Een van de dingen die eigenlijk absoluut een must is wanneer je Nederland bezoekt - of je er nou woont of niet - is wadlopen. Al heeft het bij mij ook heel wat jaar geduurd voordat ik me er aan waagde. Het leuke is dat bijna iedereen kan wadlopen, alleen de allerkleinste moeten nog een paar jaartjes wachten. Een tocht kan best intensief zijn en er is altijd een tijdsdruk. Wadlopen is de perfecte manier om ons werelderfgoed - de Waddenzee - te eren. In dit artikel vertel ik over mijn ervaring met wadlopen naar Schiermonnikoog, en deel ik een aantal praktische tips.

Wadlopen naar Schiermonnikoog


De Waddenzee is het stuk water dat ligt tussen het Hollandse vaste land en de Waddeneilanden. Door het enorme verschil in eb en vloed - het getijverschil in de Waddenzee is gemiddeld 2,5 meter -  liggen grote delen van de zee twee keer per dag droog. Op deze momenten kun je dus lopen over de bodem van de zee. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het feit dat je nergens ter wereld zo'n soort natuurgebied kunt vinden. Het is ontzettend belangrijk voor vele volgels die hier elk jaar komen tijdens een trektocht. Wadlopen is een activiteit welke absoluut uniek is. Ik was dan ook enthousiast toen ik vanuit de provincie Groningen zou gaan wadlopen naar Schiermonnikoog.

➞ Lees meer over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog
➞ Wat te doen op Texel?

wadlopen-schiermonnikoog

Waar en wanneer kun je wadlopen

Er zijn een aantal plekken waar je kunt wadlopen en zelfs de oversteek naar een Waddeneiland kunt maken. Wadlopen kun je doen vanaf bijvoorbeeld Pieterburen, een van de meest populaire plekken. En er zijn een aantal routes waarbij je daadwerkelijk van het vasteland naar een eiland kunt lopen, en dat vind ik persoonlijk nog net iets toffer. Zelf maakte ik de oversteek via het Groningse wad, en begon mijn tocht bij Lauwersoog, naar Schiermonnikoog. Je kunt ook vanaf Holwerd in Friesland naar Ameland. Ook Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen met een wadlooptocht bezocht worden. Wanneer je kunt wadlopen hangt af van wanneer het eb is. Er wordt alleen gelopen tijdens laagwater: de laatste uren van de eb en het eerste uur van de vloed. De getijden worden grotendeels bepaald door de aantrekkingskracht van de maan. Wanneer een tocht over wad exact is staat aangegeven bij de organisatie die het organiseert.

Tot je middel in het water

Hoewel er dus alleen gelopen kan worden met laagwater, betekent dit niet dat je over een droge ondergrond loopt. Integendeel. Houdt er rekening mee dat je natte voeten krijgt, en dat er nog veel meer nat en vooral vies gaat worden. Tijdens een tocht loop je door slik, modder, zandplaten en kleine geulen. Doordat je kan wegzakken in de natte zeebodem is het wadlopen best intensief. Een tocht van bijvoorbeeld 12 kilometer duurt daardoor al snel 3 á 4 uur. Tijdens mijn route naar Schiermonnikoog werd ik bij een zandbank (Brakzand genaamd) gedropt met een boot, en moest ik ín het water springen (er zwom zelfs nog een zeehond). Ook onderweg kwamen we twee geulen tegen waarbij je tot boven je middel in het water stond. Onderweg leer je alles over de Waddenzee en ervaar je haar in volle glorie.

➞ Ook wadlopen naar Schiermonnikoog? Kijk dan op de website van Lauweroog of Wadloper.com

Kleding en schoenen voor het wadlopen

Op welke schoenen je moet dragen tijdens het wadlopen is maar één kort antwoord: hoge Allstars of vergelijkebare hoge schoenen. Dit omdat je deze kunt vastknopen en ze licht zijn. Laarzen of zware wandelschoenen worden afgeraden en je kunt zelfs geweigerd worden om hier mee te gaan lopen. Deze schoenen blijven in de modder hangen waardoor je ze zo kwijt bent. Alternatieve schoenen voor Allstars kun je onder andere kopen bij Van Haren en de Bristol. Mijn schoenen waren na afloop niet eens zo vies en ik kan ze nog steeds prima dragen. Ook lange sokken zijn een must.

Wat betreft kleding tijdens het wadlopen is een korte broek van een soepele stof (geen spijker) in elke weersomstandigheden het best. Je kunt tot je middel nat worden en een lange broek droogt niet waardoor je het sneller koud krijgt en minder prettig loopt. Zelf droeg ik een strakke driekwart sportbroek. Dit tegen het schuren van mijn bovenbenen. Qua bovenkleding kun je een oud shirt dragen dat snel droogt en daarover een windjack. Een rugzak mee kan, maar kan wel spetters krijgen. Voor belangrijke spullen zoals mijn telefoon en camera had ik daarom een extra plastic zak mee. Daarnaast is zonnebrand een must en een pet om je hoofd tegen de zon te beschermen.


➞ Bekijk vakanties naar de Wadden
➞ 10x mooie natuurgebieden in Nederland

wadlopen

schiermonnikoog

wadlopen-ervaring

schoenen-wadlopen

wadlopen-wadden

wadlopen-tips