Boheems-paradijs

Wat maakt Tsjechië zo’n fijne vakantie bestemming? Heel kort gezegd: het is een enorm divers land op rijafstand van Nederland. Vele kastelen, oeroude bossen en kleurrijke steden, er is van alles te zien en te doen in Tsjechië. Ondanks dat het veel te bieden heeft stroomt het er nog niet over van de toeristen. Tsjechië is omringt door maar liefst vier landen en is juist daarom een uniek land in Europa.

Doen in Tsjechië: Tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Het noorden van Tsjechië bestaat uit kleurrijke steden, wintersport-achtige-dorpjes, dichtbegroeide dennenbossen met overal paddestoelen en enorme zandrotsen. In het zuiden vind je wijngaarden en de hippe stad Brno. Wist je dat dit land vaak wordt gezien als oost Europa? Maar dat het gewoon centraal is en Wenen zelfs oostelijker ligt dan Praag? Overweeg je op hier naar toe op vakantie te gaan? Dit is er te zien en doen in Tsjechië.

Tsjechië land van de kastelen

Burchten, kastelen en paleizen, Tsjechië staat er vol mee. En de meeste kastelen zijn nog in goede staat, er minstens een bezoeken is dan ook een must wanneer je het land bezoekt. Tsjechië heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend die een of zelfs meerdere kastelen bezaten. Zo liggen er wel meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten over het land verspreid (!). Samen met Slowakije beschikt Tsjechië over de meeste kastelen per vierkante meter. Praag heeft zelfs het grootste kasteelcomplex ter wereld. Ik heb al menig burcht en kasteel bezocht, maar het blijft indrukwekkend om er in rond te lopen. Er zijn ontelbaar veel goede redenen te bedenken om Tsjechië te bezoeken, maar de vele kastelen is een van de beste redenen. En de beste manier om in Tsjechië te overnachten is dan ook in een sprookjeskasteel.

Enkele van de mooiste kastelen in Tsjechië:

  • Stamburcht Valdstejn
  • Sychrov kasteel
  • Trosky burchtruïne
  • De grootse Praagse Burcht
  • Kasteel Konopiště

overnachten-kasteel-tsjechie

Praag, de fraaie hoofdstad van Tsjechië

Praag is de meest centrale hoofdstad van heel Europa, hierdoor is het een hele diverse stad met een rijke geschiedenis. De stad was door de ligging altijd een belangrijk punt in handelsroutes en werd tijdens oorlogen vaak gespaard. Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa, en het is wel duidelijk waarom. De historische binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het lijkt één groot sprookje wanneer je er door heen wandelt. Behalve het bekijken van de prachtige gebouwen is er nog meer te doen in Praag.

Ontdek het IJzer en Reuzegebergte

In het noorden van Tsjechië speelt wat mij betreft de natuur de hoofdrol. Twee mooie natuurgebieden zijn het IJzergebergte, dit gebergte grenst aan Polen en Duitsland, en loopt over in het Reuzegebergte in het oosten. In de zomer zijn dit prachtige gebied om tussen de dennebomen te wandelen, en in de winter kun je er genieten van de sneeuw. Waneer je de stoeltjeslift bij de rodelbaan in Javorník neemt, kom je uit bij een restaurant/hotel (Riesenfass Javorník) welke je niet kunt missen. Dit gebouw heeft namelijk de vorm van een enorm wijnvat!

De derde stad van Tsjechië: Ostrava

De hoofdreden om Ostrava te bezoeken? Het Colours of Ostrava festival! Elke zomer wordt een oude mijnfabriek omgetoverd tot een groot festival met muziek, foodstandjes, optredens en workshops. Dit festival staat bekend als een van de leukste in Europa. Ostrava zelf is een industriële stad, en niet heel mooi zoals de meeste andere steden van Tsjechië. Het is juist een onontdekt plekje van Tsjechië waar weinig buitenlandse toeristen komen. Toch wordt de stad steeds hipper en komen er alternatieve initiatieven, vaak opgezet door jongeren. Zo vind je er vele leuke eettentjes.

Proef bier in Pilsen

Pilsen is de vierde stad van Tsjechië en ligt een uurtje rijden ten westen van Praag. De stad bevindt zich in de historische Bohemen regio en is de plek van het traditionele Tsjechische eten én drinken. Pilsen is namelijk de geboorteplaats van, je raad het al, pils!  In het jaar 1842 is in Pilsen het allereerste pils gebrouwen. Een van de hoofdreden om naar de stad Pilsen af te reizen is om de brouwerij (Pilsner Urquell Brewery) die de bakermat van het pils vormt, te bezoeken. Je kunt in Pilsen zelfs een bierbad nemen! Behalve dat is er meer te doen, zo is het een echte festivalstad en is de stad gewoonweg ook mooi om te bekijken.


Lees ook: Ontdek de mooiste plekken in het noorden van Tsjechië

pilsen-tsjechie

Stedentrip Brno

Brno is als een soort Praag in het klein. Net zo mooi, maar wel een stuk rustiger en daarom een prima alternatief voor een stedentrip. Ook Brno heeft een Astronomische klok en daarbij nog meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo zijn er een tal van gebouwen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het Oude en het Nieuwe Stadhuis, de gotische Petrus en Pauluskathedraal, en het Kapucijnerklooster bijvoorbeeld. Brno is echt een gezellige studentenstad, je vindt er dan ook vele restaurants en je kunt er leuk uitgaan.

Boheemse Paradijs

In het noorden van Tsjechië vind je een wondermooi natuurgebied dat met niks anders te vergelijken is: het Boheems ParadijsCesky Raj, in het Tsjechisch. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier sowieso als de beste; het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je ineens heel klein voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder.

Proef wijn in de regio Moravië

Zelf had ik er nooit eerder bij stilgestaan, maar in Tsjechië maken ze uitstekende wijnen. Dé wijnregio van het land is Moravië, is het zuid-oosten van Tsjechië. Deze regio is nog nauwelijks ontdekt, maar is met zijn heuvelland, kloven en grotten prachtig om te zien. De Karst werkt goed voor frisse witte wijnen, Rulandské is daar een goed voorbeeld van. Ook ecologische wijnbouw heeft hier zijn intree gedaan. De producten kun je proeven bij wijnboeren rond Valtice, Pavlov en Mikulov.

Tsjechië in de winter

Als je vaak in de bekendere skigebieden in Europa bent geweest is het leuk om eens wat anders te doen. En dat vind je dus in Tsjechië. In Tsjechië kun je goed skiën, andere wintersporten beoefen en culturele uitstapjes maken. En dat allemaal binnen handbereik. Het grootste deel van de noordelijke regio’s in Tsjechië vormen het decor voor een actieve winterreis. De Tsjechen zijn sowieso mensen die op elk vrij moment van de week buiten te vinden zijn en ook in de winter is dat niet anders. Veel mensen verlaten de stad in het weekend voor een dag of weekje skiën. Tsjechië kent meerdere skigebieden, een daarvan is gekoppeld aan Duitsland. Behalve skiën kun je er bijvoorbeeld ook langlaufen, sneeuw-kiten, snow-tuben, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en leuke plaatsen bezoeken.

doen-in-tsjechie

uitstapjes-praag

doen-in-tsjechie

Boheems-paradijs

wandelvakantie-tsjechie

vakantie-tsjechie

mooiste-plekken-tsjechie

tips-vakantie-tsjechie

kastelen-in-tsjechie

doen-in-tsjechie

Tsjechie-bezienswaardigheden

Tsjechie-bezienswaardigheden

One thought on “Plekken die je gezien wilt hebben in Tsjechië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.