Tromsø is een sprookjesachtige stad in het uitgestrekte noorden van Noorwegen. Waarom sprookjesachtig? Het wordt omringd door bergen en ligt tegelijk op een eiland in zee, en Tromsø is dé plek van het Noorderlicht! De stad ligt 350 kilometer boven de poolcirkel en is de perfecte uitvalbasis voor mooie (winter) avonturen in het noorden. Wat is er zoal te doen in Tromsø in en hoe kom je er? Je leest het hier.

Wat is er te doen in Tromsø?


Op stedentrip of de natuur in? In de Arctische hoofdstad ontdek je beide! In Noord-Noorwegen, het deel boven de poolcirkel en een stuk daaronder, vind je gletsjers, fjorden, besneeuwde bergtoppen en soms ruige zee. Ook kun je naar het meest noordelijke puntje van Europa op de Noordkaap. Tromsø heeft de perfecte ligging om de imposante natuur van Noorwegen te ontdekken. Zo kun je met Voigt-Travel een complete reis boeken inclusief vliegtickets naar Tromsø, verblijf in de stad en inclusief noorderlicht excursie. Tromsø kun je combineren met een bezoek aan de fjorden, bijvoorbeeld Senja/Sommaroy en ook het bekende Lofoten. Fijn om te weten: Tromsø is in het bezit van een 'duurzame bestemming' certificaat.

Tromsø noorderlicht

Noorwegen in de winter

1. Ontdek het bruisende centrum van Tromsø

De locatie van Tromsø is uniek en voor zo'n afgelegen stad is het opvallend hoeveel gezelligheid en leven er is. Het is de grootste stad van Noord-Noorwegen. Een verblijf in het centrum is aan te raden, want ook dan sta je in no-time in de natuur. Bovendien wordt Tromsø ook wel Parijs van het noorden genoemd vanwege de stijl van de gebouwen, maar ook vanwege de verscheidenheid aan (internationale) restaurants. In stad vind je veel gezellige bars, restaurants met lokaal eten en winkels. Een bruisende plek midden in de natuur van Noorwegen! Betreft architectuur springt Arctic Cathedral zeker in het oog.

De stad is van oudsher het startpunt van poolexpedities, vandaar dat Tromsø ook wel eens de poort naar de Noordpool wordt genoemd. In het Polar museum zie je daar meer over. Maar Tromsø staat vooral bekend als de stad van het noorderlicht!

Bekijk de stad van boven af door de Fjellheisen-kabelbaan te nemen. In nog geen 5 minuten ga je naar een hoogte van 421 meter en sta je op berg Fløya. Vanaf hier zie je de omgeving van Tromsø pas echt goed. Dit is ook een goede plek om het noorderlicht te zien! Er is een naast een uitzichtterras ook een café om op te warmen. In de zomer kun je ook lopend naar de top van Fløya.

2. Doen in Tromsø: op jacht naar het Noorderlicht

Zeg je Tromsø dan zeg je noorderlicht. Van september tot en met maart heb je hier grote kans om het kleurrijke poollicht te zien. Boek je een reis met Voigt Travel dan is een noorderlicht expeditie standaard inbegrepen. Aan het begin van de avond ga je met een gids op pad, deze brengt je naar een weidse plek waar je het magische licht goed kunt spotten. Ondertussen vertelt de gids je in een hut, bij een vuurtje en met een kop soep, van alles over het bijzondere natuurfenomeen. Je krijgt tevens een winteroverall tegen de kou en dan is het wachten op spektakel! Uiteraard kun je ook zelf op zoek naar het noorderlicht wanneer je in Tromsø bent. Ga in elk geval naar een donkere plek met breed uitzicht op het noorden. Elk jaar wordt in januari of februari het Northern Light Festival gevierd.

walwissen Noorwegen

Voigt Travel Noorwegen

3. Walwissen spotten

In de winter kun je walvissen zoals bultruggen spotten in de omgeving van Tromsø! Zelfs orka's kun je zien tot eind januari. Voor velen echt een bucketlist ervaring en met Voigt-Travel kun je een boot of rib-boot excursie boeken. De dieren voelen zich helemaal thuis voor de kust van Noorwegen. De boot vaart in zo'n 3 uur tijd naar het voedselgebied van de walvis. Zodra je in de buurt komt van de dieren wordt de motor overgezet naar elektrisch om de walvissen niet op te jagen. Zo kun je ongestoord genieten van de indrukwekkende dieren. Ook heb je kans om witte zeearenden te zien.

4. Ontdek fjorden in de omgeving 

De omgeving van Tromsø behoort tot een van de meest unieke plekken qua natuur in Europa. Nergens anders zie je fjorden waarbij de bergen direct overgaan in het water. Fjorden zijn ontstaan door gletsjers in een tijdsbestek van zo'n 2.5 miljoen jaar. Soms zijn de rotswanden wel 1400 meter hoog en 500 meter onder water. Ook kunnen ze kilometers landinwaarts gaan. Fjord is een oude term die de Vikingen al gebruikte. Er zijn ruim duizend fjorden in Noorwegen, waarvan een aantal zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je het over een droombestemming hebt dan horen de fjorden rondom Tromsø daar zeker bij.

tromso-noorwegen

Wat is de beste reisorganisatie voor Lapland?

5. Langlaufen en sneeuw schoen wandelen

De magische landschappen ontdek je het best door er op uit te gaan, met sneeuwschoenen of met langlaufski's! Wist je dat langlaufen de nationale sport van Noorwegen is?! Zeker leuk om te proberen. Of je nu beginner bent of het al eerder hebt gedaan, er zijn diverse trips waaraan je kunt deelnemen. Met sneeuwschoen wandelen krijg je een soort platte 'rackets' onder je schoenen waardoor je niet wegzakt in diepe sneeuw.

6. Ontmoet de lokale bevolking: Sami en rendieren!

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners in Noord-Noorwegen. Zij zijn nomaden die met rendieren door de verlaten Arctische gebieden trekken. Wil je meer weten over de cultuur en rendieren ontmoeten? Vanuit de stad kun je een trip maken naar een plek waar alle rendieren in de winter bij elkaar staan. Je kunt ze voeren en onder het genot van een warm drankje bij het kampvuur in een lavvu, traditionele tent, naar de verhalen van de Sami luisteren.

Boek je vakantie Tromsø en Noord-Noorwegen

Voigt Travel is al jaren specialist in Scandinavië en komt al lang in Noorwegen. Dankzij de directe vlucht ben je al in een paar uur boven de poolcirkel in Tromsø. Je kunt excursies bij boeken (Noorderlicht excursie zit er wel altijd bij) en gebruik maken van de huurauto. In elk geval zijn de beste plekjes al voor je uitgezocht! Je kunt er voor kiezen om een week te blijven maar heb je niet zoveel tijd dan is 4 of 5 dagen ook een optie.


➞ Wat te doen in Lapland?
➞ De mooiste Fjorden in Noorwegen

Sami in Noorwegen

Wat is er te doen in Tromsø?

dieren in Lapland

Tromso wintersport