Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht zodra ik de eerste blauwe muren zie. Ik zag thuis vele foto’s van Chefchaouen en nu sta ik er zelf. Zal het aan mijn hoge verwachtingen voldoen? Is het echt zo mooi als iedereen zegt? Is het echt zo fotogeniek? Voldoet het blauwe stadje in noord Marokko aan mijn volwachtingen? En waarom is Chefchaouen eigenlijk blauw?

Het blauwe stadje in noord Marokko

Er zijn voor dit geval twee soorten mensen: mensen die nog nooit van Chefchaouen hebben gehoord en mensen die het wel kennen en er dolgraag heen willen. Een tussenweg is er gewoonweg niet. Ik behoor tot de tweede groep. Zodra ik (online) kennis maakte met Chefchaouen wist ik; hier moet ik heen. Het blauwe stadje in noord Marokko is een omweg voor reizigers die Marokko’s beroemde koningssteden willen bezoeken. Maar tijdens het plannen van de road trip door Marokko stond direct vast dat we hier naar toe zouden gaan. Dit blauwe bergdorpje is een van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben.

De noord Marokkaanse stad werd in 1492 gesticht door Moorse vluchtelingen uit Spanje, en een woordje Spaans spreken ze er nog. Het bergdorpje diende als fort tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen. Chefchaouen ligt in het staartje van het ruige Rifgebergte, een stuk schitterend natuurschoon. De weg ernaar toe is dan ook een van de mooiste autoroutes van Marokko. De naam Chefchaouen/Chaouen betekent hoorns en verwijst naar de vorm van de bergtoppen boven de stad want vanuit het dal zouden de omliggende bergen de vorm van horens hebben.


Lees ook: Route rondreis door het noorden van Marokko

chefchaouen-marokko

Waarom is Chefchaouen zo blauw?


Waarom is het blauwe stadje in noord Marokko zo blauwgekleurd? Dit komt door een traditie die ooit begonnen is door de vroegere Joodse bevolking. De kleur blauw staat in het Jodendom voor bescherming en het werd zo mooi gevonden, dat iedereen zijn huis ging schilderen. Als ook de vloer blauw of wit is, betekent dit dat de weg doodlopend is. Handig voor mensen zoals ik die altijd verdwalen. De witblauwe medina van Chefchaouen is zonder twijfel één van mooiste in heel Marokko. Dankzijn invloeden uit Andalusische (en misschien een beetje door de hennepteelt) voelt het er heel relaxt.

Ronddwalen in de medina van Chefchaouen

Na de dukke Koningssteden Fes, Marrakech en Meknes is de medina van Chefchaouen een verademing. Ik vind mijn weg tussen tussen de wirwar van straatjes en trappetjes. Trappetjes die uitnodigen om af te dalen naar nieuwe uithoeken die weer versierd zijn met de mooiste blauwe kleuren. Ik begeef me van links naar rechts en ontdek steeds weer nieuwe straatjes, in alle tinten blauw die je bedenken kunt. Het is hier ontzettend rustig en ik neem alle tijd op dit bijzondere dorp in me op te nemen. Talloze katachtige ogen vliegen van dak naar dak, van huis tot huis, een enkeling blijft zitten voor een aai. Chefchaouen is ook de plek van de vele katten en ik voel me hier daardoor nog meer thuis. In Zelf sliep ik via Airbnb in de bergen buiten de stad, via deze link krijg je trouwens korting op je eerste bezoek. Maar ook kun je via Booking de mooiste Riads uitzoeken en in de Medina slapen.


Lees ook: Traditioneel slapen in Marokko: zes fijne Riads om te verblijven

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-marokko

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-marokko-blauw

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

Chefchaouen-marokko

9 thoughts on “Chefchaouen: het wondere, blauwe stadje in noord Marokko”

  1. Ik behoor echt tot de categorie mensen die er dolgraag naartoe willen 😉 Zodra ik de eerste foto’s van Chefchaouen zag wist ik; hier moet ik heen! Zo ontzettend mooi al die blauwe kleuren en die leuke straatjes! Een road trip door Marokko staat, na m’n bezoekje aan Fes, best hoog op mijn lijstje, alleen vriendlief hoeft niet zo nodig naar Marokko. Dus maar eens kijken of ik hem nu kan overtuigen haha

    1. Haha ja hè, Denk dat dat meeste reisbloggers wel naar Chefchaouen willen xD. Mijn vriend wilde ook niet zo graag naar Marokko, tis wat met die mannen en Marokko :p

  2. Ik ben dus ook zo’n liefhebber. Zodra ik het zag wilde ik er al naar toe. Zo mooi! IK was al in Marokko maar dus niet hier. Het doet me ook wel wat aan India denken trouwens met al die kleuren en vormen. Eerst naar Amerika binnenkort en wie weet daarna?

    1. Ohh waar ik Marokko ben je geweest? Chefchaouen is niet heel makkelijk te bereiken (auto heb je wel nodig). Hoor inderdaad veel dat India ook zo’n stadje heeft, ik ben er nog nooit geweest xD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.