Lapland in de winter is een fantastische ervaring. Je bent de hele dag in een witte sprookjeswereld en kunt er de tofste dingen doen zoals langlaufen, skiën, wandelen, husky's ontmoeten, fietsen op een fatbike en nog veel meer. In Lapland kan het natuurlijk wel erg koud zijn. Daarom moet je uiteraard speciale kleding meenemen. Bereid je goed voor op allerlei soorten weer en temperaturen. Deze paklijst Lapland helpt je daarbij Wat neem je mee naar Lapland? Bekijk het hieronder.
Paklijst Lapland: wat neem je mee in de winter?
Het allerbelangrijkste dat je mee moet nemen naar Lapland is warme, comfortabele kleding. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet, als je het maar niet koud krijgt. In de winter draagt iedereen er gewoon wintersportkleding, ook in de supermarkt en in de restaurants. Normale kleding heb je er vrijwel niet nodig! In deze paklijst Lapland lees je wat er allemaal in je koffer moet zitten, van goede schoenen en kleding, tot voetenwarmers, een hoofdlampje en rijbewijs.
Vakantie Lapland nog niet geboekt? Bekijk reizen via Voigt-Travel, Lapland Travel, TUI en Nordic
Temperatuur en gevoelstemperatuur in Lapland
De temperatuur kan in Lapland erg verschillen. De koudste maanden zijn over het algemeen december en januari, ook omdat je er dan de kortste dagen hebt. Tijdens onze vakantie in Lapland kwamen we aan toen het bijna -30 was, een paar dagen later was het nog maar -3 overdag. De gevoelstemperatuur ligt vaak wat hoger, omdat de lucht droog is en het er nauwelijks waait. Het is belangrijk dat je hoofd, handen en voeten altijd warm blijven.
3-4 lagen kleding
Hoeveel lagen kleding je aandoet in Lapland hangt niet alleen af van de temperatuur, maar ook van de activiteiten. Tijdens een husky slee-tocht zit of sta je stil en is extra warme kleding noodzakelijk. Tijdens het langlaufen en sneeuwschoen wandelen krijg je het juist warm.
Het klassieke 3 lagen systeem is de beste manier om je warm te houden. Tegelijk kun je makkelijk wat uittrekken mocht het te warm zijn. De onderste laag moet een zachte stof zijn welke je droog houdt, dit is de belangrijkste laag en moet snel vocht kunnen afdrijven. Denk aan een sportshirt of van thermoshirt van merinowol. De tweede laag zorgt voor isolatie. De buitenlaag beschermt tegen wind, kou en eventueel sneeuw. Je kunt er voor kiezen om een gewatteerd jasje te dragen en daarover heen nog een winddicht jack. Of je kiest een dikkere wintersport jas.
Vermijd katoen
Een katoenen shirt als eerste laag is geen goed idee. Katoen isoleert niet goed meer wanneer het vochtig wordt (doordat je gaat zweten), bovendien neemt het vocht op in plaats van dat het afdrijft. Hierdoor krijg je het dus heel koud! In Lapland zeggen ze vaak: ‘cotton kille’. Kies voor sneldrogend materiaal zoals wol en polyester.
Draag je kleding ruim
Koop geen kleding die te strak om je lichaam zit. Wanneer er lucht tussen je kledinglagen komt zorgt dit juist voor warmte. Hetzelfde geldt voor snowboots. Van strakke schoenen krijg je koude voeten!
Bij koude activiteiten krijg je een speciaal pak
Je hoeft je echt geen zorgen te maken om het koud te krijgen in Lapland. Wanneer het echt koud is of je een activiteit gaat doen waarbij je stilzit krijg je namelijk een speciale overal en jas. Deze is lekker ruim en trek je over je wintersportkleding aan. Bij sommige pakketreizen krijg je dit pak standaard de hele week.
Tip: neem Hand en-voetenwarmers mee, deze zakjes geven een aantal uur warmte af
Zorg dat je niet gaat zweten
Wanneer je gaat zweten wordt je kleding vochtig en is de kans groter dat je afkoelt. Je kunt sneller onderkoelt raken en dat moet je uiteraard voorkomen. Wanneer je een inspanning gaat leveren kun je daarom het best een kledinglaag uit doen. Bijvoorbeeld wanneer je omhoog loopt door diepe sneeuw of een flink stuk gaat langlaufen. Zodra je langzamer gaat bewegen, stil gaat zitten of naar beneden gaat lopen kun je weer een laag aandoen. Je kunt bij kou dubbele handschoenen aan doen en wanneer je het warm krijgt een paar uitdoen.
Je draagt vrijwel geen normale kleding
Omdat je in Lapland veel buiten bent en dus altijd dikke lagen winterkleding of een overal aan hebt, draag je nu vrijwel nooit normale kleding. Heb je een restaurant bij je accommodatie en hoef je niet ver te lopen? Dan kun je in een trui en spijkerbroek. Maar er zitten ook altijd mensen in hun skibroek! Aan een spijkerbroek hadden wij tijdens een week Lapland meer dan genoeg.
Wat draag je in het vliegtuig?
Maar wat draag je dan in het vliegtuig? In Nederland of België is het lang niet zo koud als in Lapland dus hoe ga je met di overgang om? Je kunt het best je de 'grote dingen' wel aandoen, zoals je snowboots, een winterjas kun je aandoen of los meenemen. Vanuit het vliegtuig in Lapland loop je in een paar meter naar binnen. Ook word je afgezet voor je accommodatie dus voor deze korte periodes buiten hoef je geen extra warme kleding aan te doen.
Wat doen je aan in een restaurant?
Is het koud en moet je meer dan een paar honderd meter lopen naar een restaurant? Dan draag je lekker warme kleding zoals een skibroek en trui. Je hoeft er niet netjes gekleed en gelukkig is het ook niet enorm warm in de meeste restaurants. Een overal, skipully, snowboots of joggingsbroek zijn heel normaal.
De ultieme Lapland Paklijst
Kleding voor buiten
- Snowboots dames waterdicht
- Dikke waterdichte winterjas
- Skibroek
- Ski-sokken / merinowollen-sokken
- Thermobroek
- Thermo t-shirts /skipully's (voor elke dag 1)
- 2e laag bovenkant, fleece of truien
- Dunne handschoenen met touch voor onder je dikke handschoenen
- Skihandschoenen of nog beter wanten
- Muts
- Buff
- (bretels)
Kleding overig
- 2-setjes binnenkleding voor in het huisje/hotel/restaurant
- (spijkerbroek, trui, joggingpak)
- Slippers voor de sauna
- Optioneel zwemkleding
- Eventueel schoenen voor binnen/kort stukje lopen
- Dunnere jas, afhankelijk van het weer. Of met langlaufen
Nog meer mee nemen naar Lapland:
- Thermofles, in een gewone bevriest je drinken
- Hand en-voetenwarmers
- Powerbank
- Camera + extra batterij
- Hoofdlampje
- Statief
- Skibril
- Rugzak
- Zonnebril
- Rijbewijs (als je op een sneeuwscooter wilt)
- Energierepen
- Toiletartikelen
- Goede gezichtscrème en lippenbalsem
- Telefoon ketting zodat je telefoon nooit valt
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)