Om het echte eiland gevoel te beleven hoef je echt niet de hele wereld over te vliegen. De vijf Waddeneilanden van Nederland zijn stuk voor stuk ideale bestemmingen voor een heerlijke vakantie. En niet alleen in de zomer. Aan mooie stranden is in elk geval geen gebrek, maar je vindt er ook bossen, weilanden en leuke dorpen. Elk eiland is verschillend en hebben behalve andere faciliteiten ook allemaal een eigen identiteit. Wil je een bezoek brengen aan een van de eilanden maar wil je weten welk Waddeneiland het beste is voor jouw wensen? Dit artikel helpt je hopelijk het perfecte Waddeneiland kiezen.

Wanneer kies je voor welk Waddeneiland?


Vijf verschillende eilanden betekend vijf keer op vakantie in eigen land. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. De combinatie van zeelucht, eindeloze duinen, weinig mensen en weinig verlichting, en de relatie met de zee maken de Wadden een bijzondere plek. Hoewel de eilanden zelf niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, is dat bij de Waddenzee wel het geval. De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat behoort tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. Eb en vloed wisselen elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert, wat ook van grote invloed is op de eilanden. Bovendien kom je alleen met een boot op de Wadden, en zul je dus direct de wondere wereld van de Waddenzee ontdekken.


Texel

Texel is het meest populaire Waddeneiland. Het is dan ook het eerste eiland wanneer je boot vanaf Den Helder pakt en bovendien is het er berengezellig. Op Texel vind je veel restaurants en dat komt omdat het eiland op culinair gebied veel te bieden heeft. Overal kun je Texelse producten zoals schapenkaas, kruidenbitter, waddenmosterd en Skuumkoppe kopen en proeven. Texel is het eiland dat het meest bruist. In de zomer gaan er veel jongeren naar toe maar buiten het hoogseizoen is het er minder druk. De vuurtoren van Texel bezoeken is in elk geval een must en in de zomer zijn er leuke festivals.

 Bekijk vakanties naar Texel


Vlieland

Vooral op zoek naar rust, verlaten stranden en veel natuur? Vlieland is naast Ameland het meest rustige eiland van de Wadden. Vlieland is het tweede eiland en behoort officieel tot de provincie Friesland, je neemt de boot vanaf Harlingen. Het eiland is perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers want behalve strand en duinen is het ook vrij bosrijk. Een leuke route om te lopen of fietsen is richting de vuurtoren die aan de oostkant van het eiland staat. De vuurtoren kun je ook beklimmen. Je hebt er maar één dorp en Vlieland is tevens het kleinste eiland van de Waddeneilanden. Daarbij heb je er maar weinig autoverkeer.

Bekijk vakantieparken op Vlieland

tips voor de waddeneilanden

welk waddeneiland is het leukst

Wat is het beste Waddeneiland?

Terschelling

Zeg je Terschelling dan zeg je cranberry. Ooit spoelde er een een vat cranberry’s aan op het eiland en sindsdien groeien ze er overal. In elk restaurant, café of winkel waar je komt kom je cranberry tegen. Van jam tot likeur. Op Terschelling vind je sowieso veel leuke strandtenten en goede restaurants, bijvoorbeeld Café de Walvis en restaurant Caracol. Na Texel is Terschelling het grootste eiland en heeft met 500 meter het breedste zandstrand van heel Nederland. Verder heb je er leuke dorpjes (West-Terschelling is het grootst), duinlandschap en grasland met poeltjes. Om naar Terschelling te komen neem je de boot vanaf Harlingen.

Bekijk accommodaties op Terschelling


Ameland

Ameland is het eiland waar je ontzettend goed kunt relaxen: uit eten op het terras en genieten van de zon op het strand bijvoorbeeld. Maar heb je meer zin in een actieve vakantie? Ook dan is Ameland enorm geschikt. Van surfen tot parachute springen, mountainbiken of wadlopen. Er is veel te doen op Ameland. Ook hier kun je de vuurtoren beklimmen voor een mooi uitzicht over het eiland en de Waddenzee. De beste manier om je over het eiland te verplaatsen is met de fiets. Er zijn vier leuke dorpjes met restaurants en leuke winkeltjes om te bezoeken (vooral Nes en Hollum zijn gezellig). Ameland heeft een lengte van 25 kilometer en is ongeveer 5 kilometer breed. Het oosten bestaat uit een groot natuurgebied bestaande uit zandduinen en bos. In juli wordt altijd het populaire MadNes Festival op Ameland georganiseerd.

Bekijk vakanties naar Ameland


Schiermonnikoog 

Schiermonnikoog is vrijwel geheel autovrij, wanneer je met de boot aankomt vanaf Lauwersoog kun je direct een fiets huren. Er is één dorp op het eiland met dezelfde naam als het eiland. Je bezoekt dit laatste Nederlandse Waddeneiland vooral om te wandelen en te fietsen. Het eiland is 20 kilometer lang, 4 kilometer breed en er ligt 30 kilometer aan fietspad. In een dag kun je dus makkelijk het eiland verkennen. Schiermonnikoog bestaat bijna volledig uit nationaal park, in 1989 was dit zelfs het eerste nationaal park van Nederland. Extra bijzonder: vanuit Groningen kun je wadlopen naar Schiermonnikoog (je kunt ook vanaf Holwerd in Friesland naar Ameland).

➞ Bekijk hotels op Schiermonnikoog

Welk Waddeneiland kiezen?

Welk eiland in Nederland is het mooist?

Mooiste eilanden van de Wadden

Wadlopen wadden

waddeneilanden-tips

Welk Waddeneiland is het leukst?