Een bestemming in eigen land waar je altijd een enorm vakantie gevoel van krijg is Zeeland. Door het vele water, de gezellige dorpen, knusse steden en door het eten is het soms net alsof je je in het buitenland begeeft. Laatst bezochten we Goes voor de tweede keer, omdat er altijd van alles te beleven is en en je raakt in Zeeland nooit uitgekeken. Wat is er dan zoal te doen in Goes en omgeving? Je kunt er fantastisch winkelen en eten, maar beter nog het water is altijd dichtbij. Zo heeft Zeeland het grootste natuurpark van Nederland!
Van oesters en zeewier, tot aan fietsen en zeehonden spotten. Lees meer over de leukste tips voor een weekendje Goes en omgeving.
Wat te doen in Goes?
De stad Goes ligt centraal in de provincie Zeeland, op het schiereiland Zuid-Beveland. Vanuit Utrecht is het ongeveer anderhalf uur rijden, woon je in Rotterdam dan ben je er binnen een uurtje. Woon je in België? Antwerpen ligt op nog geen uur rijden en ook Gent ligt op steenworp afstand. Doordat Zeeland aan België grenst vind je er vele Vlaamse invloeden; zoals de taal of het eten en drinken.
Via het Kanaal Goes-Goese Sas heeft de stad Goes een rechtstreekse verbinding met het grootste nationaal park van Nederland. Een ding staat vast; Goes is een uitstekend idee voor een dagje uit of weekendje weg. Hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden en activiteiten om te doen in Goes.
1. Het sfeervolle centrum van Goes
Goes is een echte monumentenstad, het heeft een beschermd stadsgezicht en was vroeger een vestingstad. Wanneer je een stadswandeling door het centrum van Goes maakt zie je dat de stad een lange geschiedenis heeft. Zo was het marktplein en de kerk er al sinds de 12e eeuw. Deze plek is nog steeds het bruisende hart van de stad. In het jaar 1405 kreeg Goes stadsrechten. Oude monumentale gebouwen zijn goed bewaard gebleven omdat Goes grotendeels gespaard werd tijdens oorlogen en tijdens de watersnoodramp in Zeeland (1953). Tijdens een gratis stadswandeling leer je de stad goed kennen. Het stadhuis, nu een café en de Maria Magdalenakerk zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Goes. Nadat je door de stad hebt gewandeld kun je neerploffen op een van de vele leuke terrasjes in het centum, of in de haven van Goes.
2. De pittoreske haven van Goes
De stadshaven van Goes wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor de pleziervaart en is daarom een ontspannen en vooral gezellige plek. De mooie historische huizen zijn typerend en zijn in het avondlicht nog net wat mooier om te zien. De huizen vertellen veel over vroeger, zo is ’t Soepuus een voormalige getijdewatermolen. De kademuren van de stadshaven zijn zelfs een rijksmonument. Strijk neer bij Honeypie, een restaurant waar je zoetigheden, thee en goede koffie hebt. Ook een hapje eten bij Meneer Nilsson in de haven in een aanrader. Kies hier voor een echte lokale zeewierburger! De haven bevindt zich in het centrum en heeft via het water van de Goese Sas een verbinding met de Oosterschelde.
3. De winkelstad van Zeeland
Vanuit alle windstreken komen mensen naar Goes om te winkelen. Het is dan ook een geweldige stad om inkopen te doen. Vroeger zeiden ze al: “Geef me een dubbeltje en ik ga naar Goes”. Voor vrijwel alles kon je naar Goes omdat er zoveel verhandeld werd. En nog steeds is het winkelaanbod groot. Er zijn bijna 300 winkels in Goes. Naast de bekende ketens zul je vooral in de kleine boetiek winkels slagen.
4. De Oosterschelde: vaar door het grootste natuurgebied van Nederland
De Oosterschelde is het grootste natuurpark van Nederland. Misschien denk je wel dat een natuurpark uit water niet divers is, maar dan heb je het mis. Door de getijden, de wind en het zoute water is het landschap er juist altijd anders. Bij eb liggen platen droog en zie je flora en fauna welke je anders niet ziet. Bij vloed kun je eindeloos varen en op sommige plekken kan er gedoken worden. Zeeland kent een van de beste duikspots van heel Nederland. Ook heeft Zeeland de op één na langste brug van Europa: de 5022 meter lange Zeelandbrug.
5. Varen in de Goese Sas en op het Veerse Meer
Goes en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeeland is dan ook een paradijs voor liefhebbers van watersport. Op de vele meren wordt het hele jaar door fanatiek gezeild en de kleinere meren zijn geliefd bij kajakkers. Vanuit Goes kun je rechtstreeks naar de Goese Sas en het Veerse Meer. Rondom Goes liggen meerdere jachthavens, natuurstranden en campings aan het water. Wanneer je langs Middelplaten vaart heb je kans dat je wilde paarden langs de oevers ziet grazen.
6. Spot bruinvissen en zeehonden
Niet alleen in de Waddenzee kun je zeehonden spotten, ook in Zeeuwse wateren leven ze in grote getallen. Wanneer je met laag water uitvaart is de kans groot dat je op de zandbanken zeehonden zit liggen! Kom niet te dichtbij, want dan schrik je ze af. Houdt tijdens het varen sowieso je ogen open, want niet alleen zie je er vele vogelsoorten, ook bruinvissen worden regelmatig gespot.
7. Luxe uit eten bij sterrenrestaurant Codium
Een bezoek aan Goes wordt nog specialer wanneer je gaat eten bij restaurant Codium. Dit is een van de beste restaurants van Zeeland (en daarbuiten). In 2o23 kreeg het restaurant zelfs een Michelin ster. Je wordt hier culinair in de watten gelegd, al is het interieur ook om door een ringetje te halen. Codium is een zeewiersoort en deze naam is niet voor niks gekozen. Chefkok Wouter Kik kookt met zoveel mogelijk lokale, verse producten, dus ook met zeegroenten uit Zeeland. Maar denk bijvoorbeeld ook aan eetbare planten en bloemen, of schelpen die als decor op tafel dienen. Je proeft de smaken van Zeeland, al dan niet gecombineerd met internationale invloeden. Je kunt hier genieten van een luxe menu van bijvoorbeeld 5 of 8-gangen. Codium is gelegen in het hart van Goes, op de Vlasmarkt.
8. Overnachten in Goes
Voor al deze activiteiten in Zeeland heb je aan één dag niet genoeg. Bovendien ligt Goes niet voor iedereen om de hoek. Daarom is overnachten in Zeeland een goed idee. Je kunt kiezen voor een fijn Bed & Breakfast, maar ook kun je slapen in een slot, overnachten in de watertoren van Vlissingen of in een van de leuke strandhuisjes. Hieronder twee tips voor een hotel in hartje Goes.
Hotel Katoen
Hotel Katoen is een modern en sfeervol hotel in centrum van Goes. Alles is op loopafstand, maar je kunt ook eten bij de brasserie en op het terras. Voor wie even niet de deur uit wilt. Of je huurt fietsen bij het hotel! Er zijn comfort kamers, superior kamers, een junior Suite en een suite te boeken. Zin in een verwendagje? Je kunt de SPA reserveren en genieten van de jacuzzi, sauna en stoomcabine.
Boutique Hotel Rijks
Hotel Rijks is een van de mooiste boektiekhotels in Zeeland. Het is gevestigd is een prachtig gebouw met historische waarde. Ondanks de rennovatie en moderne voorzieningen is het sfeervolle oude karakter goed bewaard gebleven. Er zijn familiekamers beschikbaar en je kunt fietsen huren. De kamers zijn niet allemaal heel groot, maar zijn wel altijd slim en comfortabel ingericht. Het ontbijt is een aanrader, deze is zeer uitgebreid en heeft opties voor glutenvrij, vegetarisch en lactose vrij eten.
9. Zeeuws Zilt
Zeeland en de natuur zijn onder procent met elkaar verbonden, en zeker met het water. Dat zie je terug in het eten zoals bij restaurant Codium. Zij maken veel gebruik van lokale producten. De meest lokale en verassende ingrediënten uit de Zeeuwse natuur zijn oesters en zeegroenten. In de Oosterschelde en het in het Veerse Meer barst en van de zeekraal, lamsoor en andere wieren. Bij elkaar zeegroenten genoemd. Wist je dat dit rijk is aan voedingsstoffen en dat je er de lekkerste producten mee kunt maken? Bij Codium kun je dit proeven maar bijvoorbeeld ook bij Zeeuws Zilt zeegroenten. Hier maken ze alles van de zeegroenten. Denk aan pesto, ingemaakte lamsoor, mayonaise met gedroogde zeewier en zeekraal op azijn. Maar bijvoorbeeld ook verzorgingsproducten zoals zeep. Je kunt zo binnenlopen bij de winkel. Daarnaast kweken ze er ook zelf zeekraal. Zeeuws Zilt ligt aan het Veerse Meer en er is ook een camping: De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk.
10. Oesters rapen en klaarmaken
De Zeeuwse wateren barsten van de oesters. Letterlijk want er liggen zoveel wilde oesters dat ze een plaag zijn. Dit betekent wel dat je ze hier zelf mag rapen. Bij eb kun je dus je laarzen aan trekken en langs de oevers lopen om oesters te rapen. Je mag tot maar liefst 10 kilo per persoon meenemen, mits je ze zelf gebruikt. Ben je nog geen grote oesterkenner maar wil je er wel meer over weten? Volg dan een oester-tour. Het oesterseizoen is wanneer de R is de maand is, dus van september tot en met april. Tijden een tour ga je tijdens het eb samen met de initiatiefneemster van de tour op pad. De Oestour boek je hier. Nadat je een emmertje hebt geraapt leer je oesters openen, en bereiden. Zelf maak ik een oester recept met broodkruim en kruiden van de barbecue.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Hebben jullie wandelknooppunten in de buurt van goes?