Op micro avontuur in eigen land en jezelf helemaal onderdompelen in de natuur? Ga dan eens een paar dagen naar het uiterste puntje van de Groningen. Ons kikkerlandje kent vele gezichten, maar ik kan wel zeggen dat dit gebied dé plek is waar land en water het hoofdonderwerp zijn. De provincie Groningen is groot en er is veel te doen en te zien. Tijdens mijn weekend Off Track ontdekte ik met name het Lauwersmeer gebied en de directe omgeving daarvan. In dit artikel lees je meer over deze unieke natuur, de beste outdoor activiteiten en wat je zoal kunt doen in Groningen

Doen in Groningen - de mooiste ontdekkingen in het uiterste noorden


Groningen is een grote provincie waar altijd wat te doen is. Zeker in de studentenhoofdstad bruist het. Hier kun je lekker eten, door de stad lopen, of het water op met een SUP-board. In de provincie staat de natuur meer centraal. Je kunt er wandelen door de vele bossen bijvoorbeeld. Het uiterste noorden is misschien wel het meest bijzonder. De combinatie met land en water maakt deze plek anders dan anders. De stad Groningen is een jonge en levendig stad. Je hebt er terrasjes, leuke winkels, maar ook grachtjes en oude gebouwen. Groningen is zeker een aanrander voor een stedentrip.Met deze tips voor de provincie Groningen ontdek je het mooiste van het noorden.

➞ Lees meer over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog
➞ Bekijk accommodaties in de provincie Groningen

Lauwersmeer-groningen

safari-lauwersmeer

Lauwersmeer-groningen

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van Groningen en Friesland ligt het National Park Lauwersmeer. Een wilderig gebied dat bestaat uit veel water, eilanden, rietvelden, graslanden en bos. Dit gebied behoorde voorheen tot de Noordzee, totdat het werd drooggelegd uit angst voor overstromingen. De combinatie van zout en zoet water nu maakt het een rijk biodivers natuurgebied. Er leven wilde paarden, grazen Schotse Hooglanders en het is een belangrijke plek voor vogels. Meer dan 100 vogelsoorten komen elk jaar naar Lauwersmeer om te broeden. Tienduizenden ganzen komen telkens terug om te overwinteren en tijdens de vogeltrek is het er een drukte van jewelste. Daarnaast heb je kans dat je bijzondere vogels zoals steltkluten en lepelaars kunt spotten. Ook heeft de zeearend hier sinds een aantal jaar zijn nest zitten. Het Natuurgebied kun je te voet ontdekken of met een Land Rover safari. Beide zijn leuk om te doen wanneer je het noorden van Groningen bezoekt.

Dark Sky reservaat

Een van de meest bijzondere dingen om te doen in Groningen is het Dark Sky Reservaat bezoeken, hiervan zijn er slechts twee in Nederland. Doordat Nationaal Park Lauwersmeer redelijk afgelegen ligt is er weinig lichtvervuiling in de omgeving. Er zijn geen grote steden en weinig andere verlichting die er normaal gesproken voor zorgen dat het op een plek nooit écht donker wordt. In 2016 heeft Nationaal Park Lauwersmeer daarom officieel het predicaat Dark Sky Park, mogen ontvangen (van de International Dark Sky Association). Op deze plek is het zo donker dat je de sterrenhemel perfect kunt zien. In Nederland is dit zeldzaam omdat wij een van de landen zijn met de meeste lichtvervuiling ter wereld. In Lauwersmeer staan een aantal open torens waar je 's nachts in kunt gaan liggen om de sterren te zien. Of je kunt er voor kiezen om dit vanuit het boot op het meer te doen met de Dark Sky Expeditie.

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Wanneer je zo dicht bij de Waddenzee bent kun je niet anders dan te gaan wad lopen. Vanuit Lauwersoog kun je in een paar uur modderen je voet aan de wal van Schiermonnikoog zetten. Mits het laag water is en je een gids hebt geboekt. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en er zijn twee manieren om deze te ontdekken: te voet en per boot. Hezelfde gebied maar dat in een aantal uur er totaal anders uitziet. Lopen over het wad houdt in dat het overgrote deel van de zee droog ligt, waardoor het toegankelijk is zonder boot. Tijdens het wadlopen zak je regelmatig weg in de modder en moet je stukken water trotseren, maar zo ervaar je de natuur dan ook in volle glorie. Wadlopen kun je nooit alleen doen, maar samen met ervaren gidsen. De tocht van Lauweroog naar Schiermonnikoog duurt 3 tot 4 uur. Het eerste stuk leg je per boot af waarna je wordt gedropt op een zandbank. De loopafstand bedraagt daarna zo'n 12 kilometer, wadlopen naar Schiermonnikoog is wat bij betreft een dikke aanrader.

wadlopen-schiermonnikoog

tips Groningen

wadlopen Groningen

Slapen in de buitenlucht bij de dijk

Er gaat niets boven Groningen, letterlijk, want wanneer je over de dijk kijkt zie je dat Nederland hier op houdt. Dijken zijn belangrijk in Groningen, en ze krijgen dan op meerdere manier aandacht. Je kunt er wandelen en fietsen, maar ook bij slapen. Zin in een beetje avontuur? In Noordpolderzijl kun je onder de sterrenhemel slapen, met niets anders dan een opklapbedje en een slaapzak. Wakker worden door de eerste zonnestralen en het geklets van scholeksters, om echt te ontwaken met een kop koffie op bed en vervolgens te ontbijt op de dijk. Tijdens de Dag van het Wad wordt er een evenement georganiseerd waarbij je dit kunt meemaken. Overnachten in de meeste noordelijke accommodatie van het vast land? In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl, gelegen aan de voet van de zeedijk, is sinds jaar en dag het nostalgisch bruin café ’t Zielhoes gevestigd. Op deze plek kun je buiten slapen of een van de trekkershutten boeken.

Kiek over Diek

In en rondom National Park Lauwersmeer ligt een verscheidenheid aan fietsroutes. Als getrainde fietser is het rondje rond het Lauwersmeer een aanrader. Met deze route van zo’n 43 kilometer rond het meer zie je de mooiste natuur in Groningen. Over de 'Diek' fietsen kan ook. Op de dijk wordt je vergezeld door vele schapen en heb je wijds uitzicht of het Groningse platte land met haar aardappel-, graan- en koolzaadvelden. Zelf fietste ik een deel van de Kiek over Diek route, een fietspad van maar liefst 90 kilometer lang dwars door het Waddengebied. De route verbind het Lauwersmeer en de Dollard. met elkaar.

Overnachten in Lauwersoog

Jezelf ook onderdompelen in de natuur in Groningen? Klinkt een accommodatie bij het vogelparadijs op vroegere zeebodem, in National Park Lauwersmeer, grenzend aan de Waddenzee en in het Dark Sky park, wel goed? Bij camping Lauwersoog kan het allemaal. Neem je tent of caravan mee en settel je op een van de veldjes, of boek een bijzondere accommodatie direct aan het water. Daarnaast is het mogelijk om een stacaravan, chalet trekkershut of pod te huren.

➞ Staycation: de leukste plekken in eigen land
➞ De Culinaire Wadden Weken

groningen-dark-sky-reservaat

doen-in-groningen

doen-in-groningen-provincie