Een van de mooiste natuurgebieden van Europa? Dat moeten absoluut de Dolomieten zijn. Deze bergen in het noorden van Italië hebben eigenzinnige vormen waardoor ze anders zijn dan andere bergen. Het is een paradijs voor outdoorliefhebbers, je kunt er eindeloze wandeltochten maken maar ook klimmen, bergmeren bezoeken of relaxen. Onlangs maakten we een rondreis door Zuid-Tirol en omstreken. Benieuwd naar de mooiste plekken in de Dolomieten?

Mooiste plekken in de Dolomieten


De Dolomieten zijn een bergketen in het noord-oosten van Italië dat vanwege zijn vormen en kloven uniek is. Het is daarom niet gek dat deze bergen zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en door vele mensen wordt bezocht. Zowel in de zomer als in de winter. De steile rotswanden en pieken (net even anders dan in de Alpen) zijn ontstaan door erosie en verwering. Tevens is de bergketen opgesplitst in de oostelijke en het westelijke Dolomieten. Behalve bergtoppen zijn er ook prachtige meren te vinden, groene weides en pittoreske dorpen. Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden en plekken in de Dolomieten in de zomer.

- 10 mooiste plekken Dolomieten -


 1. Drei Zinnen - Tre Cime di Lavaredo

De Drei zinnen wordt gezien als het icoon van de Dolomieten. Deze drie (stiekem zijn het er van dichtbij meer) enorme rotspieken kun je dan ook niet missen. Je kunt de Drei zinnen, Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans, van veel plekken bekijken. De wandeling er om heen is erg populair. Met de auto rijd je naar Rifugio Auronzo, wees op tijd want als de parkeerplaats vol is gaat deze dicht (voor 9 uur 's ochtends). Voor de weg naar boven en het parkeren betaald je dertig euro. Je kunt ook de bus nemen vanuit Misurina. Wij kozen ervoor om de lange wandelroute te doen en bij de eerste hut de drukte te vermijden door rechts af te slaan. Heb je zin in meer uitdaging? Doe dan Via Feratta bij de 3 zinnen. De 3 toppen zijn alleen voor ervaren bergklimmers maar vanuit de Dreizinnenhütte loopt een Via Ferrata route waarbij je perfect uitzicht hebt op de toppen en de rest van de omgeving.

 2. Sella en Rosengarten Massief

De Rosengarten is een berggroep in de Dolomieten welke je bereikt door de gondel te nemen vanuit Vigo di Fassa. Het gebied is absoluut een paradijs voor avonturiers want je kunt hier veel wandelen en klimmen (Via Ferrata). Zelf doe ik dat eerste en doe een twee-daagse hike in het Rosengarten Massief. Catinaccio d'Antermoia is het hoogste punt van het Rosengarten Massief (de Kesselkogel is 3002 meter en overschrijdt daarmee als enige van het massief de 3000 metergrens) en hier is ook het hoogste meer te vinden. De Rosengarten is niet alleen geroemd vanwege de eindeloze wandelen + klim mogelijkheden maar ook omdat de rotsen overdag grijs zijn en met zonsondergang of opkomst prachtige roze en en oranje kleuren krijgen.

Ook het Sella-massief behoort tot een van de mooiste plekken in de Dolomieten. Dit gebergte ligt tussen de dalen Alta Badia en Val Gardena en tussen vier grote bergpassen. Het staat met name bekend vanwege de Sellaronda. Een ronde om het massief heen die je zomers fietsend kunt afleggen. In de winter kun je er een prachtige skitocht maken.

 Huur een auto voor in de Dolomieten
➞ Alle artikelen over de Dolomieten

wandelen-dolomieten

roadtrip-dolomieten

vakantie-dolomieten

bezienswaardigheden-Dolomieten

 3. Lago di Sorapis

Een van de meest bijzondere meren in de Dolomieten is Lago di Sorapis. Je komt er alleen na een hike van ongeveer 2,5 uur en bovendien heeft het meer een bijzondere kleur. Niet helder maar heel mooi melkachtig lichtblauw. Door de ligging wordt het omringt door bergen en dat maakt deze plek extra bijzonder! Dit wil je met eigen ogen gezien hebben. De hike zelf biedt mooie uitzichten en is soms uitdagend door de smalle stukjes. Parkeer je auto bij Parcheggio per Sorapis en volg het pad achter het hotel. Kom zo vroeg mogelijk. Bij het meer zit een berghut waar je wat kunt eten en drinken. Via dezelfde route loop je terug naar beneden.

 4. Sass Pordoi: Het terras van de Dolomieten

Het beste uitzicht over de Dolomieten heb je vanaf Sass Pordoi. Met een grote gondel ben je binnen een paar minuten op het terras van de Dolomieten. Boven zit een restaurant en zijn er aan meerdere kanten uitkijk plekken. En op een hoogte van 2950 meter zie je veel. Je kunt eindeloos ver kijken, de ene kant de typische rotsen van de Dolomieten, de andere kant de groene bergen. Als je goed kijkt zie je de bergtoppen van onder andere Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio.

Wil je een (meerdaagse) trekking doen in de Dolomieten? Via Bookatrekking kun je diverse hikes boeken, de route is uitgestippeld en de Rifugio's zijn al voor je gereserveerd.

roadtrip-dolomieten

 5. Alpe di Siusi + Val di Funes

Naast hoge bergtoppen en meren zijn er in de Dolomieten ook weides te vinden. Alpe di Siusi (Seiser Alm is het Duits) is een bekende bergweide in de Dolomieten. Wat is er zo bijzonder aan? Het is de grootste van Europa en ook nog eens beeldschoon. De Seiser Alm is zo groot als 8.000 voetbalvelden bij elkaar. Het plateau bevindt zich op een hoogte tussen de 1.800 en 2.300 meter. Je kunt de gondel bij Seiser Alm Bahn omhoog nemen of je auto neerzetten bij de parkeerplaats in Compatsch (voor 9 uur 's ochtends). De enorme grasvelden, de koeien, wandelpaden en de bergen op de achtergrond maken dit een van de mooiste plekken in de Dolomieten! in de winter verandert de Seiser Alm is een gemoedelijk skigebied. Zelf koos ik voor het kleine zusje van Alpe di Siusi en maakte een hike vanuit Val di Funes. Hier wisselen bossen, bergen en weides elkaar af en bovendien is het een stuk rustiger.

 6. Lago di Braies

Het meest gefotografeerde meer in de Dolomieten is Lago di Braies. Zeker de afgelopen jaren is dit een ontzettend populaire fotospot geworden. De Pragser Wildsee, de Duitse vertaling van Lago di Braies, is dan ook een sprookje om te zien. Ook speelt mee dat het meer erg toegankelijk is. Je kunt de auto vlakbij zetten (mits je vroeg komt, of neem de bus overdag) en je bent direct bij het water. In een uurtje kun je om het meer heen wandelen. Het meer is niet alleen zo mooi vanwege de omliggende bergen, maar ook vanwege de bossen en het idyllische boothuisje dat roeibootjes verhuurd. Tijdens zonsopkomst maak je hier de beste foto's!

hiken-Dolomieten

 7. Carezza Lake

Ook een van de mooie meren in de Dolomieten is Carezza Lake, ook wel de Karensee. Het kleine meer in de westelijke Dolomieten staat bekend als het 'Fairytale Lake of the Dolomites'. Bij een eerste blik zie je direct waarom dat is. Het ligt naast een weg en bushalte en je schrikt van de felblauwe kleur die het water heeft. Op de achtergrond staan de indrukwekkende bergtoppen van de Dolomieten. Het bergmeer is omgeven door groen en alles bij elkaar opgeteld is het absoluut een lust voor het oog. Een andere bijnaam is Lec de Ergobando (Regenboogmeer) maar zelf zag ik vooral een heleboel tinten groen en blauw. 

 8. Seceda

Bij veel wandelingen in de Dolomieten loop je over rotsen, grindpaden en langs grille bergen. Bij de Seceda-wandeling is dan net anders. De Seceda is een bijzonder gebergte in Val Gardena en tijdens een wandeling loop je over een grote groene vlakte. Het heeft wel wat weg van Alpe di Siusi maar heeft een wat ruiger karakter. Vanaf de Seceda Cable Car heb je het beste uitzicht over de bergen en het dal. Je kunt twee liften omhoog nemen, te beginnen in Ortisei, of een lift nemen en de rest lopend afleggen.

Tijdens de Dolomiti Trail, een georganiseerde wandelreis van Travelbase, kom je langs veel van deze bezienswaardigheden!

mooist-berg-dolomieten

 9. Cinque Torri

Een alternatief voor de Drei zinnen is een wandeling bij Cinque Torri, een van de routes vanuit Cortina d'Ampezzo. In plaatst van drie torens zie je er hier vijf. Het landschap bestaat uit grillige landschappen en indrukwekkende vergezichten tussen de bergtoppen door. Aan het begin van deze route is een openluchtmuseum over de eerste wereldoorlog. Je kunt een wandeling combineren met het bekijken van loopgraven en andere overblijfselen uit die tijd.

 10. Vakantie Dolomieten

Er is dus vel te zien en doen in de Dolomieten. Hoe regel je de perfecte vakantie? Neem als eerst genoeg tijd. Je bent de hele dag op pad voor een wandeling en reis je met de auto dan kan het snel druk zijn op de weg (iedereen moet ten slotte door het dal). Er zijn ook goede trein en-busverbindingen in de Dolomieten. Voor de meeste bezienswaardigheden is het slim om heel vroeg te komen, voor negen uur. Dit omdat de parkeerplaats anders vol is en de weg wordt afgesloten. Je kunt naar Venetië vliegen en vanuit daar een auto huren, of Vanuit Nederland met eigen auto reizen. Hier doe je 13-15 uur over gemiddeld.

Waar moet je zien in de Dolomieten?

Je kunt best 2/3 plekken uitkiezen om te verblijven tijdens een vakantie van bijvoorbeeld 10 dagen. Goede plekken om te overnachten in d  Dolomieten zijn: Ortisei, Moena of Canazei, Toblach en Cortina d'Ampezzo.

 Bekijk vakanties Dolomieten
➞ Waar overnachten in de Dolomieten?

vakantie-dolomieten-tips

mooiste-plekken-Dolomieten

mooiste-meer-dolomieten

Dolomieten-bezienswaardigheden

doen-in-de-dolomieten

vakantie-Zuid-Tirol

dolomieten-roadtrip

bezienswaarigheden-Dolomieten

mooiste-plekken-dolomieten