Lokaal eten wordt steeds belangrijker en gelukkig ook steeds populairder. Nederland heeft veel te bieden op culinair gebied, en juist op een kleinschalige een duurzame manier. Een streek dat rijk is aan natuur, biodiversiteit en dus in voedsel is het Waddengebied. Het is algemeen bekend dat er veel vogels naar de Waddenzee trekken om te eten wanneer het eb is en het Waddengebied heeft ook voor ons veel te bieden. Om dit aan iedereen kenbaar te maken zijn de Culinaire Wadden Weken in het leven geroepen. Tijdens deze weken in oktober en november kun je alles leren over de Wadden en de verrassende smaken ook vooral proeven. Oesters, zeekraal en garnalen bijvoorbeeld, maar ook lokale producten van het land.

Wat zijn de Culinaire Wadden Weken? Waar moet je heen en wat kun je doen?

De Culinaire Wadden Weken


Het waddengebied bestaat uit de Waddenzee, de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Vlieland, maar ook uit de Waddenkust in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Samen zijn ze onderdeel van de Culinaire Wadden Weken. Dit gebied zit namelijk vol leven en vol smaken. Zilte smaken uit de zee, maar ook zijn er veel lekkernijen uit de grond. In deze regio zijn lokale ondernemers voor dag en dauw bezig om de beste producten te ontwikkelen. Verse kokkels en garnalen uit zee, de Frieslander aardappel, knoflook van Boerderij Biesheuvel in Noord-Holland, speciaalbier uit Dokkum, Waddenhummus en spelt uit Groningen... De streekproducten uit het Waddengebied zijn enorm divers. Tijdens de Culinaire Wadden Weken kom je er meer over te weten. Restaurants die zijn aangesloten bij dit initiatief serveren gerechten gemaakt met ingrediënten uit de directe omgeving. Ondernemers die kleinschalig en duurzaam werken worden uitgelicht en je kunt langsgaan bij kleine winkels om de streekproducten te proeven en te kopen.

De Culinaire Wadden Weken zijn dit jaar van Van 21 oktober tot en met 26 november

garnalen-waddenzee

Culinaire-wadden

Het Waddengebied

Het Waddengebied bestaat uit de Waddeneilanden, de Waddenzee en het de Waddenkust aan het vaste land. Dit zijn de noordelijkste delen van Noord-Holland, Friesland en Groningen. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het feit dat je nergens ter wereld zo'n soort natuurgebied kunt vinden. Door het enorme verschil in eb en vloed - het getijverschil in de Waddenzee is gemiddeld 2,5 meter -  liggen grote delen van de zee twee keer per dag droog. Op deze momenten kun je dus lopen over de bodem van de zee, ook wel wadlopen. Dan kun je er bijvoorbeeld ook schelpdieren vinden. Het Waddengebied is gevormd door de natuur en de elementen zijn altijd in beweging. Dit zorg voor unieke, diverse flora en fauna.

Waddengastronomie - lokaal en duurzaam eten

Doordat er zoveel verschillende planten en diersoorten leven is het er rijk aan voedsel. Hierbij kom je al snel uit op vis en schelpdieren zoals mosselen maar de invloed van de Waddenzee gaat verder dan dat. Op de eilanden en langs de Waddenkust in Noord Nederland is namelijk veel landbouw. De Waddenzee heeft niet alleen invloed op de natuur maar ook op de mensen. De lokale bewoners lijken namelijk wel één met de natuur. Ze gaan op een duurzame manier met de grond en de zee om. De landbouw is hier dan veelal kleinschalig met oog op de toekomst. Zo heb je bijvoorbeeld een lagere ecologische foodprint door producten uit de omgeving te halen en hier ook te laten blijven. Van speltbrood tot aan wijn, knoflook, kokkels, suikerbrood, erwten cranberry's en ander fruit. De vruchtbare zeeklei biedt een perfecte bodem voor het verbouwen van onder andere appels, peren, pruimen en bessen.

Lokale ondernemers werken samen om de smaakbeleving van het Wad op de kaart te zetten. Dit doen zijn tijdens de Culinaire Wadden weken in samenwerking met Visit Wadden. Meer aandacht voor lokale producten en ondernemers die op hun eigen duurzame manier werken, dát zijn dan ook de kernwaardes van de Culinaire Wadden Weken.

➞ Doen in de provincie Groningen
➞ Mossel recepten van chefs uit Zeeland

restaurants-Groningen

Waddenzee

Dokkum-Friesland

Culinaire Wadden Weken

Wat kun je bezoeken tijdens de Culinaire Wadden Weken?

Klinkt als een mooi initiatief maar wat kun je precies doen tijdens deze weken? In het Unesco waddengebied vind je een scala aan bijzondere streekproducten welke je kunt kopen bij lokale winkels. Bij de bakker, de kaasboer en bij de bierbrouwerij bijvoorbeeld. Er worden een aantal activiteiten georganiseerd, zoals een culinaire fietstocht op Terschelling, een mosselavond op het Wad, een proefroute op Ameland, fietsroutes en nog veel meer. Daarnaast zijn er restaurants aangesloten bij de Culinaire Wadden Weken. Zij werken standaard met lokale producten, en tijdens deze weken kun je hun beste gerechten van eigen boden proeven.

Ontdek alle restaurants langs de Waddenkust

Op de website van Visit Wadden vind je een overzicht van restaurant die verbonden zijn met de Culinaire Wadden Weken. Deze restaurants maken maar al te graag gebruik van de verrassende smaken uit het Wadden gebied. Of je nu op Texel bent, op Schier, in Noord-Holland of in Groningen, overal kun je de lokale keuken proeven.

Er zijn een aantal luxe restaurants die heerlijke gerechten serveren, bijvoorbeeld Restaurant C’est la in Den Helder, restaurant Kook Atelier op Texel en Restaurant Zuiver op Vlieland. Zelf aten we twee maal bij restaurant herberg Restaurant Molenrij in de provincie Groningen. Een absolute aanrader. Hier ontdek je alle restaurants, koffietentjes, barretjes en andere eetgelegenheden langs de Waddenkust.

eten-texel

friesland-bier

oesters-waddenzee

culinaire-wadden