Noorwegen staat bekend om de ruige natuur; Bergen, waanzinnige fjorden, sneeuw, gletsjers, meren en een rotsachtige kustlijn van maar liefst 25.000 km. De fjordenkust is wereldberoemd en wil je met eigen ogen gezien hebben. Maar wat zijn fjorden precies? Hoe bezoek je ze en wat zijn de mooiste fjorden van Noorwegen? In dit artikel lees je er alles over!

De mooiste fjorden en fjordensteden in Noorwegen


Noorwegen is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Het is er heerlijk in de zomer, ruig in de winter, indrukwekkend in het voorjaar en kent de mooiste kleuren tijdens de herfst. In elk seizoen kun je naar Noorwegen afreizen. De fjorden in Noorwegen liggen aan de westkust, in het midden van het land. Uiteraard met je eigen auto maar er gaan ook wekelijks directe KLM vluchten naar Bergen, Ålesund en Stavanger. Vanuit deze steden kun je een auto huren of verder reizen met de trein, bus en expressboot. ‘Travel like the locals’ biedt voorverpakte reizen met het openbaar vervoer, waarbij gebruik wordt gemaakt van reguliere busdiensten, veerboten en snelboten. Het team 'Travel like the locals' heeft alle planningen gemaakt zodat dit zelf niet meer hoeft uit te zoeken!


Wat zijn fjorden?

Een fjord is een natuurlandschap (geologisch), dus in dit geval niet te verwarren met paarden. Het landschap bestaat uit een diepe zee-arm die het het land in steekt, in Noorwegen vaak in hoge rotsen. Hierdoor ontstaat dus een grote inham van water met daarom heen stijle bergen (in elk geval in Noorwegen). Vaak kun je kilometers langs inwaarts varen. Het grote contrast van water/land, diepte/ hoogte maakt het zo indrukwekkend. Soms zijn de rotswanden wel 1400 meter hoog en 500 meter onder water. Ook zijn kunnen ze kilometers landinwaarts gaan. Fjorden staat ontstaan door gletsjers in een tijdsbestek van zo'n 2.5 miljoen jaar. Fjord is overpeins een oude term die de Vikingen al gebruikte. Er zijn ruim duizend fjorden in Noorwegen, waarvan een aantal zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de omgeving vind je vaak nog gletsjers, meren, watervallen en andere mooie natuur. Met een boot of kajak ontdek je de fjorden op z'n best!

De Regio Fjord Norway

De regio in Noorwegen met de meest indrukwekkende fjorden is Fjord Norway. Dit gebied loopt ongeveer van Stavanger tot aan Trondheim en is ook weer onderverdeeld in kleinere regio's. Van de Atlantic Road in het noordwesten tot Preikestolen in Ryfylke, elk gebied in Fjord Norway heeft indrukwekkende natuur en sfeervolle steden. Bergen is een centrale stad in Fjord Norway en vanuit hier kun je meerdere fjorden bezoeken. National Geographic noemde Fjord-Noorwegen "de meest iconische bestemming ter wereld"! Fijn om te weten is dat Fjord Norway zich erg inzet voor duurzamer reizen. Ontdek hier meer over Fjord Norway.

 Ontdek Tromsø, de magische Noorderlicht stad
 Paklijst Lapland

Noorwegen-winter

wintersport-Noorwegen

mooiste-fjorden-noorwegen

Noorwegen-fjorden

1. Hardangerfjord + Bergen

Hardangerfjord ligt niet ver van de stad Bergen. Het is met een lengte van bijna 180 kilometer de op 4 na grootste fjord van de hele wereld. Je vindt Hardangerfjord in het noorden van Hardangervidda Nationaal Park naar Haugesund. De bekende Trolltunga, een horizontaal uitstekende rots op 350 meter boven het Ringedalsvannet ligt ook relatief dichtbij. De regio rondom Hardangerfjord is enorm rijk aan boomgaarden en diverse planten. Het wordt daarom ok wel de achtertuin van Noorwegen genoemd en ze maken er de beste cider ter wereld! De treinreis van Bergen naar Flåm is een van de mooiste routes ter wereld, In elk seizoen!

2. Nordfjord

Nordfjord is 106 kilometer lang en is daarmee ook een van de langste fjorden van Noorwegen. Daarnaast heeft Nordfjord veel zijtakken met onder andere traditionele vissersdorpen. Vanwege de zijtakken is ook de nabijgelegen natuurlijk behoorlijk indrukwekkend en perfect om te hiken. En landschap is enorm gevarieerd, zoals valleien, smaragdgroene meren, en overal zijn wandelroutes uitgezet. Aan het eind van de fjord is een gletsjer - Jostedalsbreen -, ook hier kun je en toffe gletsjer wandeling maken! Daarnaast kun je in de winter skiën bij het Stryn Summer Ski Centre. Pak de Loen Skylift naar Mount Hoven voor een prachtig uitzicht.

3. Sognefjord + Bergen

Met ene lengte van maar liefst 204 kilometer is Sognefjord de langste fjord van Noorwegen. Vanaf het water zie je de fjord met hoge bergtoppen, gletsjers, watervallen en kleine, typische Noorde boerderijen. Ook heb je er pittoreske fjorddorpen. Sognefjord ligt op 70 kilometer van de stad Bergen, het het hart van Fjord Norway. Bergen is na Oslo de grooste stad van het land en ligt tussen zeven berg in. Door de centrale ligging is Bergen de perfecte plek om fjorden te ontdekken. Bij Sognefjord  kun je ontzettend veel doen. Zo loopt hier de Flåm-spoorlijn, zijn er gletsjers, nationale parken met wandelroutes, valleien en nog veel meer. Daarmee behoort het absoluut tot een van de mooiste fjorden Noorwegen. Je kunt Hardangerfjord, Bergen en Sognefjord goed combineren tijdens een reis door west-Noorwegen.

 Noorwegen, Zweden of Finland?
 De mooiste plekken in Lapland

mooiste-fjorden

Bergen-noorwegen

4. Geirangerfjord

Geirangerfjord is een van de twee Fjorden in Noorwegen die is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bijzonder aan deze fjord is dat deze 'maar' 15 kilometer diep is, het is namelijk een zijarm van Storfjord. Op sommige plekken is het enorm smal en zijn de kliffen heel stijl. Het is daarom absoluut een aanrader om hier met een kajak te varen. Dit kan zowel in de zomer als in de winter! Verder zijn er rondom het Geirangerfjord opvallen veel watervallen te bewonderen. Het koude zeewater heeft hier een diepblauwe kleur. Geirangerfjord is een van de meest drukbezochte fjorden van Noorwegen.

5. Lysefjord, Preikestolen en Stavanger

Lysefjord is 42 kilometer lang ligt in de buurt van de stad Stavanger, zuidelijk in Fjord Norway. Op de diepste plekken is de fjord maar liefst 500 meter onder water. Een boottocht in het Lysefjord is een must. Aan het begin van de fjord ligt het kleine plaatsje Forsand. Helemaal aan het einde ligt Lysebotn, een klein dorpje, bijna afgesloten van de wereld. Ook is er een strand.

Je kunt rechtstreeks vliegen naar Stavanger en het is een goede uitvalsbasis om fjorden te bezoeken en hikes te maken. Een wereldberoemde wandeling is die naar de Preikestolen. De Preikestolen is een groot plat rotsplateau dat als een 'preekstoel' boven de fjord hangt. Deze wandeling van acht kilometer is een behoorlijk pittige! Ook Stavanger is de moeite waard! Het is eens benoemd tot culturele hoofdstad van Europa en er zijn veel evenementen, musea, een mooi oud centrum, haven, goede restaurants en leuke winkels.

fjorden-in-de-winter

Noorwegen-in-de-winter

vakantie-Noorwegen