Op zoek naar handige tips voor een auto huren in Portugal? Een auto vakantie Portugal bestaat uit vele hoogtepunten en om deze allemaal te zien heb je minstens een paar weken nodig. In Portugal is een huurauto in elk geval onmisbaar. Als je houdt van mooie natuur, vriendelijke mensen, authentieke dorpjes en road trips dan is Portugal een ultieme bestemming voor jou. In de artikel lees je alle tips voor wanneer je een auto wilt huren in Portugal, vanaf Lissabon, Porto en Faro. Met deze tips voor een auto huren in Portugal heb je een ontspannen vakantie en zie je de mooiste plekjes van Portugal.

Tips voor een auto huren in Portugal


Portugal is een geweldige bestemming voor een autovakantie. Het is dan ook een perfect road trip land. Zo rijd je door de bergen, op slingerwegen langs de kust en je kunt stoppen op alle mooie plekken die je tegen komt. Er zijn drie vliegvelden waar je naar toe kunt vliegen en waarvandaan je makkelijk een auto kunt huren. Het is slim om ruim op tijd een auto te reserveren. Kun je toch niet op reis? Bij de meeste verhuurders kun je flexibel en kosteloos omboeken en zelfs annuleren.

auto huren in Portugal


Autohuur Portugal

Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Neem wanneer je gaat auto rijden in Portugal altijd je verzekeringspapieren, paspoort of ID, kentekenbewijs en groene kaart mee. Wil je ook een auto huren in Portugal? Lees dan mijn ervaringen en tips voor een auto verhuurder, de verkeersregels en ideeën voor een auto vakantie Portugal.

Betrouwbare auto verhuurder

Hoewel Portugal over het algemeen een veilig en betrouwbaar land is moet je niet zomaar bij de eerste beste persoon die auto's verhuurt een huurauto meenemen. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur in Portugal? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Check ook altijd of er reviews zijn. Zelf vind ik het dus fijn om van te voren een auto te reserveren en dit doe ik dan vanuit Nederland bij een Nederlandse organisatie. De afgelopen jaren heb ik dit altijd via Sunny Cars gedaan. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering en dan kun je dus niet opgelicht worden.

Flexibel boeken

Bij de meeste autoverhuurders kun flexibel boeken. Zo heeft Sunny Cars een flexservice zodat je een reservering tot een uur voor huuraanvang ook altijd kosteloos wijzigen.

Sunny Cars Portugal

Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. Het bedrijf zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. Het allerfijnste aan auto via Sunny Cars is dat je weet dat het honderd procent betrouwbaar is. Tip: huur je auto One Way wanneer je een road trip door Portugal wilt maken en je vanaf een andere luchthaven terug vliegt. Je levert de auto dan op een andere plek in dan dat je deze hebt opgehaald. Zo kun je bijvoorbeeld je reis beginnen in Faro en afsluiten in Porto. Hier wel betaal je wel een toeslag van een paar tientjes voor. Via EasyTerra en Discover Cars kun je goedkope opties voor een huurauto bekijken.

Huurauto Portugal via:

auto-huren-portugal

Een auto huren vanaf Lissabon

Lissabon ligt centraal in Portugal en vanuit hier kun je alle kanten op. Zo kun je naar het onontdekte binnenland waar de natuur mythisch is, of je rijdt naar het noorden waar je uiteindelijk uitkomt in Porto. Ga je naar het zuiden dan zul je zien hoe mooi de Algarve is, kies daarom vooral voor de slingerende kustwegen. Lissabon is een fantastische stad voor een stedentrip en je kunt er makkelijk uitstapjes maken. In de stad is het vrijwel onmogelijk om met een auto te komen.

➞ Huur een auto vanaf Lissabon

auto-huren-porto

Een auto huren vanaf Porto

Ben je op stedentrip in Porto en wil je ook graag meer van Portugal leren kennen? Dan raad ik je zeker aan om een of meerdere leuke uitstapjes vanuit Porto te doen. Hiervoor kun je het best een auto huren. Het noorden van Portugal is een prachtig gebied dat zich leent voor een een fijne en rustige vakantie. Je hoeft er geen lijst met bezienswaardigheden af te tikken, maar je komt er juist om ultiem te ontspannen en te genieten van de landschappen in de Douro vallei.

➞ Huur een auto vanaf Porto

4x4-huren-portugal

Een auto huren vanaf Faro

De Algarve is de zuidelijkste en populairste provincie van Portugal. Het mooiste van dit deel? De lange, ruige kust met haar bijzondere rotsformaties. Deze behoort zeker weten tot een van de mooiste kustlijnen van Europa. Wil je de een road trip maken door de Algarve? Huur dan een auto vanaf Faro. Faro heeft een niet heel groot vliegveld en je bent dan ook vrij snel bij de auto verhuurders. Je vakantie kan dan snel beginnen.

➞ Huur een auto vanaf Faro

 

Wanneer kan je een auto huren in Portugal?

Kun je een auto huren in Portugal zonder creditcard? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto in Portugal? Over het algemeen kun je zonder creditcard geen auto in Portugal huren. Een creditcard heb je nodig als borg. Bij enkele verhuurders kun je de borgsom afkopen.

In Portugal geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn om een auto te kunnen huren. Echter bij veel verhuurmaatschappijen moet je ouder zijn, en minimaal twee jaar je rijbewijs hebben. Wanneer je dit niet hebt kun je soms een toeslag betalen om toch te rijden. Goed om rekening mee te houden voor je een autovakantie Portugal boekt is dat de benzine prijs ongeveer hetzelfde is als in Nederland, en in elk geval niet goedkoper is. Zelf huren wij via Sunny Cars omdat je daar altijd helemaal verzekerd bent, geen eigen risico en geen extra kosten hebt.

Heb je een 4x4 nodig?

In principe is het niet nodig om een 4x4 te horen in Portugal. Om alle bezienswaardigheden te zien kun je over geasfalteerde wegen rijden. Bij uitzondering kom je zandwegen tegen, maar in het droge seizoen is dit geen probleem. Wil je off-road rijden dan kun je het best een tour boeken.

Met de camper in Portugal

Portugal is een geweldige bestemming om met een camper te ontdekken. Langs de kust kun je namelijk op veel toffe plekjes staan met een fantastisch uitzicht. Met een camper bespaar je op accommodaties en heb je alle vrijheid. Er zijn genoeg camperplekken en de wegen zijn er ook goed. Huur een camper via bijvoorbeeld Travelhome.

Auto rijden in Portugal

De snelwegen in Portugal worden estradas en beginnen met de letter A. Dit zijn vrijwel altijd tolwegen. De wegen in Portugal zijn over het algemeen erg goed en is auto rijden heel eenvoudig. Op de afgelegen plekken heb je kans dat je vee tegenkomt en de wegen niet altijd goed verlicht zijn. Zoals de N120 van zuid naar noord. Houdt er verder rekening mee (in reistijd) dat er in het midden van en noorden van Portugal veel hoogteverschillen zijn en de weg niet bepaald recht is. Maar dat is alleen maar leuk. Voor de hellingen heb je niet per se een speciale auto nodig, in principe is elke soort huurauto geschikt, maar stiekem is een automaat wel heel fijn.

Een auto huren op Madeira en de Azoren is vergelijkbaar met een auto huren op het vaste land van Portugal. Auto rijden is daarentegen een ander verhaal. Madeira kent over het algemeen goede wegen (buiten de hoofdweg zie je wel versleten asfalt) en vooral veel tunnels. Op de Azoren zijn er niet heel veel geasfalteerde wegen.

De belangrijkste verkeersregels in Portugal

In Portugal geleden een aantal andere regels dan in Nederland. De maximumsnelheid is snel en tolwegen 120 kilometer per uur, op andere wegen is dit 90 kilometer per uur. Let er bij het tanken op dat je de juiste brandstof kiest, de Portugese namen van benzine en diesel lijken namelijk op elkaar: gasóleo is diesel en gasolina is benzine. Verder heeft rechts net als bij ons voorrang, mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. Wist je dat je bij het gooien van afval uit je auto je een boete van € 300 riskeert? Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voorin zitten.

Road trip route Portugal

Portugal is een smal en langwerpig land dat alles heeft voor een mooie roadtrip. Interessante steden maar belangrijker voor een autovakantie, mooie natuur, goede wegen en sfeervolle dorpen. In drie of twee weken kun je een rondreis maken door het hele land maar ook in kortere tijd is een road trip Portugal een aanrader. Rijd bijvoorbeeld van Faro naar de Douro vallei, Serra de Estrella, naar Lissabon. Rijdt door de Algarve in het zuiden van Portugal of maak een uitstapje naar de Alentejo.

➞ De ultieme route rondreis Portugal

kaart roadtrip Portugal