om half 1 gezien (het bleef ruim een uur). Het is dus niet gek als je ergens een paar uur wacht. Denk je het licht te zien, maak dan een foto. Je camera spot het licht vaker eerder dan je oog.

Ben je op een koude plek? Zorg dan voor handschoenen met touchscreen, een hoes voor je camera, een extra batterij en een lampje.


Lees meer: 10 redenen waarom je Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken

fins-lapland-noorderlicht

noorderlicht-finland

noorderlicht-finland

noorderlicht-lapland

noorderlicht-zien

tips-noorderlicht-zien